Rozmaryn, majeranek i oregano przeciwko cukrzycy typu 2
Według najnowszych badań te niepozorne przyprawy, chętnie stosowane w sztuce kulinarnej, mogą mieć analogiczne działanie w walce z cukrzycą typu 2, co specjalnie stosowane leki. Raport na ten temat został opublikowany w Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Rozmaryn, majeranek, oregano a cukrzyca
Badacze z University of Illinois (Urbana-Champaign) wskazują, że w trakcie badań, zioła te wykazały cenne właściwości, które mogą służyć jako pomoc w walce z cukrzycą. Aby ten efekt sprawdzić wykorzystano ekstrakty z oregano, majeranku i rozmarynu. Jak się okazało blokują one enzymy DPP-4 oraz PTP1B. Enzymy te są istotne w odpowiednio – wydzielaniu i sygnalizacji insuliny. Co istotne – wiele stosowanych w walce z cukrzycą leków stara się właśnie na te enzymy działać.
Zioła szklarniowe czy suszone?
Badacze wskazują dodatkowo, że w trakcie badań zauważyli silniejsze oddziaływanie szklarniowych ziół oregano, rozmarynu i majeranku na DPP-4, zaś wersji suszonych na PTP1B. Dodatkowo pierwszy typ góruje nad suszoną wersją zawartością antyoksydantów – polifenoli i flawonoidów, korzystnych również w przypadku innych schorzeń i zagrożeń zdrowotnych.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Rozmaryn, majeranek i oregano przeciwko cukrzycy typu 2