Charakterystyka i prewencja udaru

udar

Udar mózgu jest częstą przyczyną zgonu, lub niepełnosprawności wśród ludzi. Do jego objawów zalicza się m.in. niesprawność lub osłabienie działania kończyny, zaburzenia czucia, równowagi, widzenia oraz mowy.

Znane są dwa rodzaje udarów:

  • Niedokrwienny, który powstaje, gdy dochodzi do niedrożnoÅ›ci tÄ™tnicy, która zaopatruje mózg w krew. NajczÄ™stszÄ… jego przyczynÄ… jest miażdżyca, gdyż dochodzi do odkÅ‚adania siÄ™  blaszek miażdżycowych w naczyniach, co powoduje zwężenie przepÅ‚ywu krwi.
  • Krwotoczny, w którym dochodzi do pÄ™kniÄ™cia naczynia i wylewu krwi do mózgu. Dzieli siÄ™ go na Å›ródmózgowy oraz podpajÄ™czynówkowy. Pierwszy jest rezultatem źle leczonego lub nieleczonego w ogóle nadciÅ›nienia tÄ™tniczego. Drugi z kolei zwiÄ…zany jest z wadami Å›cian naczyÅ„.

Czynniki ryzyka

alkohol papierosy
© dolgachov / 123RF

CzÄ™stość wystÄ™powania udaru zwiÄ™ksza siÄ™ zarówno u kobiet jak i mężczyzn wraz z wiekiem. W badaniu zaobserwowano, że  ryzyko wystÄ…pienia udaru w ciÄ…gu nastÄ™pnych 10 latach u osób po 55 roku życia jest zwiÄ…zany z kilkoma czynnikami. U mężczyzn obserwowano wiÄ™ksze ryzyko niż u kobiet, gdy  mieli oni tylko nadciÅ›nienie tÄ™tnicze, lub chorowali na nadciÅ›nienie tÄ™tnicze oraz cukrzycÄ™. Natomiast, gdy oprócz wczeÅ›niej wymienionych czynników dochodziÅ‚o palenie tytoniu, czy migotanie przedsionków lub dodatkowo choroba ukÅ‚adu krążenia, to kobiety charakteryzowaÅ‚y siÄ™ wyższym ryzykiem udaru. A im wiÄ™cej tych czynników wystÄ™powaÅ‚o, tym wiÄ™ksze ryzyko udaru [1].

Do modyfikowalnych czynników ryzyka udaru zalicza się:

  • nadciÅ›nienie tÄ™tnicze,
  • hiperlipidemiÄ™,
  • cukrzycÄ™,
  • otyÅ‚ość- BMI>30,
  • palenie tytoniu,
  • konsumpcjÄ™ alkoholu w iloÅ›ci wiÄ™kszej niż 2 napoje alkoholowe u mężczyzn i wiÄ™cej niż jeden u kobiet (odpowiednio 20 i 10 g etanolu),
  • aktywność fizyczna mniej niż 30-60 min ćwiczeÅ„ aerobowych na dzieÅ„.

Ryzyko udaru niedokrwiennego zwiększa się aż czterokrotnie u osób palących. Natomiast rzucenie palenia zmniejsza to ryzyko o połowę [2]. Z kolei 80% zmniejszenie ryzyka udaru obserwowano, gdy pacjenci spełniali kilka kryteriów. Należały do nich: niepalenie, umiarkowane picie alkoholu, codzienna aktywność fizyczna około 30 min oraz BMI<25 [3].

Profilaktyka

Dieta DASH i Śródziemnomorska

W wielu badaniach dotyczÄ…cych zmniejszenia ryzyka wystÄ…pienia udaru odwoÅ‚ywano siÄ™ do diety Å›ródziemnomorskiej oraz diety DASH. SÄ… to diety, których korzystne dziaÅ‚anie dla zdrowia czÅ‚owieka zostaÅ‚o udowodnione w wielu badaniach. Stosowanie diety Å›ródziemnomorskiej nie tylko zmniejsza ryzyko wystÄ…pienia udaru, ale także Å›miertelność z jego przyczyny, a ponadto zmniejsza ryzyko wystÄ…pienia i Å›miertelnoÅ›ci z powodu choroby sercowo-naczyniowej oraz choroby wieÅ„cowej [4]. ZwiÄ™kszone przystosowanie do stosowania diety Å›ródziemnomorskiej niezależnie czy jest to populacja z regionu Morza Åšródziemnego czy  z innego zmniejsza ryzyko udaru krwotocznego oraz niedokrwiennego [5].

dieta śródziemnomorska
© Oleksandra Naumenko / 123RF

Dieta śródziemnomorska zmniejszała ryzyko udaru o 30%, gdy była bogata w oliwę z oliwek, natomiast, gdy była ona bogata w różne orzechy to ryzyko było o 50% niższe. Dieta DASH również zmniejszała ryzyko udaru. Większe przestrzeganie zasad diety DASH wiązało się z mniejszym ryzykiem rozwoju udaru. Ponadto każde dodatkowe cztery punkty przystosowania do tej diety obniżało ryzyko o 4% [6]. Prewencja udaru i dobre zdrowie serca oraz naczyń krwionośnych związane są z powyższymi dietami, w których spożywa się dużo produktów roślinnych, mało soli, nasyconych tłuszczów oraz cukrów prostych [7]. Dlatego należy ograniczać spożycie słodyczy oraz słodkich napojów [2]. Na podstawie metaanalizy, która obejmowała 18 badań wykazano, że spożycie czerwonego, przetworzonego mięsa oraz żółtka jaja zwiększa ryzyko udaru. Natomiast działanie protekcyjne obserwowano przy zwiększonym spożyciu orzechów, warzyw, owoców, nabiału, ryb i herbaty oraz umiarkowanym spożyciu kawy [8].

Warzywa i owoce

Większe spożycie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko udaru o 21%. Natomiast spożycie ryb obniżało ryzyko udaru niedokrwiennego. Zwiększenie spożycia oliwy z oliwek o około 2 łyżki powodowało zmniejszenie ryzyka udaru [9]. Ponadto każde spożycie 200g/dzień owoców zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego oraz krwotocznego o 18%, natomiast spożycie 200g/dzień warzyw powoduje zmniejszenie wystąpienia udarów o 13%. Szczególnie spadek był obserwowany przy spożyciu jabłek, brzoskwiń, owoców cytrusowych i zielonych warzyw liściastych. Dodatkowo wykryto korzystne efekty przy spożywaniu z dietą witaminy C, potasu, magnezu oraz flawonoidów.

Zobacz również
probiotyki

Węglowodany i błonnik

Ważny jest również wpÅ‚yw spożywanych przez ludzi wÄ™glowodanów. Wysoki Å‚adunek glikemiczny, który wystÄ™puje w napojach gazowanych, smażonych ziemniakach, owocach, ryżu dmuchanym, gofrach, rogalikach francuskich, pÅ‚atkach Å›niadaniowych wiÄ…zaÅ‚ siÄ™ z wiÄ™kszy ryzykiem udaru [10]. Natomiast wiÄ™ksze spożycie peÅ‚noziarnistych produktów zbożowych wiąże siÄ™ ze zmniejszeniem ryzyka udaru niedokrwiennego [11]. Wyższe spożycie bÅ‚onnika pokarmowego wiÄ…zaÅ‚o siÄ™ ze zmniejszonÄ… Å›miertelnoÅ›ciÄ… u mężczyzn z powodu choroby sercowo- naczyniowej, a u kobiet ze zmniejszonym ryzykiem udaru [12]. Warto pamiÄ™tać, że to wÅ‚aÅ›nie produkty peÅ‚noziarniste majÄ… wiÄ™kszÄ… ilość bÅ‚onnika w  porównaniu z jasnym produktami.

Kwasy tłuszczowe

Wcześniej wspomniałam o ograniczeniu nasyconych kwasów tłuszczowych, ale są też inne tłuszcze, np. wielonienasycone n-3, których źródłem są m.in. tłuste ryby morskie Już spożycie dwóch porcji tłustych ryb morskich w tygodniu zmniejszało ryzyko udaru [10]. Również wyższe spożycie kwasu alfa-linolowego, należącego również do rodziny n-3 kwasów tłuszczowych, który można znaleźć w siemieniu lnianym czy oleju lnianym zmniejsza ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych i udaru [13]. Przetworzone mięso jest źródłem sodu, którego dostarczanie z dietą w nadmiarze powoduje zwiększone ryzyko udaru o 24%.

Używki

kawa herbata
© PaylessImages / 123RF

Spożywanie kawy i herbaty do max trzech filiżanek na dzieÅ„ może dziaÅ‚ać ochronnie wobec wystÄ…pieniu udaru. Wypicie wiÄ™cej niż czterech  napojów alkoholowych zwiÄ™ksza nawet do 80% ryzyko udaru krwotocznego [10]. W badaniu, w którym wziÄ™to pod uwagÄ™ ponad 500000 osób wykazano, że spożycie alkoholu w iloÅ›ci okoÅ‚o 100g/tydzieÅ„ zwiÄ™ksza ryzyko wystÄ…pienia udaru oraz Å›miertelnoÅ›ci, która wzrastaÅ‚a wraz z wiÄ™kszÄ… iloÅ›ciÄ… spożytego alkoholu [14]. W kolejnym wykazano, że zwiÄ™kszenie spożycia  już o 12g/dzieÅ„ nasila ryzyko udaru koÅ„czÄ…cego siÄ™ zgonem [15]. Wykazano również, że ostra intoksykacja alkoholem niezależnie od dawki może opóźniać diagnozÄ™ udaru poprzez naÅ›ladowanie objawów takich jak dysfagia czy dysproporcjonalne objawy [16].

Podsumowanie

Podsumowując, osoby, które są w grupie ryzyka wystąpienia udaru powinny spożywać dużo owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, oliwę z oliwek oraz więcej ryb. Z kolei należałoby ograniczyć produkty przetworzone, słodycze, słodkie napoje oraz mięso przetworzone, czerwone. Warto rozważyć wprowadzenie do jadłospisu diety śródziemnomorskiej, ponieważ potwierdzono jej wpływ na zmniejszenie ryzyka udaru.

Bibliografia

  1. Benjamin E.J., Blaha M.J., ChiuveS.E. i wsp.:,Heart Disease and Stroke Statistics—2017 Update. Circulation 2017, 135, e146–e603.
  2. Bailey R.R.Lifestyle Modification for Secondary Stroke Prevention. Am J Lifestyle Med 2016,12,140-147.
  3. Spence J.D.Diet for stroke prevention. Stroke Vasc Neurol 2018, 3,  44–50.
  4. Becerra-T.N., Blanco M., Viguiliouk E. i wsp.: Mediterranean diet, cardiovascular disease and mortality in diabetes: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies and randomized clinical trials. Crit Rev Food Sci Nutr 2019, 1-21. doi: 10.1080/10408398.2019.
  5. Chen G.C., Neelakantan N., Martín-Calvo N. i wsp.: Adherence to the Mediterranean diet and risk of stroke and stroke subtypes. Eur J Epidemiol 2019, 34, 337-349.
  6. Feng Q., Fan S., Wu Y. i wsp.: Adherence to the dietary approaches to stop hypertension diet and risk of stroke: A meta-analysis of prospective studies. Medicine (Baltimore) 2018, 97, e12450. doi: 10.1097/MD.0000000000012450.
  7. Boehme A.K., Esenwa C., Elkind M.S. Stroke Risk Factors, Genetics, and Prevention. Circ Res 2017,120, 472-495.
  8. Deng C., Lu Q., Gong B. i wsp.: Stroke and food groups: an overview of systematic reviews and meta-analyses. Public Health Nutr 2018, 21, 766-776.
  9. Lakkur S., Judd S.E. Diet and Stroke: Recent Evidence Supporting a Mediterranean-Style Diet and Food in the Primary Prevention of Stroke. Stroke 2015, 46, 2007-2011.
  10. Larsson S.C. Dietary Approaches for Stroke Prevention. Stroke 2017, 48, 2905-2911.
  11. Sun T., Zhang Y., Huang H. i wsp.: Plasma alkylresorcinol metabolite, a biomarker of whole-grain wheat and rye intake, and risk of ischemic stroke: a case-control study. Am J Clin Nutr 2019,109, 1-7.
  12. Miyazawa I., Miura K., Miyagawa N. i wsp.: Relationship between carbohydrate and dietary fibre intake and the risk of cardiovascular disease mortality in Japanese: 24-year follow-up of NIPPON DATA80. Eur J Clin Nutr 2019. doi: 10.1038/s41430-019-0424-y.
  13. Marklund M., Wu J.H.Y., Imamura F. i wsp.: Biomarkers of Dietary Omega-6 Fatty Acids and Incident Cardiovascular Disease and Mortality: An Individual-Level Pooled Analysis of 30 Cohort Studies. Circulation 2019. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.118.038908.
  14. Wood A.M., Kaptoge S., Butterworth A.S. i wsp.: Risk thresholds for alcohol consumption: combined analysis of individual-participant data for 599 912 current drinkers in 83 prospective studies. Lancet 2018, 391, 1513-1523.
  15. Ricci C., Wood A., Muller D. i wsp.: Alcohol intake in relation to non-fatal and fatal coronary heart disease and stroke: EPIC-CVD case-cohort study. BMJ 2018, 361. doi: 10.1136/bmj.k934.
  16. Arokszallasi T., Balogh E., Csiba L. i wsp.: Acute alcohol intoxication may cause delay in stroke treatment – case reports. BMC Neurol 2019,19,14.