Wpływ pary na jakość przygotowywanych potraw
Wraz z pojawianiem się nowych lub unowocześnionych sprzętów kuchennych rosną także nasze kulinarne możliwości. Dzięki inteligentnym, dopasowanym do współczesnych potrzeb urządzeniom gotowanie staje się coraz łatwiejsze, a przygotowywane potrawy osiągają jeszcze lepszy smak i aromat. Do osiągnięcia tego efektu w znacznym stopniu przyczyniły się nowoczesne piekarniki elektryczne z funkcją pary. To właśnie para wodna ma bowiem niebywały wręcz wpływ na jakość przygotowywanych dań. Co warto wiedzieć o gotowaniu i pieczeniu z dodatkiem pary?
Piekarniki parowe – zacznijmy od początku
Piekarniki parowe, które stosunkowo niedawno pojawiły się na rynku, to sprzęt innowacyjny, pozwalający na przeniesienie gotowania na zupełnie inny poziom. Rozmaite funkcje piekarnika wykorzystujące parę wodną umożliwiają szybkie i proste przygotowywanie najróżniejszych dań zarówno wytrawnych, jak i deserów. Piekarnik parowy jest trafnym wyborem zarówno dla miłośników soczystych pieczeni, jak i dla wegetarian oraz wegan. Urządzenie równie wybitnie przygotowuje bowiem zarówno mięsa, jak i warzywa oraz wszelkie dodatki.
Co ciekawe, dzięki dodatkowi pary piekarnik nie kojarzy się już tylko z klasycznym pieczeniem, ale także ze zdrowym grillowaniem, duszeniem oraz gotowaniem. Urządzenie z funkcją pary sprawdzi się więc także w kuchni osób dbających o linię i liczących kalorie, jak również amatorów kulinarnych eksperymentów.
Najważniejsze jest jednak to, że bez względu na to, co przygotowywać będziemy w piekarniku parowym, zawsze możemy spodziewać się w stu procentach satysfakcjonujących efektów – właśnie dzięki obecności pary.
Jak para wodna wpływa na przygotowywane dania?
Nowoczesny piekarnik parowy pozwala na pieczenie, gotowanie i duszenie potraw z najróżniejszych zakątków świata, zachwycających smakiem i aromatem. Jak to możliwe? Otóż użycie odpowiednio dopasowanej ilości pary wodnej ściśle wiąże się przede wszystkim z zachowaniem należytego poziomu wilgotności w urządzeniu i w samym przygotowywanym daniu. Właściwa wilgotność jest aspektem niezwykle istotnym, znacząco wpływającym zarówno na smak, jak i pożądaną konsystencję produktu, a więc także jego apetyczny wygląd.
Inteligentne programy piekarników parowych, takie jak chociażby funkcja Steamify, w jaką wyposażone są urządzenia marki Electrolux, dodatkowo wyręczą nas nawet w ustawieniu odpowiedniej, dopasowanej do wybranego produktu ilości pary. Wystarczy bowiem włączyć sprzęt na odpowiednią temperaturę, a także określić czas przebywania potrawy w piekarniku, aby inteligentny system automatycznie i zupełnie samodzielnie określił niezbędną do danego procesu ilość pary wodnej.
Co więcej, dzięki obecności pary i obniżonej w związku z tym temperaturze pieczenia możliwe jest szybkie i sprawne przygotowanie potrawy, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich jej najcenniejszych wartości odżywczych. Możemy więc z pełnym spokojem przygotowywać swoje ulubione dania, wiedząc, że będą one nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także zdrowie i pełnowartościowe, bogate w najważniejsze mikroelementy i witaminy.
Warto wiedzieć, że użycie pary wodnej pozwala nie tylko na przygotowanie pysznych i aromatycznych dań, ale także ich późniejsze odgrzewanie i odświeżanie. W piekarnikach parowych istnieje bowiem specjalna funkcja stworzona z myślą o przywracaniu świeżości zarówno wczorajszych potraw, jak i czerstwego, wyschniętego pieczywa. Dodatek pary umożliwia ponowne wydobycie pierwotnej świeżości potraw i produktów spożywczych i ich wyjątkowego smaku. Ta wyjątkowo wygodna i praktyczna opcja pozwala na maksymalne wykorzystanie jedzenia i ograniczenie niepotrzebnego marnowania żywności.
Wystarczy zaledwie kilka do kilkunastu minut w piekarniku, aby wczorajszy obiad czy też kilkudniowe bułki lub chleb ponownie stały się nie tylko ciepłe, ale także pachnące oraz wyjątkowo smaczne.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Jak jeść zdrowo? » Wpływ pary na jakość przygotowywanych potraw