Obecna sytuacja epidemiologiczna w kraju nie ułatwia pracy dietetykom. Standardem jest, że dla osób posiadających własny gabinet, podstawą jest przeprowadzenie wywiadu dietetycznego twarzą w twarz. Pozwala to nie tylko poznać pacjenta ale przede wszystkim nawiązać więź. Jest to wartość nie do przecenienia, ponieważ zadaniem specjalisty będzie poznanie przyczyn, dla których dieta pacjenta odbiega od ideału w jego konkretnym przypadku.
Według ankiety, którą przeprowadziliśmy jeszcze w marcu, już po apelu Polskiego Towarzystwa Dietetyki o czasowe zamknięcie gabinetów – przeważająca większość dietetyków zdecydowała się wstrzymać przyjmowanie pacjentów. Wiele osób przeniosło się z prowadzeniem porad do Internetu.
Obecnie wszystko wraca do normy – no prawie, ponieważ działamy ze szczególną ostrożnością. O tym, jak ułatwić sobie pracę z pacjentem w tych trudnych czasach i zwiększyć bezpieczeństwo wizyty – jest ten artykuł.
Wytyczne?
Porady dietetyczne nie doczekały się specjalnego zestawu wytycznych, natomiast można czerpać z pokrewnych branż, dla których Główny Inspektor Sanitarny je przygotował. Łatwiej pod tym względem mają gabinety, będące częścią większych sieci medycznych, ponieważ te jednostki zazwyczaj same wyznaczają konkretne wymogi dla swoich pracowników.
W przypadku mniejszych gabinetów – bliskim krewnym mogą być gabinety kosmetyczne. Przyjrzyjmy się co można wziąć dla siebie z tej listy zaleceń.
Rozpoczęcie wizyty
Przede wszystkim zaleceniem jest, aby wszelkie spotkania, które nie są potrzebne – odbywały się zdalnie (w przypadku dietetyka mogą to być teleporady).
Jeżeli w naszym gabinecie pracuje kilka osób – zaleceniem jest, aby za ich zgodą wykonywać pomiary temperatury ciała przed rozpoczęciem pracy. Ceny termometrów bezdotykowych w różnych sklepach można sprawdzić na stronie: LINK.
Przed rozpoczęciem wizyty warto zadzwonić do pacjenta, aby potwierdzić czy na pewno jest ona aktualna. Wizyta nie ma prawa się odbyć jeśli pacjent przebywa na kwarantannie sam lub na takiej kwarantannie przebywa osoba, z którą mieszka. Czerwone światło to także niepokojące objawy, jak gorączka.
Warto w trakcie wizyty zachować odpowiedni odstęp, gdy jest to możliwe. Podane jako wzór 2 metry na ogół oznaczają przedzielenie biurkiem. W gabinecie bardzo mocno zalecane jest stosowanie środków do dezynfekcji. Podaje się jako standard odkażanie 2-3 razy dziennie każdej powierzchni dotykanej. Dodatkowo istotne jest ponowne odkażanie powierzchni przy zakończeniu swojej zmiany (np. współdzielony gabinet).
Ważne jest, aby w rozsądny sposób rozłożyć wizyty pacjentów, aby nie oczekiwali na wizytę w pomieszczeniu, poczekalni. Warto też zadbać o to, że jeśli w gabinecie pracuje więcej osób – wymieniali się oni zmianami, by nie przebywali wszyscy jednocześnie w pracy. Obniża to ryzyko zachorowania i przenoszenia choroby.
W trakcie wizyty
Dbamy o swoje bezpieczeństwo. Warto zadbać o dobrej jakości maseczkę (wybór maseczek medycznych z cenami – LINK) lub przyłbicę. Standardowo dbamy także o higienę ubioru – czyli fartuch, który jest albo jednorazowy lub prany w wysokiej temperaturze. Sam pacjent także powinien nosić prawidłowo założoną maseczkę, przychodzić jeśli to możliwe indywidualnie, bez zbędnych osób towarzyszących.
Przed rozpoczęciem pracy obowiązkowo należy umyć ręce wodą z mydłem. Żeby zapewnić częste wykonywanie tego obowiązku w sposób należyty zaleca się powieszenie instrukcji mycia rąk przy umywalce w widocznym miejscu.
Mycie rąk powinno trwać 30 sekund i być wykonane w sposób taki, aby nie ominąć żadnego obszaru dłoni.
Należy także pamiętać, żeby zarówno dietetyk, jak i pacjent nie korzystali z telefonu komórkowego w trakcie trwania wizyty, jeśli nie jest to potrzebne, ponieważ jest on znakomitym nośnikiem wirusów.
Wszelkie urządzenia, którymi jest mierzony pacjent – jak analizator składu ciała, powinny być traktowane jako powierzchnia, którą należy szczególnie dezynfekować po każdej wizycie. W trakcie zdejmowania pomiarów należy używać rękawiczek jednorazowych, wymienianych po każdej wizycie (oferty z różnych sklepów znajdziecie tu: LINK).
Podsumowanie
Jak widać wytyczne można ująć w skrócie w ten sposób: należy zachować zdrowy rozsądek i ograniczać ryzyko zakażenia, gdy jest to tylko możliwe.