„3 warzywa o najmniejszych wartościach odżywczych” – w ten nietypowy sposób magazyn Healthy Self zajął się sprawdzeniem jakie warzywa powinny znaleźć się w naszej diecie – a jakie z powodzeniem można częściowo zastąpić bardziej bogatymi w składniki warzywami.
O ile za pewnik stawia się, że wszystkie warzywa są dla człowieka zdrowe, to pamiętać trzeba, że nie ma między nimi znaku równości. Do niechlubnego klubu warzyw o najmniejszych wartościach odżywczych w tym zestawieniu trafiły:
1) Seler
Popularne warzywo na naszych stołach nie dość, że zawiera bardzo skromny ładunek kaloryczny (zaledwie kilka kalorii!), to również zaspokoimy nim ledwie niecałe 2% zapotrzebowania dziennego na wapń i witaminę C. Na obronę można powiedzieć, że jest on bogaty w witaminę K, wspomagającą m.in. krzepliwość krwi.
2) Ogórek
Kolejny bardzo popularny na naszych stołach element diety. Podobnie – niska kaloryczność ale też brak pokrycia zapotrzebowania na ważne dla życia elementy.
3) Sałata lodowa
Oczywiście tak jak w przypadku dwóch poprzedników – sałata lodowa nie jest niezdrowa – wręcz przeciwnie: jest zdrowa i mało kaloryczna. Natomiast jeśli zależy nam na zaopatrywaniu ciała w mikroelementy – lepiej poszukać innych sałat.
Na podstawie: Paturel A., „3 Veggies With the Least Nutritional Value „, Self Magazine, 13.07.2011, self.com