5/5 (1)

Jedno z największych i najdłużej trwających badań, mające na celu ocenę potencjalnych korzyści z prowadzenia diety w stylu śródziemnomorskim w obniżaniu ryzyka występowania udaru mózgu wykazało, że sposób odżywiania może być elementem prewencji tego stanu u kobiet po 40 roku życia, niezależnie od tego czy przechodziły menopauzę oraz od tego czy stosowały hormonalną terapię zastępczą. Tak wynika z nowych badań w czasopiśmie American Heart Association „Stroke” .

Badanie

                Naukowcy z Uniwersytetów w East Anglia, Aberdeen i Cambridge współpracowali w badaniu, uwzględniając kluczowe składniki tradycyjnej diety w stylu śródziemnomorskim. Dane na temat uczestników analizy (23 2332 dorosłych, w wieku od 40 do 77 lat) pochodziły z badania EPIC-Norfolk. W ciągu 17 lat badacze przeanalizowali dane na temat diety uczestników i porównali ryzyko udaru mózgu w czterech grupach w zależności od tego w jakim stopniu sposób odżywienia się danego uczestnika był zgodny z zasadami diety śródziemnomorskiej.

Wpływ diety na ryzyko udaru mózgu

                U uczestników, którzy najbardziej przestrzegali zasad diety śródziemnomorskiej, zmniejszenie udaru było następujące:

  • 17% u wszystkich dorosłych;
  • 22% u kobiet;
  • 6% u mężczyzn.

Nie jest jasne, dlaczego znaleźliśmy różnicę między kobietami i mężczyznami, ale może to wynikać z tego, że dane składniki diety mogą różnie wpływać w zależności od płci” – jak komentują autorzy. Zmniejszenie ryzyka udaru mózgu wystąpiło u 13% wszystkich uczestników, u których ryzyko chorób sercowo-naczyniowych było już wysokie.

Nasze odkrycia dostarczają klinicystom i społeczeństwu informacji na temat potencjalnych korzyści płynących z prowadzenia diety w stylu śródziemnomorskim w zapobieganiu udarom, niezależnie od ryzyka sercowo-naczyniowego” – powiedział profesor Phyo Myint, współautor badania.

Naukowcy wykorzystywali siedmiodniowe dzienniczki żywieniowe, co skomentowali, że nie badano za pomocą tej metody wcześniej tak dużej populacji. Wykorzystanie dzienniczków żywieniowych dało bardziej precyzyjne wyniki niż gdyby użyto kwestionariuszy dotyczących częstotliwości spożycia żywności.

Wnioski i zalecenia

The American Heart Association (AHA) rekomenduje schemat żywieniowy zdrowy zarówno dla serca i mózgu, który obejmuje spożywanie różnorodnych owoców i warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, niskotłuszczowych produktów mlecznych, ryb, drobiu, nasion roślin strączkowych, olejów roślinnych i orzechów oraz ograniczoną konsumpcję m.in. sodu oraz czerwonego mięsa, słodyczy i napojów słodzonych cukrem.

Ten sposób odżywiania się redukuje czynniki ryzyka występowania chorób serca i udaru mózgu, jak dodają autorzy badania.

Źródło: Katherine E. Paterson et al. Mediterranean Diet Reduces Risk of Incident Stroke in a Population With Varying Cardiovascular Disease Risk Profiles. Stroke: Journal of the American Heart Association, 2018

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No