Regularność posiłków

Regularne posiłki stanowią podstawę zasad zdrowego żywienia. Badania potwierdzają, iż większość z nas nie jada 5 posiłków dziennie, pomijane są głównie śniadania. Zazwyczaj wypijamy jedynie kawę i wychodzimy z domu. Następnie wpadamy w wir pracy i dopiero popołudniu przypominamy sobie o tym, że nic nie jedliśmy. Niestety zdążyliśmy już wygłodzić swój organizm, zwolnić przemianę materii i kolejne posiłki nie będą już tak dobrze trawione. Pomijanie śniadań tłumaczymy głównie zbyt wczesnym wstawaniem do pracy, brakiem czasu z rana, brakiem łaknienia. Niewielki apetyt po przebudzeniu rzeczywiście może występować jednak postarajmy się przyzwyczaić organizm do śniadań, a z czasem stanie się to naturalnym, porannym rytuałem. Wiele osób uważa, iż rezygnując ze śniadań przyjmie mniejszą ilość kalorii w ciągu dnia – nic bardziej mylnego. Braki energetyczne z pewnością zostaną nadrobione i to z nawiązką. Organizm zacznie się domagać składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, a że my jesteśmy już bardzo głodni zjemy o wiele więcej niż potrzebujemy. Wygłodzony organizm postanowi zrobić zapasy, magazynując je w postaci tkanki tłuszczowej. Daną sytuację traktuje jako swego rodzaju zabezpieczenie na dalszy czas głodówki, którą mu zaserwujemy w porze obiadowej.

Śniadanie

Śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Organizm musi zostać pobudzony i otrzymać dawkę składników odżywczych, energii. W ten sposób przyspiesza przemiana materii, która zwolniła w ciągu nocy, sprawniej pracuje cały układ trawienny. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Doskonałym wyborem jest pieczywo żytnie, płatki owsiane czy omlety z mąki razowej. Produkty pełnoziarniste są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.

Posiłki w ciągu dnia

Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’, rzucimy się na jedzenie i nie będziemy mogli się nasycić. Chęć podjadania będzie nam towarzyszyć do końca dnia. Obfite wieczorne obiado-kolacje najczęściej przyczyniają się do nadwagi i otyłości. Jeżeli jemy bardzo mało w ciągu dnia organizm przestawia się na ,,prace przy mniejszych obrotach’’. Nie jest w stanie przetrawić tak wielkiego posiłku. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.

Kolacja

Kolacja powinna być spożywana nie później niż 2h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Zaplanujmy zdrową kolację o odpowiedniej porze, dzięki czemu posiłek zdąży się przetrawić, a z drugiej strony nie poczujemy głodu przed samym snem. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów. Najlepsze rozwiązanie to połączenie białka z warzywami.

Dzięki regularnym posiłkom zachowany jest stały poziom cukru we krwi, nie odczuwamy napadu głodu czy osłabienia. Postarajmy się zatem pamiętać o posiłkach i w miarę możliwości spożywać je w równych odstępach czasu. Z pewnością takie postępowanie zaowocuje dobrym samopoczuciem i idealną sylwetką.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Mgr Joanna Wasiluk - Doświadczony Dietetyk

Udostępnienia