Wpływ pasty pomidorowej na funkcję naczyniową po spożyciu tłustego posiłku
Pomidor jest jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej, a jego spożycie wiąże się ze zmniejszonym występowaniem chorób sercowo-naczyniowych. Pomidory i przetwory pomidorowe zawierają potas, kwas foliowy, witaminę A, C, E i inne związki fitochemiczne, takie jak karotenoidy, polifenole i flawonoidy. Witaminy oraz karotenoidy posiadają właściwości przeciwutleniające. Ponad to badanie przeprowadzone w 1997 roku wykazało, że biodostępność likopenu jest wyższa w paście z pomidorów w porównaniu ze świeżymi pomidorami.
Badanie
Celem tego badania było sprawdzenie, czy siedmiodniowy okres suplementacji pasty z pomidorów może poprawić niektóre parametry hemodynamiczne u zdrowych mężczyzn przed i po posiłku bogatym w tłuszcz(FM).
Przebieg
Dziewiętnastu zdrowych ochotników uczestniczyło w badaniu. Uczestnicy otrzymywali diety o niskiej zawartości błonnika (LFD). Porównano je do grupy LFD i TP (80 g TP / dzień) przez siedem dni lub do grupy kontrolnej (tylko LFD). Rozszerzalność tętnicy promieniowej i inne morfologicznie czynne wskaźniki naczyniowe mierzono za pomocą ultradźwięków.
Indeks sztywności i współczynnik odbicia zostały oszacowane za pomocą cyfrowej fotometrii. Wszystkie te parametry mierzono jedną godzinę przed oraz 2 i 3,5 h po FM.
Wpływ pasty pomidorowej – wyniki badań
Dwie godziny po spożyciu tłustego posiłku, triglicerydy wzrosły znacząco zarówno w grupie przyjmującej dietę niskobłonnikową, jak i w grupie przyjmującej pastę pomidorową. W przypadku grupy, która spożywała pastę pomidorową wraz z dietą niskobłonnikową zmniejszył się całkowity cholesterol w osoczu i LDL.
Poziom glukozy znacznie wzrósł w grupie LFD + tylko FM, ale nie w grupie LFD i TP + FM. Zaobserwowano znaczący spadek ciśnienia rozkurczowego, a także w indeksie sztywności wyłącznie w grupie LFD i TP + FM.
Większość zmian metabolicznych zachodzących 2 h po spożyciu utrzymywano 3,5 godziny po posiłku. Jednak wskaźnik sztywności był znacząco zwiększony w grupie LFD + tylko FM.
Poziomy azotanów w moczu, zebrane w ciągu dnia, były istotnie niższe u osób przyjmujących tylko LFD + FM w odniesieniu do LFD i TP + FM.
Podsumowanie
Pomimo braku wpływu na rozszerzalność tętnicy promieniowej, dodanie pasty pomidorowej do tłustego posiłku spowodowało pewne korzystne efekty hemodynamiczne, a w szczególności niższy wskaźnik rozkurczowego ciśnienia krwi i sztywności oraz wzrost stężenia azotanów w moczu.
W świetle badań epidemiologicznych, które wskazują na możliwy pozytywny wpływ pomidora na wyniki i możliwe działanie antyoksydacyjne i rozszerzające naczynia krwionośne za pośrednictwem likopenu i innych mikroelementów, sugeruje się, że pomidor, wykazuje korzystny efekt poprzez neutralizowanie szkodliwych działań hemodynamicznych przez inne pokarmy, szczególnie jeśli są bogate w tłuszcze.
Źródło:
- Dalbeni A., Treggiari D., Tagetti A., Bevilaqua M., Bonafini S., Montagnana M., Scaturro G., Minuz P., Fava C. (2018): Positive Effects of Tomato Paste on Vascular Function After a Fat Meal in Male Healthy Subjects. Nutrients 10.
- Gartner C., Stahl W., Sies H.(1997): Lycopene is more bioavailable from tomato paste than from fresh tomatoes. Am J Clin Nutr 66.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Wpływ pasty pomidorowej na funkcję naczyniową po spożyciu tłustego posiłku
Dyplomowany dietetyk oraz technolog żywności. Moje zainteresowania to głównie dietetyka sportowa, a także mikrobiom człowieka. W wolnym czasie chodzę na siłownię, biegam oraz gotuję. Jestem osobą otwartą i chętnie próbuje swoich sił w różnych dyscyplinach sportowych. Moja nowa pasja to bouldering. Prowadzę bloga "Healthy Fit Place", gdzie można znaleźć dużo ciekawych informacji ze świata dietetyki.