Sztuczka dietetyczna dotycząca porcji – nowe doniesienia


Popularny trik podczas odchudzania, aby jeść mniej, czyli spożywanie z mniejszych talerzy, niekoniecznie musi działać, według nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Ben-Guriona (Izrael), którzy odkryli, że osoby które są głodne mogą bardziej precyzyjnie zidentyfikować wielkość porcji, bez względu na to, jak jest serwowana.
Nowe badanie, opublikowane w „Appetite”, obala popularną sztuczkę dietetyczną opartą na złudzeniu Delboeuf’a, które przewiduje, że ludzie będą identyfikowali rozmiary inaczej, gdy są umieszczenie na większym lub mniejszym obiekcie.

Badanie
W badaniu, aby przeanalizować, w jaki sposób głód wpływa na postrzeganie żywności w różnych kontekstach, naukowcy odkryli, że ludzie, którzy nie jedli od co najmniej trzech godzin, częściej identyfikują proporcje pizzy umieszczanej na większych i mniejszych tacach prawidłowo niż ludzie, którzy jedli ostatnio i nie czują głodu. To działało się tylko wtedy, gdy eksperyment dotyczył jedzenia. Osoby z obu grupy były równie niedokładne, gdy zostały poproszone o porównanie rozmiaru czarnych kółek i kołpaków umieszczonych w okręgach o różnych rozmiarach. Według naukowców oznacza to, że głód stymuluje silniejsze przetwarzanie analityczne, które nie tak łatwo jest oszukać poprzez iluzję.
W ciągu ostatniego dziesięciolecia restauracje i inne firmy spożywcze zaczęły używać stopniowo mniejszych pojemników, aby dostosować się do percepcyjnego złudzenia, które zmniejszy spożycie żywności. Jednak to badanie obala ten popularny trick dietetyczny: kiedy ludzie są głodni, a zwłaszcza kiedy stosują dietę redukcyjną, są mniej skłonni do tego, by ulec złudzeniu z użyciem mniejszego talerza, a więc jest bardziej prawdopodobne, że początkowo jedzą mniej i bardziej są skłonni do przejadania się później.
Źródło: Noa Zitron-Emanuel, Tzvi Ganel. Food deprivation reduces the susceptibility to size-contrast illusions. Appetite, 2018; 128: 138.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Sztuczka dietetyczna dotycząca porcji – nowe doniesienia

Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl