Sezonowe Alaantkowe BLW. 100 przepisów dla dzieci i całej rodziny na wszystkie pory roku [Recenzja]

Avatar photo
alaantkowe blw sezonowe

Joanna Anger, Anna Piszczek to gotujące mamy i autorki bestsellerowej serii książek „Alaantkowe BLW”. Tych, którzy śledzą poczynania autorek, zapraszamy do naszego wywiadu opublikowanego przy okazji premiery jednej z ich książek: https://dietetycy.org.pl/wywiad-z-joanna-anger-anna-piszczek-autorkami-alaantkowe-blw/

Tytuł: Sezonowe Alaantkowe BLW
Autorzy: Anna Piszczek Joanna Anger
Wydawnictwo: Mamania
Ilość stron: 192
Rok wydania: 2021

Wszystkie pory roku z BLW

Najnowsza książka „Alaantkowe BLW Sezonowe” została wydana w 2021 roku nakładem wydawnictwa Mamania. Nieduża książeczka w formacie szkolnego zeszytu jest tak samo, jak poprzednie bardzo atrakcyjna od strony graficznej.

Autorki po błyskawicznym wstępie przeszły do właściwej (przepisowej) części książki. Dla ułatwienia korzystania z przepisów autorki opracowały system piktogramów. Dzięki nim czytelnik dostaje jasną informację o tym, że dany przepis nie zawiera glutenu, mleka, jajek. Dodatkowo ułatwiają one zaplanowanie posiłków, gdyż są podpowiedzią czy konkretne danie może być propozycją na obiad, kolację, podwieczorek lub można je spakować ze sobą na wycieczkę.

Przepisy na cztery pory roku

Część przepisowa została podzielona zgodnie z porami roku. Liczba przepisów na każdy sezon jest bardzo podobna i wynosi około 25 propozycji.

Spośród dań wiosennych w Alaantkowe BLW Sezonowe zainspirują młodych rodziców lekkimi zupami, aromatycznymi plackami i pomysłowymi muffinkami. Zwracające uwagę przepisy to przede wszystkim pieczone młode warzywa, domowe drożdżówki z rabarbarem, zielony omlet czy zupa z młodych ziemniaków i groszku.

Lato z Alaantkowe BLW Sezonowe to wybór zup i chłodników, domowych ciast i kolorowych naleśników. Lato nie mogłoby też obyć się bez lodów. Autorki zaproponowały więc przepis na słoneczne lody z pieczonych owoców oraz lody jogurtowo-wiśniowe. Dla wielbicieli smaków wytrawnych warte uwagi będą z pewnością chleb cukiniowy z czarnuszką, papryki faszerowane czy ogórki małosolne.

Jesień obfituje zaś w przepisy owocowe – knedle cynamonowe ze śliwkami, jabłkowe gofry, migdałowe rogaliki ze śliwkami czy jabłka w cieście. Dzieci z pewnością będą zachwycone tymi aromatycznymi potrawami.

W zimowej odsłonie przepisów „Alaantkowe BLW Sezonowe” zagościły między innymi krupnik z brukselką, ryż zapiekany w sosie pomidorowym, kluski śląskie nadziewane soczewicą z cebulką. Wśród słodkości autorki zaproponowały między innymi pomarańczowy tort zimowy, orzechowe pieguski, budyń orzechowy z chia.

Podsumowanie

Wszystkie przepisy są niezwykle urozmaicone, bazujące na prostych, dostępnych a przede wszystkim lokalnych surowcach. Książka „Alaantkowe BLW Sezonowe” to doskonałe źródło inspiracji kulinarnych dla młodych rodziców. Proponowane w książce potrawy są łatwostrawne i delikatne a przede wszystkim smaczne co z pewnością sprawi, że dzieci chętnie zasiądą do stołu. Z przepisów skorzystają także starsze dzieci oraz niejeden dorosły smakosz.

Czytelników zainteresowanych serią Alaantkowe polecamy dwie poprzednie recenzje: