Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety – Małgorzata Jackowska [Recenzja]

Avatar photo

Gdy w rodzinie pojawia się dziecko, obok wyboru wyprawki, tematem numer jeden staje się jego dieta. Medialny szum informacyjny wokół żywienia dziecka, liczne zabobony, przesądy i dobre rady starszego pokolenia nie pomagają młodym rodzicom. Już w szpitalu młode mamy mogą czuć niepewność. Do najczęściej zadawanych pytań należą: czy dziecko się najada? Czy produkcja pokarmu jest wystarczająca? Ile pieluch powinno moczyć i z jaką częstotliwością? A może tak, jak sąsiadka z łóżka obok powinnam rozpocząć karmienie mieszanką? Wraz z upływem czasu pytań pojawia się więcej. Kiedy wprowadzić inne produkty spożywcze? Od czego zacząć i co jeśli dziecku nie zasmakuje?

Na te i wiele innych pytań odpowiedziała Małgorzata Jackowska w książce „Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety”, wydanej nakładem wydawnictwa Mamania w 2022 roku. Autorka poruszyła zagadnienia dotyczące programowania żywieniowego, nawyków i emocji związanych z dietą najmłodszych. Przypomniała korzyści dla mamy i dziecka, wynikające z karmienia naturalnego. Wyjaśniła, kiedy potrzebne jest karmienie mieszanką i udzieliła praktycznych wskazówek jak prawidłowo podawać pokarm butelką.

Tytuł: Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety
Autor: Małgorzata Jackowska
Wydawnictwo: Mamania
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 224

O książce

W książce „Spokojnie to tylko rozszerzanie diety” znalazły się również rzeczowe odpowiedzi na pytania, dotyczące gotowości dziecka do rozszerzania diety. Rodzice dowiedzą się z tej publikacji również na temat częstotliwości podawania posiłków uzupełniających, ich kaloryczności oraz doboru produktów spożywczych. Będą umieli dobrać odpowiednią metodę ich obróbki i to bez dodatku soli i cukru. Z lektury książki Małgorzaty Jackowskiej opiekunowie maluchów dowiedzą się, kiedy wprowadzać gluten, a także czy produkty będące potencjalnymi alergenami lepiej omijać szerokim łukiem, czy może podawać je w małych ilościach już niemowlętom?

Wokół gotowej żywności dla dzieci, potocznie zwanej słoiczkami krąży wiele mitów, wynikających prawdopodobnie z niedopowiedzeń. Małgorzata Jackowska systematyzuje informacje na ten temat i podpowiada jak dokonać mądrego wyboru produktów z tej kategorii. Z książki dowiedzieć się można także jak rozpoznać gotowość dziecka do rozpoczęcia rozszerzania diety. Autorka wyjaśniła jak przygotować malucha do tego nowego zadania. Szczegółowo opisała popularną metodę rozszerzania diety, tak zwane BLW.

W „Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety” znalazły się liczne podpowiedzi, dotyczące gadżetów, przydatnych przy posiłkach małych dzieci. Mata, krzesełko, śliniak i specjalne kubki są dostosowane kształtem, wielkością do małych rączek, a ich żywe kolory umilą rodzinne posiłki.

Małgorzata Jackowska w swojej książce uwzględniła kilkadziesiąt przepisów na dania dostosowane do potrzeb i preferencji smakowych dzieci. Rodzice będą mogli zaplanować na tej podstawie obiady i przekąski na nadchodzący tydzień, z pewnością te potrawy zasmakują nie tylko najmłodszym.

Podsumowanie

Książka jest warta polecenia przyszłym i młodym rodzicom, by ugruntować ich wiedzę z zakresu żywienia dzieci. Pozycja do zaoferowania również babciom, które chciałby włączyć się w pomoc przy karmieniu wnuków. „Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety”  to także lektura dla dietetyków, którzy chcieliby w przystępny sposób przekazać zalecenia żywieniowe rodzicom.