Stężenie estrogenu w mózgu a spożycie kwasów tłuszczowych omega-3
Naukowcy coraz częściej doceniają rolę estrogenów w zdrowiu mózgu. Po raz pierwszy zauważono, że produkcja estrogenu w mózgu jest bezpośrednio związana z obecnością kwasu dokozaheksaenowego (DHA).
Epilepsja a DHA
Epilepsja jest zaburzeniem neurologicznym charakteryzującym się spontanicznymi, nawracającymi napadami. Uważa się, że estrogen, który jest hormonem najbardziej znanym ze swojej roli w rozwoju seksualnym i reprodukcyjnym – może nasilać epizody padaczkowe u osób z epilepsją. Jednak niektóre obserwacje wykazały, że hormon może mieć rzeczywiście przeciwny skutek. Poprzednie badania wskazują również, że napady padaczkowe można zmniejszyć dzięki DHA, kwasowi tłuszczowemu omega-3. Biorąc pod uwagę możliwość, że zarówno estrogen, jak i DHA mogą przyczyniać się do tłumienia napadów padaczkowych, naukowcy postanowili określić, czy istnieje korelacja między wyżej wymienionymi.
Synteza DHA powiązana z produkcją estrogenu
DHA występuje w tłustych rybach morskich. Jego bogatym źródłem są łosoś, śledź i makrela. Najnowsze badania z Uniwersytetu w Hiroszimie łączą syntezę DHA z produkcją estrogenu. Naukowcy postanowili zbadać wpływ DHA na występowanie napadów padaczkowych. Wyniki badań opublikowano w Scientific Reports.
Eksperyment przeprowadzono na trzech grupach myszy, które w czasie 4 tygodni podawano diety na bazie olejów. Pierwsza grupa otrzymywała olej sojowy, druga olej z nasion bawełny, a trzecia – także olej z nasion bawełny, ale z dodatkową suplementacją DHA.
Po 28 dniach trzem grupom podano leki wywołujące drgawki. W pierwszej grupie drgawki trwały krócej niż w grupie karmionej olejem z nasion bawełny. Naukowcy stwierdzili, że występowanie napadów padaczkowych było znacznie opóźnione u myszy, którym podawano olej sojowy, w porównaniu z dietą bogatą w olej z nasion bawełny. Trzecia grupa, suplementowana kwasem DHA była najbardziej oporna na drgawki. To potwierdza, że DHA odgrywa rolę w zapobieganiu napadom drgawkowym. Stwierdzono, że myszy karmione olejem sojowym miały dwukrotnie wyższe stężenie estrogenu. Myszy karmione nasionami z dodatkiem DHA miały najwyższy poziom hormonu, co sugeruje, że produkcja estrogenów wpływa na napady padaczkowe i że jest bezpośrednio związana z obecnością DHA.
Stężenie estrogenu a spożycie kwasów omega-3
Aby udowodnić związek między stężeniem estrogenu a spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3, przeprowadzono drugie doświadczenie – jedna grupa myszy była ponownie karmiona olejem z nasion bawełny, a inna druga olejem z nasion bawełny i otrzymywała dodatkowo DHA. Ponadto, trzecia grupa była karmiona olejem z nasion bawełny z suplementami DHA, a także dostawała Letrozol (lek zapobiegający syntezie estrogenu).
Następnie każda grupa otrzymywała leki indukujące napady drgawek. W grupie, w której podawano Letrozol napady drgawkowe stwierdzono wcześniej niż w grupie suplementowanej DHA, co potwierdza znaczenie estrogenów w zapobieganiu napadom drgawkowym.
Oczekuje się, że odkrycia te przyczynią się do rozwoju farmakoterapii padaczki i dalszych badań nad związkiem między spożyciem lipidów a zdrowiem mózgu.
Bibliografia:
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Stężenie estrogenu w mózgu a spożycie kwasów tłuszczowych omega-3
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl