Znaczenie diety w kontekście pamięci i koncentracji

koncentracja

Z roku na rok obserwujemy znaczące zainteresowanie zdrowym stylem życia, w tym racjonalnym odżywianiem. Rośnie świadomość społeczeństwa dotycząca zależności miedzy sposobem żywienia a zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Jednak mało kto przywiązuje większą uwagę w jaki sposób odżywianie może wpływać na naszą pamięć i koncentrację. W trakcie zwiększonego wysiłku intelektualnego najchętniej sięgamy po „cudowne” suplementy diety lub szukamy innych alternatywnych rozwiązań dostępnych od zaraz. Warto jednak zadbać o odpowiednie „paliwo” dla naszego mózgu na stałe, ale także wiedzieć, po co ewentualnie sięgać w momentach zwiększonej pracy umysłowej, ale było bezpieczne, ale zarazem skuteczne w działaniu.

1. WODA

Podstawowy, aczkolwiek niezawodny oraz podstawowy składnik dla naszego mózgu. Jest ona konieczna do wszystkich reakcji zachodzących w naszym organizmie. Warto wyrobić sobie nawyk regularnego picia wody między posiłkami – a nie w momencie, kiedy odczuwamy pragnienie. Tak naprawdę mówimy wtedy już o pierwszym stopniu odwodnienia organizmu.

Zobacz również – wpływ zielonej herbaty na pamięć!

2. KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3

Istnieją badania mówiące, że uzupełnianie diety kwasami omega-3 może mieć istotny wpływ na poprawę funkcji poznawczych u ludzi oraz do zmniejszenia nasilenia objawów związanych z depresją czy chorobą Alzheimera. Zdaniem badaczy, kwasy tłuszczowe omega-3 a dokładnie EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy) mają wpływ na pozytywny nastój człowieka i wspomagają procesy poznawcze. Dodatkowo kwas DHA bierze udział w procesie neurogenezy i przewodnictwie nerwowym oraz chroni przed stresem oksydacyjnym. Główne źródła kwasów omega-3 znajdują się m.in. w tłustych rybach ( np. makrela, łosoś), migdały i orzechy (szczególnie włoskie)

3. ORZECHY WŁOSKIE

Orzechy włoskie zawierają bardzo dużo związków mających działanie neuroprotekcyjne, takich jak wit. E, kwas foliowy i polifenole. Dzięki temu mogą mieć zdolność do usprawniania wnioskowania i rozumowania.

4. GUARANA

Guarana, a dokładniej paulinia guarana, znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości pobudzających. Zwiększa zdolność koncentracji i przyspiesza zapamiętywanie. Dzieje się tak ze względu na obecność kofeiny, której ilość jest tutaj kilkakrotnie większa niż w ziarnach kawowca. Dodatkowym atutem ekstraktu z pestek guarany jest posiadanie właściwości przeciwbakteryjnych i antyoksydacyjnych .

5. LECYTYNA

Lecytyna jest bardzo cennym źródłem choliny – niezbędnego substratu potrzebnego do syntezy acetylocholiny będącej przekaźnikiem impulsów nerwowych, który decyduje o prawidłowym przebiegu procesów uczenia się i koncentracji. Dzieje się tak za sprawą właściwego przewodzenia sygnałów w układzie nerwowym i mózgu, co z kolei przyczynia się do utrwalania śladów pamięciowych. Lecytyna zwiększa także odporność na stres i zapobiega zmianom degeneracyjnym w układzie nerwowym. Niedobry lecytyny mogą przyczyniać się do obniżenia sprawności umysłowej. Jej źródła to przede wszystkim żółtka jaj, soja i orzechy włoskie.

Bibliografia:

Food Forum 2(18)/2017, str. 56- 58.