Pu-Erh Właściwości | Herbata Czerwona

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
pu erh herbata czerwona

Herbata Czerwona Pu-Erh – czy faktycznie odchudza, jak się ją parzy, jaką ma historię i jakie jeszcze właściwości skrywa? O tym opowiemy w dzisiejszym artykule.

Pu-Erh – Czerwona Herbata

Herbata Pu-Erh ( znana również jako Pu’Er ) wywodzi się chińskiej prowincji Yunnan. Pu-Erh to odmiana herbaty czerwonej. Stosunkowo popularna w Azji herbata czerwona powstaje dzięki specyficznemu procesowi obróbki, który zakłada krótką fermentację tuż po zbiorach, która nadaje krawędziom liści czerwonawy kolor. Po tym są one wysuszane i zwijane. Choć dla nas może wydać się to dziwne – w Azji to właśnie ten rodzaj herbaty nazywany jest herbatą ciemną bądź czarną.

Czy Pu-Erh faktycznie odchudza?

Poza Azją Pu-Erh jest często kojarzona głównie ze względu na przypisywane jej właściwości wspomagające proces odchudzania, które jednak jak do tej pory nie zostały z całą pewnością udokumentowane u ludzi. W sprzedaży można znaleźć zarówno samą herbatę czerwoną jak i preparaty ją zawierające.

Efekt „spalania tłuszczu” tłumaczy się przyspieszeniem metabolizmu po jej spożyciu dzięki pobudzaniu organizmu do szybszej pracy jelit a także pobudzaniu soków trawiennych do działania. Przeprowadzone laboratoryjnie badania na szczurach również potwierdzały te właściwości wraz z tłumieniem przyrostu masy ciała. Na ten moment brak jest jednak solidnych badań w tym zakresie [2].

Pu-Erh a zdrowie

Badania sugerują, że spożycie Pu-Erh wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu [3]. Ciekawostką jest, że w kraju pochodzenia herbata tego typu jest popularnie stosowanym środkiem na kaca. Inną stwierdzoną właściwością tej herbaty jest jej działanie antybakteryjne.

Będąca historycznie napojem mniej cenionym Pu-Erh jest często produkowana ze starszych liści, które w międzyczasie gromadzą fluor. Chociaż mała jego dawka jest nieszkodliwa i wskazuje się na jego właściwości prozdrowotne (n.p. przeciw próchnicy zębów), to odnotowywano przypadki fluorozy wśród osób w Azji, które spożywały zbyt duże jej ilości. Warto jednak wskazać, że według polskich badań jest w niej mniej fluoru niż np. w herbacie czarnej, earl grey czy zielonej dostępnej na naszym rynku [4].

🔎 Badacze ogłosili w trakcie konferencji Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) wyniki badań na temat wpływu ciemnej herbaty na ryzyko cukrzycy [1]. W badaniu korzystali z herbaty podwójnie fermentowanej. Ma ona korzystnie wpływać na metabolizm glukozy i w ten sposób może obniżać ryzyko stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy typu 2. Konkretnie wskazali na unikalny proces mikrobiologicznej fermentacji w produkcji ciemnej herbaty. Dostarcza on związków bioaktywnych, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Potencjalnie mogą one poprawić wrażliwość na insulinę i zmieniać skład bakterii jelitowych.

Stąd też niezależnie od pozytywnych właściwości czerwonej herbaty pitej w małych ilościach należy pamiętać, że nie należy jej spożywać w nadmiarze.

Bibliografia:

  1. https://www.eurekalert.org/news-releases/1003267
  2. Zou XJ, Ding YH, Liang B. [The mechanisms of weight-cutting effect and bioactive components in Pu-erh tea]. Dongwuxue Yanjiu. 2012 Aug;33(4):421-6. Chinese. doi: 10.3724/SP.J.1141.2012.04421. PMID: 22855451.
  3. Huang F, Zheng X, Ma X, Jiang R, Zhou W, Zhou S, Zhang Y, Lei S, Wang S, Kuang J, Han X, Wei M, You Y, Li M, Li Y, Liang D, Liu J, Chen T, Yan C, Wei R, Rajani C, Shen C, Xie G, Bian Z, Li H, Zhao A, Jia W. Theabrownin from Pu-erh tea attenuates hypercholesterolemia via modulation of gut microbiota and bile acid metabolism. Nat Commun. 2019 Oct 31;10(1):4971. doi: 10.1038/s41467-019-12896-x. PMID: 31672964; PMCID: PMC6823360.
  4. Szmagara, A., Krzyszczak, A., & Stefaniak, E. A. (2022). Determination of fluoride content in teas and herbal products popular in Poland. Journal of Environmental Health Science and Engineering20(2), 717-727.
  • Data pierwotnej publikacji: 18.07.2012
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 8.10.2023