Przepisy z minikiwi w roli głównej. Jak wykorzystać ten owoc w kuchni?
Minikiwi zwane także w Europie kiwiberry to – jak sugeruje nazwa – „miniaturka” kiwi. Owoc należy do grupy owoców jagodowych, a wielkością przypomina małe śliwki lub pomidorki cherry. W Polsce zbierane są głównie we wrześniu i październiku. W przeciwieństwie do zwykłego kiwi minikiwi mają delikatną, cienką skórkę. Dlatego można spożywać je w całości, bez obierania. Mimo że jest to świetna przekąska sama w sobie, to dziś skupimy się na wykorzystaniu tego owocu w kuchni.
Spis treści:
Charakterystyka minikiwi
Minikiwi są blisko spokrewnione z powszechnie znanym owocem kiwi. Najpopularniejszymi gatunkami minikiwi, które możemy znaleźć w Polsce, są aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) oraz aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta). Jagody aktinidii są kulisto-podłużne, a ich masa waha się od 6 do 12 gramów. W pełni dojrzałe owoce minikiwi są bardzo słodkie i aromatyczne oraz mają intensywny zapach. W smaku minikiwi można wyczuć nutę czarnej porzeczki, dojrzałej truskawki, ananasa, banana, gruszki, melona i innych owoców tropikalnych. [1]
Odżywcze i zdrowotne korzyści ze spożycia minikiwi
Ze względu na swój wyjątkowo bogaty skład chemiczny, minikiwi zaliczane są do jednych z najbardziej odżywczych owoców na świecie. Zawierają ponad 20 niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nich karotenoidy, związki fenolowe, witaminy (m.in. witaminę C, A oraz E a także witaminy z grupy B). Owoc przy tym jest niskokaloryczny- zawiera około 77 kcal w 100 g. Ponadto minikiwi jest dobrym źródłem błonnika – jedna porcja (100 g) dostarcza go aż 4 g. Regularne spożywanie minikiwi powoduje wzmocnienie układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko przeziębienia. [2,3]
Jak jeść minikiwi? Wykorzystanie owocu w kuchni
Minikiwi jest idealną przekąską, którą warto spożywać w postaci surowej. Owoc serwuje się najczęściej razem ze skórką, gdyż jest ona niezwykle cienka i delikatna. [2] Warto jednak podać kilka sposobów przygotowania deserów i potraw, w których główną rolę odgrywają jagody aktinidia, czyli minikiwi. Należy jednak pamiętać, że smaczne są owoce w pełni dojrzałe, czyli miękkie. Jeśli kupimy owoce jeszcze twarde, to zanim je zjemy lub będziemy coś przyrządzać, należy poczekać kilka dni aż zmiękną.
Dżem z minikiwi
Dżem z minikiwi będzie pasować do serów (również pleśniowych), jasnego i ciemnego pieczywa, czy krakersów. Niestety, najczęściej spotykane dżemy na półkach sklepowych zawierają, poza sporą ilością cukru, syrop glukozowo-fruktozowy i inne niepożądane dodatki. Warto więc przyrządzić taki dżem samemu.
Składniki:
- 1,5 szklanki minikiwi pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zagotuj w garnku, często mieszając.
- Kontynuuj gotowanie, aż mieszanina osiągnie konsystencję dżemu.
- Przełóż do słoiczków i przechowuj jak standardowy dżem. [4]
Egzotyczna sałatka owocowa
Ta sałatka owocowa będzie dobrym wyborem na śniadanie, podwieczorek, czy kolację, gdy mamy ochotę na coś smacznego i zdrowego. Jagody minikiwi świetnie komponują się z innymi owocami. Użyty w tym przepisie dressing miodowo-limonkowy podkreśli smak minikiwi.
Składniki:
- 16 jagód minikiwi przekrojonych na pół
- 1 obrany i pokrojony w plastry banan
- 1/2 obranej i pokrojonej w kostkę papai
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
- Połącz minikiwi, banana i papaję w misce.
- Wymieszaj miód i sok z limonki.
- Polej owoce powstałym dressingiem.
Z podanych proporcji wychodzi około 5 porcji. Jeśli wolimy słodsze desery – warto połączyć sałatkę z bitą śmietaną. [5]
Koktajl z minikiwi i jesiennymi owocami
Idealna propozycja do śniadania lub jako przekąska w ciągu dnia. Bomba witaminowa, którą możemy spakować np. w słoik na wynos.
Składniki:
- Szklanka minikiwi
- 1/3 jabłka
- Pół gruszki
- 4 nieduże śliwki
- Pół banana
- Pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Wszystkie owoce obierz i pokrój w ćwiartki. Dodatkowo ze śliwek usuń pestki.
- Wrzuć do miksera lub blendera razem z wodą.
I to tyle, przepyszny koktajl gotowy. Nie trzeba go niczym dosładzać, ponieważ banan i owoce minikiwi nadają wystarczającej słodyczy. [6]
Tarta z minikiwi
Minikiwi są zbierane we wrześniu i październiku. Warto wykorzystać ten czas i zrobić przepyszną tartę z tymi owocami.
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki tortowej
- 165 g masła
- 1/2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 100 g cukru pudru
- 4 sztuki żółtka jajek
- 75 ml śmietanki kremowej 30%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g minikiwi
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki minikiwi
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Włóż na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie dodaj masło i wyrób ciasto.
- Na koniec stopniowo dolewaj wody i ponownie zagniataj ciasto.
- Ciasto przełóż na posypany mąką blat i zagniataj przez kilka minut.
- Uformuj kulkę z ciasta i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 25 cm. Spód ciasta podziurkuj widelcem i nałóż na górę folię aluminiową.
- Piecz około 20 minut, po czym ściągnij folię. Następnie piecz jeszcze około 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika
Sposób przygotowania nadzienia:
- Minikiwi w całości zblenduj lub zmiksuj na gładką masę.
- Żółtka jaj utrzyj z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj śmietankę i ubijaj kilka minut.
- Dodaj do masy jajecznej zmiksowane owoce i dokładni wymieszaj.
- Na podpieczone ciasto wyłóż nadzienie, a na wierzchu pokrojone w połówki minikiwi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 40-45 minut.
- Tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. [7]
Salsa z minikiwi
Wszyscy znamy sos salsa, wykorzystywany do mięs lub przeróżnych przekąsek, jak np. nachosy w kinie. Co, jeśli jednak przełamać ten przepis i dodać trochę słodyczy z owoców minikiwi? Przyjrzyjmy się temu przepisowi.
Składniki:
- 10 jagód minikiwi pokrojonych na pół
- 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- łyżeczka pasty chilli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki razem.
- Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Warto w tym przepisie kombinować z wielkością pokrojonych pomidorków i minikiwi. Jeśli wolimy sosy bez wyraźnych kawałków owoców czy warzyw- wystarczy zblendować wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. [5]
Nalewka z minikiwi (aktinidii)
Owoce minikiwi najlepiej smakują w postaci surowej, jednak sezon na nie jest dość krótki. Aby zachować ich smak na dłużej, można zrobić z nich nalewkę. Na pewno rozgrzeje nas w chłodne jesienne i zimowe wieczory.
Składniki:
- 0,5 litra spirytusu
- 1 kg minikiwi
- 250 g cukru
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
- Owoce minikiwi przekrojone na pół umieść w słoiku i zalej je do pełna spirytusem. Spirytus można wcześniej rozcieńczyć do 70%.
- Słoik z zawartością odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 tygodnie.
- Po upływie tego czasu odsącz ciecz do wyparzonej butelki.
- Pozostałe jagody minikiwi zasyp cukrem i odstawi jeszcze na 3-4 tygodnie, aby puściły soki.
- Po tym czasie ponownie odsącz ciecz z owoców i dolej do poprzedniej butelki z cieczą.
- Na koniec dodaj sok z połówki cytryny i gotowe.
Nalewka powinna być lekko mętna i posiadać złoty kolor. Choć przygotowanie nalewki z minikiwi wymaga dużego nakładu czasu, to warto jej spróbować. Szczególnie polecana jest podczas przeziębienia i na zimowe wieczory. [8]
Podsumowanie
Minikiwi, inaczej zwane kiwiberry lub jagody aktinidii są idealną przekąską w postaci surowej. Ich skórka jest cienka i delikatna. Jednak na tym wykorzystanie tych owoców się nie kończy. Można przygotować z nich przepyszne dania, desery, a nawet napoje. Wśród nich możemy wyróżnić tartę z minikiwi, czy sałatkę owocową. Minikiwi dostępne jest u nas tylko we wrześniu i październiku. Jeśli jednak chcemy dłużej cieszyć się niezwykłym smakiem tych jagód, warto wykonać dżem lub nalewkę domowej roboty. Ogrzeje nas ona na chłodne, zimowe wieczory.
Bibliografia:
- Matich, A. J., Young, H., Allen, J. M., Wang, M. Y., Fielder, S., McNeilage, M. A., & MacRae, E. A. (2003). Actinidia arguta: volatile compounds in fruit and flowers. Phytochemistry, 63(3), 285-301.
- Latocha P. (2017). The Nutritional and Health Benefits of Kiwiberry (Actinidia arguta) – a Review. Plant Foods for Human Nutrition 72, 325–334.
- Baranowska-Wójcik, E., Szwajgier, D. (2019). Characteristics and pro-health properties of mini kiwi (Actinidia arguta). Horticulture, Environment and Biotechnology 60, 217–225.
- Strawberry-Kiwiberry jam. (b. d.). Remains of the Day. Pobrano z: http://remainsofday.blogspot.com/2012/10/strawberry-kiwiberry-jam.html
- Kiwiberry recipes, cocktails, omelettes & salads – NZ kiwiberry. (b. d.). Website for New Zealand Kiwiberry. Pobrano z: https://nzkiwiberry.com/how_to_use_kiwiberry.html
- Aktinidia czyli MiniKiwi i jesienny koktajl owocowy – Małgorzata Jackowska o diecie mamy i dziecka blw rozszerzaniu diety karmieniu piersią rodzicielstwie przepisy kulinarne dla dzieci i rodziny. (b. d.). Małgorzata Jackowska o diecie mamy i dziecka blw rozszerzaniu diety karmieniu piersią rodzicielstwie przepisy kulinarne dla dzieci i rodziny. Pobrano z: https://malgorzatajackowska.com/2016/10/08/aktinidia-czyli-minikiwi/
- Tarta z mini kiwi – doradcasmaku.pl. (b. d.). Przepisy kulinarne i gotowanie dla każdego – DoradcaSmaku.pl. Pobrano z: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-tarta-z-mini-kiwi-365898
- Nalewka z mini kiwi (Actinidii). (b. d.). Kochaj i Twórz. Pobrano z: https://kochajitworz.pl/nalewka-z-mini-kiwi-actinidii/
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Przepisy z minikiwi w roli głównej. Jak wykorzystać ten owoc w kuchni?
Jestem studentką dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Interesuję się psychodietetyką, a swój wolny czas spędzam w kuchni lub czytając książki.