Zalecenia żywieniowe dla niższego ryzyka występowania cukrzycy typu 2 – warzywa i owoce

Avatar photo
warzywa owoce cukrzyca

Wyniki analizy opublikowanej przez czasopismo „BMJ” donoszą, że wyższe spożycie owoców i warzyw ma związek z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Jak dowodzą badacze, nawet niewielki wzrost konsumpcji tych pokarmów w ramach zwyczajowej diety może pomóc w prewencji cukrzycy typu 2.  

Poziom witamina C i karotenoidów we krwi jako wskaźnik spożycia warzyw i owoców:  

Naukowcy z Europy badali powiązanie między poziomem witaminy C we krwi i karotenoidami z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Stężenia witaminy C i karotenoidów we krwi są bardziej wiarygodnymi wskaźnikami dla określenia stopnia konsumpcji owoców i warzyw niż wykorzystanie w analizie kwestionariuszy częstotliwości spożycia czy dzienniczków żywieniowych, samodzielnie zgłaszanych przez uczestników.

warzywa owoce
janifest / 123RF

Charakterystyka badania:

Wnioski grupy badawczej opierają się na danych zebranych od 9754 dorosłych, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2, oraz na danych od grupy porównawczej liczącej 13 662 zdrowych dorosłych. Uczestnicy pochodzą z badania European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-InterAct, w którym obserwowano 340 234 osób.

Próbki krwi pobrano podczas pierwszej wizyty na początku badania EPIC. Zebrano także informacje na temat pomiarów antropometrycznych, aktywności fizycznej, paleniu tytoniu, historii medycznej i danych socjodemograficznych. Po skorygowaniu wyników o czynniki dotyczące stylu życia, społeczne oraz dietetyczne czynniki ryzyka cukrzycy, zauważono, że wyższy poziom witaminy C i karotenoidów we krwi oraz ich suma jako „złożony wynik biomarkera” były związane z niższym ryzykiem występowania cukrzycy typu 2.

U badanych o najniższym wyniku biomarkerowym ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 było o 50% niższe. Naukowcy obliczyli, że wzrost całkowitego spożycia owoców i warzyw o 66 gramów dziennie był związany z 25%-owym niższym ryzykiem rozwoju tego schorzenia.

Średnie spożycie owoców i warzyw zgłaszane samodzielnie przez uczestników wyniosło 274 g/dzień, 396 g/dzień i 508 g/dzień dla uczestników w kategoriach zdefiniowanych odpowiednio przez grupy 1, 3 i 5 złożonego wskaźnika biomarkerów.

Ograniczenia i przyszłe plany:

Należy zaznaczyć jednak, że analiza miała charakter obserwacyjny, więc nie można ustalić związku przyczynowo-skutkowego, a także istnieje możliwość, że niektóre obserwacje mogą wynikać z zakłócających czynników.

Również biomarkery witaminy C i karotenoidów mierzono wyłącznie na początku badania. W badaniu uwzględniono kilka znanych czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 związanych ze stylem życia i sposobem odżywienia się, a wyniki potwierdzają wnioski z innych badań w tej dziedzinie. Analiza wymaga kontynuacji, jednak wyniki pokazują, że w przypadku owoców i warzyw nawet umiarkowany wzrost spożycia może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.

Źródło: Ju-Sheng Zheng, Stephen J Sharp, Fumiaki Imamura, Rajiv Chowdhury, Thomas E Gundersen, Marinka Steur, Ivonne Sluijs, Yvonne T van der Schouw, Antonio Agudo, Dagfinn Aune, Aurelio Barricarte, Heiner Boeing, María-Dolores Chirlaque, Miren Dorronsoro, Heinz Freisling, Douae El-Fatouhi, Paul W Franks, Guy Fagherazzi, Sara Grioni, Marc J Gunter, Cecilie Kyrø, Verena Katzke, Tilman Kühn, Kay-Tee Khaw, Nasser Laouali, Giovanna Masala, Peter M Nilsson, Kim Overvad, Salvatore Panico, Keren Papier, J Ramón Quirós, Olov Rolandsson, Daniel Redondo-Sánchez, Fulvio Ricceri, Matthias B Schulze, Annemieke M W Spijkerman, Anne Tjønneland, Tammy Y N Tong, Rosario Tumino, Elisabete Weiderpass, John Danesh, Adam S Butterworth, Elio Riboli, Nita G Forouhi, Nicholas J Wareham. Association of plasma biomarkers of fruit and vegetable intake with incident type 2 diabetes: EPIC-InterAct case-cohort study in eight European countries. BMJ, 2020; m2194