Przetwory z pigwy. Pomysły na zachowanie smaku pigwy i przepisy
Owoce pigwy (Cydonia oblonga Mill.) są jasnożółte i zwykle gruszkowate. [1] Zawierają wiele cennych substancji odżywczych. [2] Pigwa ma działanie antyoksydacyjne. Przetwory z pigwy są stosowane m.in. jako środki na kaszel, zapalenie oskrzeli, gorączka, nudności, biegunka, zapalenie pęcherza, nudności, hemoroidy, cukrzyca czy nadciśnienie. [1] Pigwa nie nadaje się bezpośrednio do spożycia na surowo, stąd jest przetwarzana na różne sposoby. [2] Przetwory z pigwy są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym. [1]
Pomysły na przetwory z pigwą
Na rynku można znaleźć gotowe produkty z pigwy takie jak:
- Kosteczki z pigwy – należy spożywać sporadycznie, ze względu na dużą zawartość cukru. Ciekawa alternatywa dla słodyczy, ponieważ nie zawiera tylko cukru, ale także dużo wartości odżywczych.
- Miód z pigwą – idealny do herbaty, ale również można użyć jako dodatek do kanapek czy lemoniady, ma słodko-kwaśny smak
- Galaretka z pigwą – gotowa galaretka, taki produkt możemy również przygotować sami w domu. Dodatek do dań czy deserów.
- Sok z pigwy – można pić samodzielnie lub stosować jako dodatek do napoi, koktajli czy herbaty. Najlepiej wybierać soki 100% bez dodatku cukru.
- Nalewka z pigwy – można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do herbaty, koktajli. Ze względu na alkohol działa rozgrzewająco. Oczywiście, niezalecane dla osób poniżej 18. roku życia, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
- Dżem z pigwy – dodatek do deserów, kanapek.
- Konfitura z pigwy – różni się od dżemu głównie konsystencją i sposobem przygotowania. Zazwyczaj zawiera większe kawałki owoców i nie ma żelowej konsystencji jak dżem. Tak samo, jak dżem, stosowana jako dodatek do deserów czy kanapek.
- Pigwa do herbaty – skład tego produktu to pigwa i cukier, zawiera kawałki pigwy. Gotowy dodatek do herbaty.
- Pigwa w syropie – produkt bardzo podobny do produktu powyżej.
- Suszone owoce pigwy – można dodawać do herbaty, musli czy innych dań. Z suszonych owoców można również przygotować napary czy wykorzystać do wódki, nalewki itp.
Produkty wyżej wymienione są gotowymi produktami, idealne dla osób, które nie mają czasu sami przyrządzić przetworów. Należy jednak zwracać uwagę na zawartość cukru w takich produktach.
Przetwory z pigwy – przepisy
Pigwa ma wiele zastosowań i w łatwy sposób sami możemy ją wykorzystać w kuchni lub zrobić z niej przetwory.
Oto kilka pomysłów:
Dodatek do herbaty
Pigwa ma kwaśny miąższ, dzięki temu idealnie sprawdzi się w roli dodatku do herbaty jako alternatywa cytryny. Wystarczy ukroić mały kawałek pigwy i dodać ją do herbaty.
Dżem z pigwy
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 100 ml wody
- 125 g cukru
Przygotowanie:
Pigwę należy umyć, obrać oraz usunąć pestki. Następnie kroimy pigwę w drobną kostkę.
Wrzucić do garnka, dodać wodę i cukier. Dusić na małym ogniu do momentu aż pigwa będzie miękka i nabierze gęstej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
Kompot z pigwy
Składniki:
- 2l wody
- 5 pigw
- 100 g cukru lub inny zamiennik (np.ksylitol)
- Sok z cytryny
Przygotowanie:
Pigwę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Wrzucić od razu do wody (aby owoce nie ściemniały) wraz z sokiem z cytryny. Gdy się zagotuje, dodać cukier i poczekać aż się rozpuści. Przelać do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować około 30 minut.
Nalewka z pigwy
Składniki:
- 2 kg owoców pigwy
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
Pigwę myjemy, suszymy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do słoika i zasypujemy cukrem. Słoik zamknąć szczelnie i odstawić na około tydzień. Co kilka dni potrząsać słoikiem, aby owoce puściły sok. Po tym czasie dolewamy spirytus i odstawiamy na miesiąc. Następnie należy odcedzić owoce od płynu i przelać do karafki czy butelki i dodać wódkę. Nalewka musi odstać jeszcze 3 miesiące i po tym czasie jest gotowa do spożycia.
Porady: aby wzbogacić smak nalewki, można dodać również korzeń imbiru, pomarańczę lub miód.
Inne zastosowania
- dodatek do różnego typu dań np. do sałatki, polędwiczki czy zupy
- dodatek do ciast
Podsumowanie
Pigwa ma wszechstronne zastosowanie. Jest bogata w składniki odżywcze i ma działanie antyoksydacyjne, dlatego idealnie sprawdzi się w okresie przeziębienia czy obniżonej odporności. Na rynku jest wiele gotowych produktów oraz sami możemy ją wykorzystać na przetwory czy dodatki do dań.
Bibliografia:
- Khoubnasabjarafari M. & Jouban A. (2011) A reviev of phytochemistry and bioactivity of quince (Cydonia oblonga Mill.). Journal of Medicinal Plants Research Vol. 5(16). pp. 3577-3594.
- Rop O.& BALÍK J. & ŘEZNÍČEK V. & JURÍKOVÁ T. & ŠKARDOVÁ P. & SALAŠ P. & SOCHOR J. & MLČEK J. & KRAMÁŘOVÁ D.(2011) Chemical Characteristics of Fruits of Some Selected Quince (Cydonia oblonga Mill.) Cultivars. Czech J. Food Sci. Vol. 29. No. 1: 65–73.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Jak jeść zdrowo? » Przetwory z pigwy. Pomysły na zachowanie smaku pigwy i przepisy
Licencjonowany dietetyk kliniczny. Interesuję się głównie tematami związanymi z zaburzeniami hormonalnymi, a także dietetyką sportową. Poza dietetyką jej pasją jest sport i podróże. Uważa, iż zarówno w diecie, jak i w życiu liczy się balans. Preferuje holistyczne podejście do zdrowia.