Yerba Mate – właściwości i wartości odżywcze

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
yerba mate

Yerba Mate, jest naparem, który jest przyrządzany z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. To drzewo jest cały czas zielone, a w stanie dzikim osiąga wysokość 6-8 metrów, ale spotykane są drzewa o wysokości nawet 15 metrów.
Występuje jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim a rzeką Paraguay, na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. W tych krajach jest również uprawiane i eksportowane na cały świat.

Spis treści:

  1. Właściwości prozdrowotne
  2. Jak pić napar z yerba mate?
  3. Czy można pić yerba mate w ciąży?
  4. Czy można pić yerba mate w trakcie karmienia piersią?
  5. Bibliografia

Jakie właściwości posiada Yerba Mate?

  • Jest bogatym źródłem kwasu chlorogenowego, mikroelementów (m.in. sód, magnez, wapń, krzem, żelazo, potas) i witamin A, B1, B2, C, E, biotyny.
  • Powoduje uczucie sytości i zmniejsza apetyt [11]
  • Przyspiesza przemianę materii [12]
  • Usuwa zmęczenie [8]
  • Dzięki zawartości kofeiny poprawia sprawność psychofizyczną i koncentrację [6].
  • Wzmacnia układ immunologiczny [13]
  • Obniża poziom cholesterolu LDL, a zwiększa HDL.
  • Chroni serce [14].
  • Wzmacnia kości i zęby.
  • Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
  • Ma działanie antydepresyjne.
  • Eliminuje stany nerwowe.
  • Odtwarza zniszczone ściany żołądka i jelit.
  • Nie wypłukuje magnezu z organizmu.
mate napar
© ferumov / 123RF

Yerba Mate – pozostałe właściwości

  • Przeciwnowotworowe
  • Przeciwcukrzycowe
  • Przeciwpasożytnicze [9]
  • Przeciwgrzybicze [10]
  • Przeciwzapalne
  • Przeciwreumatyczne

Jak pić napar z Yerba Mate?

Yerbę serwuje się w naczynkach, zwanych mate, wykonanych z tykwy, ceramiki lub drewna. Zioło wsypuje się do 3/4 objętości naczynia, wkłada bombillę, czyli rurkę przeznaczoną do picia, i zalewa się gorącą, ale nie wrzącą wodą. Należy pić napar odrobinę przestudzony.

Czy można pić yerba mate w ciąży?

Należy pamiętać, że yerba mate zawiera kofeinę. Dlatego też nie jest to napój wskazany do picia w trakcie ciąży szczególnie w większych ilościach [7] – przyp. redakcji

Czy można pić yerba mate w trakcie karmienia piersią?

Badanie przeprowadzone w Argentynie [5] wskazuje, że yerba mate nie wpływa na skład mleka kobiecego. W efekcie może być bezpiecznie spożywana w trakcie karmienia piersią. Co więcej, to także źródło bardzo korzystnych dla zdrowia polifenoli. W badanej grupie yerba mate stanowiła źródło aż 35% polifenoli w diecie kobiet – przyp. redakcji

Bibliografia:

  1. https://dobreziele.pl
  2. http://yerbamateinfo.pl
  3. Reis, E. D. M., Neto, F. W. S., Cattani, V. B., Peroza, L. R., Busanello, A., Leal, C. Q., … & Fachinetto, R. (2014). Antidepressant-like effect of Ilex paraguariensis in rats. BioMed research international2014.
  4. da Veiga, D. T. A., Bringhenti, R., Copes, R., Tatsch, E., Moresco, R. N., Comim, F. V., & Premaor, M. O. (2018). Protective effect of yerba mate intake on the cardiovascular system: a post hoc analysis study in postmenopausal women. Brazilian Journal of Medical and Biological Research51(6).
  5. Scotta, A. V., Cortez, M. V., Orosz, L., Miranda, A. R., & Soria, E. A. (2022). La yerba mate como fuente segura de polifenoles durante la lactancia humana [Yerba mate as a safe polyphenolic source during human lactation]. Revista medica del Instituto Mexicano del Seguro Social60(5), 524–532.
  6. Nehlig, A., Daval, J. L., & Debry, G. (1992). Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Research Reviews17(2), 139-170.
  7. Chen, L. W., Wu, Y., Neelakantan, N., Chong, M. F. F., Pan, A., & van Dam, R. M. (2014). Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with risk of low birth weight: a systematic review and dose-response meta-analysis. BMC medicine12(1), 1-12.
  8. Hodgson, A. B., Randell, R. K., & Jeukendrup, A. E. (2013). The metabolic and performance effects of caffeine compared to coffee during endurance exercise. PloS one8(4), e59561.
  9. Heck, C. I., & De Mejia, E. G. (2007). Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations. Journal of food science72(9), R138-R151.
  10. Filip, R., Davicino, R., & Anesini, C. (2010). Antifungal activity of the aqueous extract of Ilex paraguariensis against Malassezia furfur. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives24(5), 715-719.
  11. Kang, Y. R., Lee, H. Y., Kim, J. H., Moon, D. I., Seo, M. Y., Park, S. H., … & Oh, H. G. (2012). Anti-obesity and anti-diabetic effects of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) in C57BL/6J mice fed a high-fat diet. Laboratory animal research28(1), 23-29.
  12. Martinet, A., Hostettmann, K., & Schutz, Y. (1999). Thermogenic effects of commercially available plant preparations aimed at treating human obesity. Phytomedicine6(4), 231-238.
  13. Puangpraphant, S., & De Mejia, E. G. (2009). Saponins in yerba mate tea (Ilex paraguariensis A. St.-Hil) and quercetin synergistically inhibit iNOS and COX-2 in lipopolysaccharide-induced macrophages through NFκB pathways. Journal of Agricultural and Food Chemistry57(19), 8873-8883.
  14. Schinella, G., Fantinelli, J. C., & Mosca, S. M. (2005). Cardioprotective effects of Ilex paraguariensis extract: evidence for a nitric oxide-dependent mechanism. Clinical Nutrition24(3), 360-366.
  • Data pierwotnej publikacji: 11.04.2019
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 4.09.2022