Tytuł: Przepisy dla diabetyków. Pełnia przyjemności i kontrola cukru we krwi |
Autor: dr Matthias Riedl |
Rok wydania: 2016 |
Wydawnictwo: esteri |
Ilość stron: 192 |
Przepisy dla diabetyków. Pełna przyjemność i kontrola cukru we krwi to nie tylko pięknie wydana, bogato ilustrowana książka kucharska – ale także wartościowe źródło informacji skierowane do osób chorych na cukrzycę.
Autor porusza wiele zagadnień dotyczących prawidłowych wyborów żywieniowych i higienicznego trybu życia, by zminimalizować szkody zdrowotne powodowane przez cukrzycę, a także działania prewencyjne, dzięki którym można ograniczyć następstwa tej choroby przewlekłej.
Liczne infografiki ułatwiają zrozumienie treści – podobnie jak prosty, zwięzły język, co ważne z punktu widzenia mniej zorientowanego w tematyce odbiorcy. Autor porusza ważne dla diabetyków tematy związane z możliwymi powikłaniami cukrzycowymi, koniecznością kontroli masy ciała. Pisze o tym co można a czego nie powinno się pić, jak radzić sobie z chorobą podczas podróży i urlopów gdy zmienia się środowisko, aktywność fizyczna dieta – a o poradę lekarską nie zawsze jest łatwo. W książce znaleźć można odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące cukrzycy, a także ciekawe wskazówki takie jak np. co cukrzyk może bezpiecznie zamówić w restauracji bez obawy o gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi.
W części przepisowej dr Riedl zebrał kilkadziesiąt ciekawych propozycji na dania obiadowe, przekąski, przystawki, śniadania czy desery z których może skorzystać cała rodzina.
Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi dla diabetyków produkty bazują na warzywach, produktach białkowych (mięsach, rybach, nabiale), wysokiej jakości tłuszczach, owocach i suchych nasionach roślin strączkowych. Bardzo trafnie zostały włączone do przepisów rożne gatunki mąki np. sojowa czy z komosy ryżowej, serów jak również orzechów.
Przepisy ciekawe, racjonalnie obliczone pod kątem zawartości makroskładników. Każda z propozycji dania została zilustrowana, podano liczbę porcji, jej energetyczność, czas przygotowania oraz dokładne zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów co ułatwia obliczanie wymienników.
Zwraca uwagę szerokie zastosowanie ziół w przepisach, co jest bardzo cenne z uwagi na poprawę walorów smakowych oraz stanowi alternatywę dla gotowych mieszanek przyprawowych a przede wszystkim soli. Przepisami, które chciałabym wypróbować są placuszki z prosa, muffiny z tuńczyka – są zupełnie bez mąki! Na słodko zaś skusiłabym się na deser z awokado i czekoladą.
Książkę poleciłabym osobom lubiącym eksperymentować w kuchni – bo mimo, że tytuł brzmi przepisy dla diabetyków, mogą z nich korzystać wszyscy lubiący dobrze zjeść ;-)