Spożywanie napojów słodzonych cukrem wpływa na płodność

Avatar photo

Ilość dodanego cukru w ​​zwyczajowej diecie wzrosła dramatycznie w ciągu ostatnich 50 lat. Problemem jest zwiększone spożycie napojów słodzonych cukrem. Spożycie tego rodzaju produktów było wiązane z podwyższeniem wskaźnika masy ciała, zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy typu 2, wcześniejszym występowaniem miesiączki u kobiet i niską jakością nasienia u mężczyzn. Niewiele jednak badań bezpośrednio analizowało związek między konsumpcją napojów słodzonych cukrem a płodnością.

Nowe badania prowadzone przez Boston University School of Public Health (BUSPH) wykazało, że konsumpcja jednej lub więcej porcji napojów słodzonych cukrem dziennie przez każdego z partnerów wiąże się z obniżeniem płodności. Badanie zostało opublikowane w „Epidemiology” .

Problem bezpłodności:

Stwierdzono związek między spożywaniem napojów słodzonych cukrem i niższą płodnością, uwzględniając wiele innych czynników, takich jak występowanie otyłości, spożycie kofeiny, alkoholu, palenie tytoniu i ogólną jakość diety. Pary planujące potomstwo powinny rozważyć ograniczenie spożycia tych napojów, szczególnie, że są one również związane z innymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi. Zidentyfikowanie modyfikowalnych czynników ryzyka niepłodności, w tym diety, może pomóc parom zmniejszyć stres psychiczny i trudności finansowe związane z leczeniem bezpłodności.

Charakterystyka oraz wyniki badania:

W ramach badania „Pregnancy Study Online” (PRESTO), będącego internetowym prospektywnym badaniem kohortowym par z Ameryki Północnej, naukowcy przeprowadzili ankietę wśród 3 828 kobiet wieku od 21 do 45 lat i 1045 mężczyzn mieszkających w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie. Uczestnicy wzięli udział w kompleksowym badaniu analizującym historię chorób badanych, styl życia i dietę, w tym spożycie napojów słodzonych cukrem. Następnie kobiety wypełniały kwestionariusze uzupełniające co dwa miesiące przez okres do 12 miesięcy lub do momentu zajścia w ciążę.

Konsumpcja napojów słodzonych cukrem przez pary wiązała się 20%-ową obniżeniem płodności. Kobiety spożywające co najmniej jedną porcję produktów tego typu dziennie miały o 25% niższą szansę zajścia w ciążę; a w przypadku mężczyzn było związane z 33%-ową obniżoną płodnością.

Spożycie napojów energetyzujących wiązało się z jeszcze bardziej znaczącym obniżeniem płodności, chociaż wyniki opierały się na niewielkiej grupie badanej. Najmniej informacji uzyskano na temat związku między spożyciem soków owocowych oraz napojów gazowanych a płodnością.

Biorąc pod uwagę wysokie spożycie napojów słodzonych cukrem przez pary w wieku reprodukcyjnym, odkrycia te mogą mieć istotny wpływ na zdrowie publiczne.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180213120426.htm