Ranking – Najlepszy rodzaj mięsa
Spożywanie mięsa ma swoich zagorzałych przeciwników czy to ideologicznych, proekologicznych czy też szukających prozdrowotnych argumentów na polu naukowych badań. Niezależnie od wszelkich argumentów i kontrargumentów przemawiających za spożyciem mięsa – większość ludzi tak jak od wieków je mięso. W zależności między innymi od tego z jakiego zwierzęcia pochodzi – różni się ono swymi właściwościami. Ich ocena to zadanie dzisiejszego rankingu do którego mamy przyjemność Was zaprosić.
Mięsożerni
Mięso oprócz dużej ilości niezbędnego organizmowi białka i wartościowej energii zawiera wiele innych składników, które z trudem można znaleźć w innych produktach. Szczególnie istotnym składnikiem, który jest bolączką diety wegańskiej i diety wegetariańskiej jest żelazo oraz witamina B12. Mięso zawiera także witaminę A, B6, D, cynk, fosfor i selen.
Pomimo powyższych zalet – wiele badań wskazywało na korelację spożycia mięsa ze wzmożonym występowaniem poważnych chorób – w tym przede wszystkim chorób układu krążenia. Specjaliści zalecają ograniczenie spożycia mięsa – szczególnie czerwonego. Pamiętając o tym, warto zajrzeć do artykułu w którym podpowiadamy czym zastąpić mięso.
Poniżej zapraszamy wszystkich naszych czytelników do zabrania głosu w sprawie tego, które spośród mięs (ryby według klasyfikacji europejskiej nie wchodzą w skład tej kategorii, stąd ich brak!) – jest najlepsze:
Jaki jest najlepszy rodzaj mięsa?
[[rnkrwp id=”950775″ height=”773″ ]Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Najlepsze marki i gatunki » Ranking – Najlepszy rodzaj mięsa