Recenzja: Zdrowe i proste gotowanie ze Św. Hildegardą z Bingen [Brigitte Pregenzer & Brigitte Schmidle]
Tytuł: Zdrowe i proste gotowanie ze Św. Hildegardą z Bingen |
Autor: Brigitte Pregenzer & Brigitte Schmidle |
Rok wydania: 2016 |
Wydawnictwo: Wydawnictwo Esprit |
Ilość stron: 240 |
Brigitte Pregenzer & Brigitte Schmidle
Zdrowe i proste gotowanie ze Św. Hildegardą z Bingen.
Przystępna książka kucharska z ciekawymi przepisami do wykorzystania na co dzień. W przepisach dominują potrawy oparte o zboża (głównie orkisz), warzywa i owoce. Potraw mięsnych jest stosunkowo niewiele – zgodnie z zaleceniami św. Hildegardy powinno się je spożywać tylko w wybrane dni tygodnia jednak, te które się znalazły w książce dotyczą chudych mięs w tym drobiu i dziczyzny, a nawet, co dość zaskakujące – mięsa ze strusia!
Zgodnie z zaleceniami św. Hildegardy gotowanie nie może obyć się bez ziół – takich jak galgant, hyzop, bertram, cząber czy macierzanka. Potrawy jarskie wykorzystują warzywa sezonowe – sporo wariacji na temat dyni czy kopru wołoskiego ale także warzyw korzeniowych.
Wśród dań i napojów owocowych miłym zaskoczeniem są przepisy z pigwy – owocu o niezwykłych walorach prozdrowotnych, jednak niezbyt oczywistego w przygotowaniu ze względu na swój mocno kwaśny smak.
Oprócz przepisów, w książce można znaleźć liczne porady, stwierdzenia i podpowiedzi praktyczne dotyczące poszczególnych potraw – co sprawia, że jest ona przyjemna w odbiorze.
Książka „Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą Bingen” swoimi przepisami m.in. na kulki mocy, talarki dodające energii czy kasztanowe gnocchi może zdeklasować niejedną celebrytkę!
Dla kogo jest ta książka – myślę że zarówno mało doświadczeni kucharze jak i ci z wieloletnią praktyką znajdą coś dla siebie. Przepisy warte uwagi także dietetyków szukających inspiracji na urozmaicone, pełnowartościowe dania (również te niskoenergetyczne).
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Recenzja: Zdrowe i proste gotowanie ze Św. Hildegardą z Bingen [Brigitte Pregenzer & Brigitte Schmidle]