Otyłość kształtuje odczuwanie smaku
Powyższe stwierdzenie może okazać się prawdą, na co wskazują badania na myszach z University Buffalo, którego wyniki zostały opublikowane w Plos One. Już wcześniej odnotowano znaczne zmiany w zachowaniu, zwyczajach żywieniowych osób otyłych ale tym razem naukowcy wzięli się za samo odczuwanie smaku. Jak dokładnie przebiega proces zmian odczuwania smaku?
Słodycz już nie tak słodka
Podstawowa zmiana, którą zauważono, to zmniejszenie się liczby receptorów smakowych odpowiedzialnych za odczuwanie słodyczy u myszy ze znaczną nadwagą. Co za tym idzie, mysz taka nie odczuwa słodyczy jak wcześniej. Tutaj nasuwa się podejrzenie, że jest to kolejny element zaklętego kręgu otyłości – osoby otyłe aby zaspokoić potrzebę słodyczy muszą jeść więcej i bardziej słodkie rzeczy. Kwestia ta wymaga dalszych badań.
Gorycz już nie tak gorzka
Podobne zjawisko zaobserwowano w przypadku smaku goryczy. Nie stwierdzono natomiast zmian w przypadku smaku umami – charakterystycznego dla dań mięsnych i tłustych.
Źródło: buffalo.edu
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Otyłość kształtuje odczuwanie smaku