Recenzja: Zdrowe i proste gotowanie ze Św. Hildegardą z Bingen [Brigitte Pregenzer & Brigitte Schmidle]

Avatar photo
Tytuł: Zdrowe i proste gotowanie ze Św. Hildegardą z Bingen
Autor: Brigitte Pregenzer & Brigitte Schmidle
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Wydawnictwo Esprit
Ilość stron: 240

Brigitte Pregenzer & Brigitte Schmidle

Zdrowe i proste gotowanie ze Św. Hildegardą z Bingen.

Przystępna książka kucharska z ciekawymi przepisami do wykorzystania na co dzień. W przepisach dominują potrawy oparte o zboża (głównie orkisz), warzywa i owoce. Potraw mięsnych jest stosunkowo niewiele – zgodnie z zaleceniami św. Hildegardy powinno się je spożywać tylko w wybrane dni tygodnia jednak, te które się znalazły w książce dotyczą chudych mięs w tym drobiu i dziczyzny, a nawet, co dość zaskakujące – mięsa ze strusia!

Zgodnie z zaleceniami św. Hildegardy gotowanie nie może obyć się bez ziół – takich jak galgant, hyzop, bertram, cząber czy macierzanka. Potrawy jarskie wykorzystują warzywa sezonowe – sporo wariacji na temat dyni czy kopru wołoskiego ale także warzyw korzeniowych.

Wśród dań i napojów owocowych miłym zaskoczeniem są przepisy z pigwy – owocu o niezwykłych walorach prozdrowotnych, jednak niezbyt oczywistego w przygotowaniu ze względu na swój mocno kwaśny smak.

Oprócz przepisów, w książce można znaleźć liczne porady, stwierdzenia i podpowiedzi praktyczne dotyczące poszczególnych potraw – co sprawia, że jest ona przyjemna w odbiorze.

Książka „Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą Bingen” swoimi przepisami m.in. na kulki mocy, talarki dodające energii czy kasztanowe gnocchi może zdeklasować niejedną celebrytkę!

Dla kogo jest ta książka – myślę że zarówno mało doświadczeni kucharze jak i ci z wieloletnią praktyką znajdą coś dla siebie. Przepisy warte uwagi także dietetyków szukających inspiracji na urozmaicone, pełnowartościowe dania (również  te niskoenergetyczne).