Współczesna dietoterapia. Pod red. naukową Dariusza Włodarka i Ewy Lange

Avatar photo
współczesna dietetyka

Wydawnictwo Lekarskie PZWL jest znane z publikacji najwyższej jakości podręczników akademickich. Publikacje charakteryzuje dobór aktualnych tematów. Muszą one odpowiadać potrzebom studentów. Niemniej istotny jest dobór autorów: wysokiej klasy specjalistów w danej dziedzinie. To sprawia, że książki tego wydawnictwa są chętnie wybierane przez dietetyków.

Tytuł: Współczesna dietoterapia
Redakcja naukowa: Dariusz Włodarek, Ewa Lange
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Liczba stron: 600
Rok wydania: 2022

Dotyczy to również najnowszego podręcznika skierowanego do studentów dietetyki, pielęgniarstwa i medycyny. Pod koniec roku do księgarni trafiła „Współczesna dietoterapia”. Jest ona opracowana przez zespół specjalistów z Katedry Dietetyki Instytutu Nauko o Żywieniu Człowieka SGGW. Redakcję naukową nad pozycją objęli dr hab. Dariusz Włodarek oraz dr hab. Ewa Lange. Czytelnik otrzyma niezwykle kompleksowe opracowanie zagadnień dietoterapeutycznych zebrane na blisko 600 stronach. Warto wspomnieć, że omawiany tytuł miał swojego poprzednika z 2014 roku pt „Dietoterapia”.  Recenzję tej książki znajdziecie tu – LINK.

Co wyróżnia współczesną dietoterapię?

Dlaczego zdecydowano się w ogóle na aktualizację książki? Kluczowe są postępy naukowe w dziedzinie żywienia człowieka. Od ostatniej publikacji pojawiły się też modyfikacje rekomendacji towarzystw medycznych i dietetycznych w poszczególnych jednostkach chorobowych. „Współczesna dietoterapia” to kompleksowy podręcznik akademicki, w którym znalazły się między innymi informacje dotyczące:

  • zapotrzebowania energetycznego organizmu człowieka
  • charakterystyki i znaczenia węglowodanów w żywieniu człowieka
  • budowy, podziału i roli białek i tłuszczów
  • charakterystyki ogólnej i szczegółowej poszczególnych witamin i składników mineralnych
  • klasyfikacji diet (łatwostrawnej, płynnej, papkowatej i o zmienionej teksturze oraz ich modyfikacji)
  • postępowania dietetycznego w chorobach układu pokarmowego (choroba wrzodowa, refluksowa, IBS, SIBO, zaparcia oraz przewlekłe zapalenie trzustki)
  • postępowania dietetycznego w chorobach wątroby, układu sercowo naczyniowego, cukrzycy, przewlekłej chorobie nerek, kamicy układu moczowego, dnie moczanowej,
  • dietoterapii w otyłości
  • leczenia żywieniowego w niedożywieniu (w tym omówienie żywienia dojelitowego) anemii
  • dietoprofilaktyki osteoporozy
  • klasyfikacji i postępowania w zaburzeniach odżywiania.

Podręcznik dla studentów

Ogrom materiału omówionego w przystępny i usystematyzowany sposób sprawia, że podręcznik „Współczesna dietoterapia”  powinien stać się pierwszym wyborem adeptów dietetyki. Przygotowanie do sesji egzaminacyjnej, szybkie powtórzenie informacji czy przygotowanie publikacji popularnonaukowej nie nastręczy problemów, gdy na podorędziu jest rzetelne źródło informacji.

Pomoc dla dietetyków

Prowadzenie pacjentów w gabinecie dietetycznym wymaga ugruntowanej i zaktualizowanej wiedzy z zakresu dietoterapii w poszczególnych jednostkach chorobowych. Niniejszą książkę powinny przeczytać także osoby, które już jakiś czas temu ukończyły studia i chcą na bieżąco śledzić zmiany, dokonujące się w nauce o żywieniu człowieka.

Zobacz również
uważne jedzenie - smakowanie potrawy

Opracowanie „Współczesna dietoterapia” to must-have biblioteczki wykwalifikowanego dietetyka.

(patronat medialny dietetycy.org.pl)