66 pomysłów na pracę po dietetyce

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
praca po dietetyce

Dietetyka i nauki o żywieniu dają duże pole do rozwoju. Dietetyk to zawód przyszłości. Daje on bardzo dużo możliwości, z czym zgadzają się sami nasi dietetycy. Zadaliśmy dietetykom i studentom dietetyki pytanie „gdzie może pracować dietetyk?”. Zebraliśmy cały ogrom odpowiedzi, które mogą być dla młodych adeptów dietetyki inspiracją.

Świadczą o tym, że świat po dietetyce nie zamyka się w czterech ścianach gabinetu. Na absolwentów kierunku czeka cała gama możliwości. Oto niektóre z nich.

Obecne oferty pracy w dietetyce znajdziecie tutaj: https://dietetycy.org.pl/praca-dla-dietetyka/

66 pomysły na pracę po dietetyce

Poradnie dietetyczne i nie tylko

1. Dietetyk we własnym gabinecie

2. Praca w poradni dietetycznej (czyli standard)

3. Tajemniczy klient w poradniach dietetycznych

4. Gabinet nutrigenomiki

Catering i gastronomia

5. W firmie cateringowej (układanie jadłospisów dla chorych i odchudzających się)

6. Dział żywieniowy cateringu obsługującego sektor „offshore” (platformy wiertnicze, statki itp.)

7. Kreator menu w restauracjach ze zdrowym żywieniem

Dziennikarstwo

8. Wydawnictwa naukowe i czasopisma (jako specjalista od żywienia)

9. Własny program telewizyjny, radiowy poświęcony tematyce zdrowego odżywiania i psychologii odżywiania.

10. Blogi i portale internetowe. Umieszczanie oryginalnych artykułów na temat dietetyki (jeśli chcesz zabłysnąć w tym światku – koniecznie zobacz, jak dołączyć do grona autorów dietetycy.org.pl i publikować artykuły)

11. Działalność w social media (influencer) – youtuber, tiktoker, instagramer

12. Copywriter dla firm spożywczych stawiających na zdrowe żywienie w swoich kanałach społecznościowych

13. Redaktor portalu lub pisma o tematyce kulinarnej, zdrowotnej lub sportowej

Instytucje publiczne, komercyjne i społeczne

14. Domy opieki społecznej

15. NASA – organizacja i planowanie żywienia astronautów w warunkach kosmosu z uwzględnieniem zapotrzebowania kalorycznego i odżywczego, przechowywania i przygotowania posiłków w warunkach wypraw kosmicznych

16. W strukturach WHO – stanowiska doradcze związane z problemami niedożywienia i głodu w krajach Trzeciego świata

17. W instytucjach zajmujących się problematyką żywienia (Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, Akademia Gerber)

18. W bazach wojskowych misji pokojowych – planowanie posiłków dla żołnierzy

19. Więzienia

20. Stowarzyszenia zajmujące się edukacją kulinarną, propagowaniem dobrego jedzenia

21. Korporacje – praca w biurach jako dietetyk dla pracowników, coaching i wsparcie

22. Szkoły i przedszkola jako intendent

23. Agencja hostess i modelek

24. Sklepy, supermarkety, dyskonty – tworzenie działów ze zdrową żywnością, propozycje ekspozycji, propozycje potraw

Instytucje medyczne

25. Kuchnie szpitalne (szczególnie przy przygotowaniu, układaniu potraw dla pacjentów wymagających specjalnej diety)

26. Hospicja (zespół żywieniowy)

27. Sanatoria

28. Poradnia psychologiczna (psychodietetyka)

29. Ośrodki walki z zaburzeniami odżywiania

30. Przychodnie ginekologiczne – jako doradca żywienia kobiet w ciąży i w okresie laktacji

31. Klinika leczenia niepłodności

32. Szkoły rodzenia

33. Kliniki chirurgii plastycznej

34. W poradni zdrowia (np. chorób metabolicznych)

35. W ośrodku zajmującym się wykrywaniem i leczeniem alergii (jak dostarczyć organizmowi niezbędnych składników w przypadku wykluczenia z diety np. nabiału)

36. Praca w oddziale i poradni leczenia uzależnień (w tym problemy związane z otyłością, kompulsywnego objadania się)

37. Praca w oddziałach onkologicznych i tworzenie grup wsparcia dla chorych i ich rodzin, edukując jak zdrowe odżywianie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie chorego.

Produkcja żywności

38. Technologia produkcji żywności – zakłady produkujące jedzenie

39. Doradca ds żywienia w placówkach zajmujących się lecznictwem żywieniowym, produkujących np preparaty początkowe do żywienia niemowląt i następne dla dzieci, czy produkty o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym

40. Przedstawiciel handlowy w firmach związanych z żywnością, żywieniem zbiorowym, preparatami odchudzającymi, odżywczymi i suplementami

41. Firmy zajmujące się badaniami i produkcją suplementów diety

Dzieci i edukacja

42. Osobisty dietetyk niemowlaka – prowadzenie planu rozszerzania diety niemowlaka, zapoznawanie dziecka i mamy z nowymi smakami i potrawami. Przygotowanie z mamą dań i dopasowanie smaków do preferencji dziecka.

43. Placówki opiekuńczo-wychowawcze dla dzieci

44. Przedszkola dla dzieci z dietą wegetariańską i innymi specjalnymi wymaganiami żywieniowymi

45. W szkołach (coraz więcej dzieci ma nadwagę)

46. Organizowanie imprez dla dzieci z uwzględnieniem zdrowego jedzenia i rozpowszechniania wśród dzieci zdrowych nawyków żywieniowych. (np.urodziny, kinderbal, z programem zabaw, gier i atrakcji nastawionych na zdrowy styl życia)

47. Organizacja zdrowych wakacji: czasu wolnego dla dzieci i młodzieży

Nauka

48. W laboratorium. Badania naukowe, dotyczące wpływu jedzenia na różne aspekty życia

49. Uczelnie wyższe i instytuty zajmujące się badaniami nad żywieniem populacji

Sport i uroda

50. Kluby sportowe (zwykłe i juniorskie)

51. Współpraca z reprezentacją i kadrą olimpijską

52. Centrum Zdrowia i Urody, Wellness i SPA

53. W klubie fitness

54. Ośrodki przygotowujące sportowców do udziału w zawodach sportowych – poradnictwo, układanie diety, ewentualny dobór suplementacji

Szkolenia i promocja zdrowego żywienia

55. Własna szkoła zdrowego gotowania (dla dzieci, dla dorosłych)

56. Wykładowca, szkoleniowiec z zakresu zdrowego żywienia

57. Indywidualny konsultant (diet coach). Osobisty, dyspozycyjny doradca ludzi show-biznesu, polityki

58. Dietetyczny telefon zaufania. Pogotowie żywieniowe poprzez infolinię

59. Trener personalny, promotor zdrowego żywienia

60. Konsultacje podczas tworzenia gier, aplikacji o zdrowym odżywianiu

61. Doradca planowania budżetu żywieniowego rodziny, podający gotową listę produktów najtańszych i odpowiadających pod względem jakości rodzinie(biuro doradcze)

Przedsiębiorczość

62. Sklep ze zdrową żywnością

63. Doradca, sprzedawca w sklepach  z żywnością ekologiczną, suplementami i odżywkami, preparatami specjalnego przeznaczenia żywieniowego

64. Gabinet medycyny naturalnej

65. Własne przedsiębiorstwo planujące osobiste metamorfozy

66. Otwarcie sieci sklepików szkolnych ze zdrową żywnością