Suszone jabłka – czy i jak je przygotować?
Jabłka to owoce, które pochodzą głównie z polskich upraw. Są one ogólnodostępne, praktycznie przez cały rok. Istnieje około 10 tysięcy odmian, z których każda ma inny smak, zapach, kolor i strukturę. Jedno surowe jabłko waży około 150g i ma ok. 50 kcal. Jabłka tak jak większość owoców i warzyw, najwięcej wartości mają gdy są spożywane na surowo. Jednak na jesień, gdy jabłonie owocują, warto rozważyć sposób, na to w jakiej formie jabłka przechować, by zachowały właściwości, i były uzupełnieniem diety w okresie zimy, kiedy to ma miejsce deficyt świeżych warzyw i owoców.
Plusy suszonych jabłek
Dużą zaletą zatem suszonych jabłek, jest fakt iż są dobrą opcją na przekąskę w okresie kiedy surowe jabłka nie są zbyt dobre, lub ich nie ma. Proces suszenia, polega na odparowywaniu wody, która stwarza środowisko dla drobnoustrojów. Gdy jej nie ma, bakterie i inne mikroorganizmy, nie mają odpowiedniego środowiska do rozwoju. Kolejny plus to fakt, iż suszone owoce zajmują mało miejsca i łatwo się je przechowuje.
Pozostaje pytanie, czy proces suszenia jabłek powoduje utratę cennych właściwości, które posiadają surowe owoce?
Wartości odżywcze
ŚWIEŻE JABŁKO [100 G] | SUSZONE JABŁKA [100 G] | |
Energia [kcal] | 50 | 258 |
Białko [g] | 0,4 | 2,1 |
Węglowodany [g] | 12,1 | 62,3 |
Tłuszcz [g] | 0,4 | 2,1 |
Błonnik [g] | 2 | 10 |
Potas [mg] | 98 | 665 |
Magnez [mg] | 2 | 15 |
Wapń [mg] | 3 | 20 |
Sód [mg] | 1 | 10 |
Fosfor [mg] | 7 | 45 |
Wit. C [mg] | 6 | 11 |
Wit. A [µg] | 3 | 21 |
Beta- karoten [µg] | 18 | 124 |
Patrząc na dane w tabeli powyżej, widzimy, że jabłka suszone, mają większą koncentrację składników odżywczych niż surowe owoce.
Jabłka suszone, są bardziej kaloryczne, jednak w 100 g mają aż 5 razy więcej błonnika, który reguluję pracę jelit, i usprawnia ich perystaltykę. Sprzyja procesowi odchudzania, ponieważ pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na długi czas.
W suszonych jabłkach znajdziemy więcej potasu, który jest pierwiastkiem wzmacniającym serce. Zawartość wapnia i witaminy A różni się aż siedmiokrotnie. Wapń wpływa m.in. na kościec, a witamina A jest jednym z przeciwutleniaczy, chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które w nadmiarze zwiększają ryzyko nowotworu.
Suszone jabłka mają właściwości obniżające cholesterol, co korzystnie wpływa na zapobieganie miażdżycy. Dzięki dużej zawartości witaminy C i beta karotenu, możemy wzmacniać odporność.
Weryfikując różnice w składzie owoców surowych, a suszonych można wnioskować, że warto poddać jabłka procesowi suszenia. W okresie zimy, kiedy statystyczna dieta jest niedoborowa, będzie to dobry sposób na jej urozmaicenie i wzbogacenie.
Jak zatem przygotować suszone jabłka?
Cały proces jest czasochłonny, ale bardzo prosty jednocześnie,
- jabłka należy dokładnie umyć i osuszyć,
- kroimy jabłka na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych,
- połówki kroimy na cienkie plastry,
- tak przygotowane jabłka możemy posypać np. cynamonem, ale nie jest to konieczne.
- rozpoczynamy proces suszenia – trwa kilka godzin.
Do suszenia jabłek, możemy wykorzystać specjalne suszarki, piekarnik bądź można suszyć plastry jabłek na słońcu a nawet kaloryferze aczkolwiek ta metoda wymaga jeszcze większej cierpliwości.
Bibliografia:
- Jabłka suszone – wartości odżywcze
(http://ar.pl/wartosci-odzywcze/jablka-suszone/) - A. Marzec, H. Kowalska, Sz. Pasik. Mechanical and acoustic properties of dried apples. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research. 2009, 127-137.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Suszone jabłka – czy i jak je przygotować?
Jestem studentką II stopnia na kierunku dietetyka w Katowicach. Interesuję się głównie psychodietetyką oraz naturalnymi metodami leczenia, czyli ziołolecznictwem. Lubię wolne chwile spędzać aktywnie. Coraz częściej odnajduję się też w kuchni.