Wygryź Candidę – Ann Boroch [Recenzja]
Tytuł: Wygryź Candidę |
Autor: Ann Boroch |
Rok wydania: 2017 |
Wydawnictwo: Druga Strona |
Ilość stron: 240 |
Niebezpieczeństwo przerostu drożdżaków Candida
„Wygryź Candidę” jest swoistą odpowiedzią na liczne badania naukowe dowodzące, że drożdżaki Candida są czynnikiem wielu problemów zdrowotnych, poczynając od alergii, przez zespół jelita drażliwego, infekcje uszu lub zatok, syndrom napięcia przedmiesiączkowego, endometriozę, zespół nieszczelnego jelita, zapalenie zatok, egzemę i zaburzenia równowagi hormonalnej, a kończąc na niepokoju, depresji, chorobach autoimmulogicznych, a nawet chorobach nowotworowych. Przerost drożdżaków dosyć częstym zjawiskiem w skali światowej. Według niektórych źródeł co trzecia osoba cierpi na objawy bądź schorzenia spowodowane drożdżakami.
Książka na podstawie osobistych doświadczeń
Ann Boroch jest certyfikowaną konsultantką żywieniową i specjalistką od naturopatii. Książka powstała na postawie doświadczeń zdrowotnych autorki związanych z kandydozą. „Wygryź Candidę” jest kontynuacją publikacji „Grzyby Candida – przyczyna większości chorób: skuteczny program przeciwgrzybiczy”, zawierającej informacje na temat leczenia kandydozy oraz 90-dniowego programu detoksu i diety. W książce można znaleźć 140 przepisów (bez cukru, mleka, glutenu i drożdży), które nie zawierają produktów indukujących stany zapalne bądź powodujących rozrost drożdżaka Candida.
Są to przepisy na pełnowartościowe i smaczne dania, które mogą okazać się pomocne w terapii kandydozy. Książka zawiera ciekawe pomysły na śniadania, dressingi, dipy i sosy, dania główne, dodatki do dań głównych, zupy, sałatki, chlebki i przekąski, napoje oraz desery. Doskonale wykonane fotografie, które zostały dołączone niektórych potraw, zachęcają do samodzielnego przygotowania dań w domowym zaciszu.
Bez cukru, mleka, glutenu i drożdży
Przepisy kulinarne zostały poprzedzone rozdziałami na temat podstawowych zasad diety „przeciwdrożdżycowej” autorstwa Ann Boroch oraz porad przydatnych przy przygotowaniu potraw i zaopatrzeniu spiżarni czy zakupie sprzętów kuchennych. W pierwszej części tekstu opisano także problem kandydozy, zwracając uwagę na przyczyny i objawy przerostu drożdżaka Candida oraz sposobu jego zwalczania. Obszerna tabela przybliża czytelnikom problemy zdrowotne pośrednio lub bezpośrednio powodowane przerostem drożdżakowym/grzybiczym. W książce znaleźć można również kwestionariusz, pomocny w określeniu prawdopodobieństwa zmagania się z kandydozą, który każdy może wykonać samodzielnie. Lista zalecanych i przeciwwskazanych produktów okaże się pomocna przy wyborach żywieniowych czytelników.
Lektura „Wygryź Candidę” – dla kogo?
„Wygryź Candidę” jest poradnikiem kulinarnym dla wszystkich osób zmagających się z problemem drożdżaka Candida. Dodatkowo, według autorki, jest to publikacja dla każdego kto chce zmienić swój sposób odżywiania, czuć się lepiej, mieć więcej energii bądź zredukować masę ciała. Przystępny styl sprawia, że książka jest ciekawą lekturą zarówno dla dietetyków, jak i dla wszystkich osób zainteresowanych zdrowym żywieniem
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Wygryź Candidę – Ann Boroch [Recenzja]
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl