SaƂata – o warzywie i jego zastosowaniu

Avatar photo
saƂata

Popularna i rĂłĆŒnorodna saƂata

SaƂata jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Co więcej, jest dostępna przez caƂy rok. Stanowi podstawowy skƂadnik wielu surĂłwek. W handlu dostętnych jest wiele odmian saƂaty. Jednymi z najpopularniejszych są saƂaty lodowe o zbitych gƂówkach i chrupiących, soczystych jasnozielonych liƛciach; masƂowe – o liƛciach wiotkich i delikatnych, charakteryzujące się lekko sƂodkawym smakiem; rzymskie – o podƂuĆŒnych doƛć twardych ciemnozielonych liƛciach zebranych w pęk u podstawy; saƂaty o pierzastych zielonych bądĆș czerwonych liƛciach często o karbowanej strukturze.

W jaki sposób dokonać wyboru wƂaƛciwej gƂówki saƂaty?

NiezaleĆŒnie od typu saƂaty, zdrowa gƂówka nie powinna być zwiędnięta, a liƛcie zgniecione czy posiadające widoczne ciemne bądĆș ĆŒĂłĆ‚te plamy na swojej powierzchni.

saƂata
© Ekaterina Kondratova / Shutterstock

Przechowywanie saƂaty

W zaleĆŒnoƛci od typu saƂaty moĆŒe być ona przechowywana przez kilka dni w lodĂłwce, zawinięta w torebkę foliową, aby nie straciƂa turgoru. MoĆŒna ją przechowywać z powodzeniem od 2 do nawet 7 dni, jednak niektĂłre odmiany nie nadają się do przechowywania i powinny zostać spoĆŒyte tego samego dnia, w ktĂłrym zostaƂy kupione.

Która saƂata najlepsza?

SaƂata, podobnie jak większoƛć warzyw, im ma ciemniej zabarwione liƛcie, tym więcej skƂadnikĂłw odĆŒywczych zawiera. SaƂata to dobre ĆșrĂłdƂo bƂonnika, potasu, wapnia, fosforu, ĆŒelaza i magnezu oraz antyoksydantĂłw takich jak beta-karoten, witamina C oraz E. W swoim skƂadzie saƂata zawiera takĆŒe foliany, witaminę K i witaminy z grupy B.

Kalorie

SaƂata naleĆŒy do warzyw o najniĆŒszej zawartoƛci kalorycznej, gƂównie ze względu na znaczny udziaƂ wody w swojej masie, bo aĆŒ  90-95%. 

saƂata wƂaƛciwoƛci
© Brent Hofacker / Shutterstock

WƂaƛciwoƛci prozdrowotne

SaƂata wykazuje wiele prozdrowotnych dziaƂaƄ na organizm, między innymi przeciwdziaƂa anemii, ze względu na zawarte w niej ĆŒelazo oraz chlorofil, biorące udziaƂ w syntezie hemoglobiny odpowiedzialnej za transport cząsteczek tlenu w organizmie. Zawarte w saƂacie przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten, witamina C oraz E przyczyniają się do neutralizacji wolnych rodnikĂłw i zapobiegają wyrządzaniu przez nie szkĂłd, odbijających się szczegĂłlnie na kondycji ukƂadu krÄ…ĆŒenia. ObniĆŒają takĆŒe ryzyko występowania chorĂłb przewlekƂych.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
odmiany kawy

SaƂata wpƂywa korzystnie na zdrowie koƛci z uwagi na zawartoƛć witaminy K, odpowiedzialnej za wytwarzanie ostaokalcyny biaƂka, biorącego udziaƂ w metabolizmie koƛćca. Zawiera wapƄ i fosfor, grające kluczową rolę jako budulec koƛci. BƂonnik pokarmowy, obecny w tym warzywie, wspomaga perystaltykę jelit, przeciwdziaƂając zaparciom.

SaƂata ceniona jest takĆŒe za swoje uspokajające wƂaƛciwoƛci (Hong, 2018). Zawarty w saƂacie związek o nazwie lateks wykazuje dziaƂanie nasenne, przeciwlękowe, Ƃagodzi niepokĂłj. Dlatego u osĂłb mających problemy ze snem bardzo polecane jest wypicie koktajlu na bazie saƂaty i selera naciowego na godzinę przed poƂoĆŒeniem się do Ć‚ĂłĆŒka, co pomoĆŒe wyciszyć się i zasnąć. Jak zatem widać w niepozornej gƂówce saƂaty kryje się morze wƂaƛciwoƛci prozdrowotnych, ktĂłre pomagają utrzymać w dobrym stanie nie tylko zdrowie ale i samopoczucie.