Przejrzałe owoce? Nie musisz ich wyrzucać!

Avatar photo
przejrzałe jabłko

Ułożone na paterze owoce zaczęły przejrzewać? Możesz jeszcze ich użyć. Podpowiemy w jaki sposób.

Upewnij się czy nie mają pleśniowych plamek czy nalotu, jeśli są w porządku zaczynamy:

Przejrzałe mango, banany, truskawki czy brzoskwinie można obrać, pokroić, zapakować w woreczki i zamrozić – będą świetną bazą do koktajli owocowych, których już nie trzeba będzie dosładzać.

dojrzały banan
© kariphoto / 123RF

Masz ochotę na awokado ale zwykle gdy je kupujesz jest niedojrzałe, czekasz kilka dni w nadziei, że zmięknie, czekanie wydaje się trwać całe wieki – aż okazuje się, że przegapiliśmy odpowiedni moment. Przejrzałe awokado można z powodzeniem wykorzystać jako zamiennik tłuszczu do pieczenia – świetnie sprawdza się do wypieku muffinek jeśli jest go za dużo do jednorazowego wykorzystania, obierz je i zamroź nadmiar.

Szybki dżem

Masz przejrzałe owoce borówki, truskawki czy maliny? Rozgnieć je widelcem, dodaj łyżkę stołową wody i łyżkę nasion chia, całość wstaw na noc do lodówki. Rano otrzymasz pyszny, domowy, niskokaloryczny dżem – świetny dodatek do pieczywa czy owsianki.

Jeśli nie jako dżem, możesz te owoce wykorzystać jako dodatek do wody – pokrojone i wrzucone do dzbanka świetnie ugaszą pragnienie, ponadto są znacznie bardziej słodkie i aromatyczne, gdy są mocno dojrzałe.

dżemy owocowe
© Jacek Nowak / 123RF

Dobrą alternatywą jest także zrobienie z nich musu owocowego z dodatkiem mleka kokosowego i zamrożenie go w foremkach do lodu – pyszny pomysł na letnio-jesienne napoje!