Warzywa o najmniejszych wartościach odżywczych

3 warzywa o najmniejszych wartościach odżywczych” – w ten nietypowy sposób magazyn Healthy Self zajął się sprawdzeniem jakie warzywa powinny znaleźć się w naszej diecie – a jakie z powodzeniem można częściowo zastąpić bardziej bogatymi w składniki warzywami.

O ile za pewnik stawia się, że wszystkie warzywa są dla człowieka zdrowe, to pamiętać trzeba, że nie ma między nimi znaku równości. Do niechlubnego klubu warzyw o najmniejszych wartościach odżywczych w tym zestawieniu trafiły:

1) Seler

Popularne warzywo na naszych stołach nie dość, że zawiera bardzo skromny ładunek kaloryczny (zaledwie kilka kalorii!), to również zaspokoimy nim ledwie niecałe 2% zapotrzebowania dziennego na wapń i witaminę C. Na obronę można powiedzieć, że jest on bogaty w witaminę K, wspomagającą m.in. krzepliwość krwi.

2) Ogórek

Kolejny bardzo popularny na naszych stołach element diety. Podobnie – niska kaloryczność ale też brak pokrycia zapotrzebowania na ważne dla życia elementy.

3) Sałata lodowa

Oczywiście tak jak w przypadku dwóch poprzedników – sałata lodowa nie jest niezdrowa – wręcz przeciwnie: jest zdrowa i mało kaloryczna. Natomiast jeśli zależy nam na zaopatrywaniu ciała w mikroelementy – lepiej poszukać innych sałat.

 

Na podstawie: Paturel A., “3 Veggies With the Least Nutritional Value “, Self Magazine, 13.07.2011, self.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl