Recenzja: Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne technologiczne molekularne i analityczne [Red. W. Grajek]

Avatar photo
Tytuł: Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne technologiczne molekularne i analityczne
Autor: Włodzimierz Grajek [Red.]
Rok wydania: 2007
Wydawnictwo: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Ilość stron: 523

Pojęcie i funkcje biologiczne przeciwutleniaczy są od wielu lat obecne w nauce. Poznanie roli biologicznej tlenu i jego reaktywnych form w procesach metabolicznych przyczyniło się do wzrostu zainteresowania związkami antyoksydacyjnymi zawartymi w żywności, mogącymi działać prewencyjnie bądź wręcz niwelować szkodliwe działanie wolnych rodników. Powyższa książka zbiera i systematyzuje wiadomości, na 2007 rok, dotyczące przeciwutleniaczy obecnych w żywności.

Opracowanie naukowe pod kierownictwem W. Grajka „Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne technologiczne molekularne i analityczne” zostało stworzone przez zespół 68 badaczy. Książka ta dedykowana jest technologom żywności, żywieniowcom jak i lekarzom. Miłym zaskoczeniem jest to, że na tak specjalistyczną pozycję napisana została przystępnym językiem. Oczywiście od czytelnika wymagane są podstawowe wiadomości z zakresu biochemii, biologii komórki oraz fizjologii ale podczas lektury nie ma się wrażenia utraty wątku. Tekst jest uporządkowany, czytelne nagłówki pozwalają na łatwe przechodzenie przez kolejne zagadnienia. W książce zamieszczono wiele bardzo szczegółowych rycin, dotyczących głównie przebiegu reakcji chemicznych dzięki którym czytelnik może lepiej zorientować się w omawianych skomplikowanych tematach. Każdy z 10 rozdziałów posiada kilkadziesiąt odwołań do starannie dobranej, aktualnej, literatury źródłowej.

Jako czytelnika najbardziej zainteresowały mnie rozdziały dotyczące

-naturalnie występujących przeciwutleniaczy w żywności – znaleźć tu można dokładne dane analityczne dotyczące zawartości poszczególnych substancji antyoksydacyjnych w określonych produktach żywnościowych.

-wchłanianie przeciwutleniaczy – co wcale nie jest wcale oczywiste, gdyż istnieje szereg czynników ograniczających przyswajanie tych związków

-także nutrigenomika a przeciwutleniacze – bardzo współczesny temat warty szerszego ujęcia.

W książce obszernie opisane są straty przeciwutleniaczy wynikające z różnorodnych zabiegów technologicznych – jest to ważne z punktu widzenia technologów żywności dla uświadomienia jak ogromna jest ich rola w doborze odpowiednich zabiegów technologicznych surowców na prewencje związków biologicznie aktywnych w żywności.

Zobacz również
sok z ogórków kiszonych

Książka została wzbogacona w słowniczek ważniejszych terminów oraz skorowidz znacznie ułatwiające poruszanie się po niej osobom mniej zaznajomionym z tematyką.

Książka trudna i wymagająca, jednak bardzo starannie opracowana, systematyzująca wiedzę, polecana dla osób chcących specjalizować się w dziedzinie przeciwutleniaczy w żywności.

Obecnie dostępna prawie wyłącznie w bibliotekach, czekamy na wznowienie i aktualizację tej wartościowej pozycji.