Świeże czy mrożone jedzenie?

Avatar photo
mrożone jedzenie

Choć pytanie może się wydać dziwne (w końcu „świeże zawsze jest najzdrowsze”) to czasami odpowiedź może być wieloznaczna. I chociaż zazwyczaj świeże jest najlepszym wyborem – zdarzają się sytuacje gdy jedzenie mrożone nad nim góruje. Co to za sytuacje?

Mrożonki nie zawsze gorsze

Dobry proces produkcyjny warzyw i owoców mrożonych zakłada ich zamrożenie w momencie gdy osiągną swój szczytowy poziom smaku i właściwości zdrowotnych. Jest to szczególnie istotne w okresie gdy dane jedzenie jest poza swoim sezonem. To prawda, że w procesie technologicznym traci się wiele witamin i składników odżywczych. W obronie mrożonek można powiedzieć, że przy okazji niszczone są bakterie.

Gdy jest sezon jedz świeżo

Na pewno w momencie gdy jest sezon na lokalne warzywa i owoce to należy je spożywać świeże. Czym szybciej od zakupu, tym lepiej – nie zdążą stracić swoich wartości odżywczych. W tej sytuacji nie warto sięgać po mrożonki, które są półśrodkiem. Natomiast w przypadku egzotycznych produktów bądź tych poza sezonem – mrożonki mogą być równie dobrym wyborem jak produkt nieprzetworzony.

Zobacz również
witamina b12

Zapraszamy również do obejrzenia filmu na ten temat od ASAP Science: