Borówki amerykańskie


Borówki amerykańskie są dość nowym owocem na naszym rynku. Jeszcze w 1900 roku nikt nie myślał o ich uprawie i jedynie północnoamerykańscy zbieracze runa mogli cieszyć się ich owocami. Dzisiaj Polska jest jednym z ich wiodących producentów na świecie.
Te smaczne owoce pojawiają się zaraz po zakończonym sezonie na jagody a ich zbiór trwa jeszcze około miesiąca po zbiorze jagód. Dojrzałe borówki charakteryzują się ciemnogranatową skórką i białym miąższem, podobnie jak mało znana w Polsce dziko rosnąca krewniaczka tych owoców – łochynia.

Borówki amerykańskie – właściwości
Borówki to bogate źródło witaminy C – witaminy o właściwościach przeciwutleniających. Borówka amerykańska obfituje też w inne związki biologicznie aktywne, również będące antyoksydantami. Najistotniejszym składnikiem mineralnym jaki zawierają borówki amerykańskie jest mangan, biorący udział w przemianach energetycznych organizmu. Zawartość błonnika w tych owocach sprawia, że usprawniają pracę przewodu pokarmowego.
Spożywane z umiarem – ponieważ zawierają dość dużo cukru, są wspaniałym urozmaiceniem letniej diety.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Borówki amerykańskie

Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl