7 faktów dotyczących odchudzania
Sposobów odchudzania jest wiele. Ile osób, tyle pomysłów. Setki „diet cud”, tabletki spalające tkankę tłuszczową, odchudzająca żywność i desery z ujemnymi kaloriami. Z każdego kolorowego czasopisma wyskakuje szczupła pani z zielonym koktajlem, a w reklamach telewizyjnych fantazja mocno ponosi speców od marketingu. Jak nie zagubić się w gąszczu informacji? Co wybrać, aby chudnąć zdrowo, skutecznie i nie obawiać się efektu jo-jo? Poniżej przedstawiam fakty dotyczące odchudzania – zbiór wskazówek, które pomogą nie tylko w efektywnym odchudzaniu, ale będą krokiem w stronę zmiany nawyków żywieniowych.
-
Jedz 5 posiłków dziennie
Regularne spożywanie posiłków o niezbyt dużej objętości sprzyja utrzymywaniu wysokiego tempa przemiany materii, ułatwia kontrolę uczucia głodu i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi. Nigdy nie zapominaj o śniadaniu. Unikniesz w ten sposób napadów wilczego apetytu.
-
Mała liczba posiłków sprzyja tyciu
Obfite, pojawiające się rzadko posiłki sprzyjają powstawaniu tkanki tłuszczowej. Gdy organizm nie otrzymuje energii regularnie, metabolizm zwalnia – „spalanie” składników odżywczych zachodzi dużo wolniej i mniej efektywnie. Dostarczanie jednorazowo zbyt dużej ilości kalorii to prosta droga do nadwagi. Organizm w danym czasie jest w stanie wykorzystać tylko określoną ilość energii. Wszelkie nadwyżki odkładane są w postaci tkanki tłuszczowej.
-
Głodówki sprzyjają nadwadze
Głodówki pozornie dają bardzo dobre efekty odchudzania. Dlaczego tylko pozornie? Podczas głodówki w pierwszej kolejności wykorzystywany jest glikogen, czyli zapasowa substancja energetyczna z mięśni i wątroby. Co to ma wspólnego z chudnięciem? Glikogen ma bardzo dużą zdolność do wiązania wody – gromadzi jej nawet trzykrotnie więcej, niż sam waży. Wraz ze zużyciem glikogenu organizm pozbywa się wody, co jest widoczne w postaci spadku wagi. W rzeczywistości jednak głodówki spowalniają procesy metaboliczne, a spalanie tłuszczu zachodzi bardzo wolno.
-
Przekąski powodują tycie
Zwykle w chwili słabości sięgamy po coś słodkiego lub słonego. To tylko kilka kęsów, jednak zgubnych dla zmagań z wagą. Niepozorna garstka orzeszków w czekoladzie lub paprykowej skorupce to nawet 300 kcal!
-
Picie wody pomaga kontrolować łaknienie
Picie wody małymi łykami przez cały dzień pomaga utrzymywać uczucie sytości, zapobiega przykremu burczeniu w brzuchu, a przede wszystkim zapewnia prawidłowe nawodnienie organizmu. Wypicie szklanki wody 10 minut przed posiłkiem powoduje wypełnienie żołądka i sprawia, że do mózgu szybciej dociera informacja o sytości – zatem zjemy mniej.
-
Panierki tuczą
Nie dość, że panierki to dodatkowa porcja łatwo przyswajalnych węglowodanów, to mają one zdolność absorbowania ogromnych ilości tłuszczu. Wystarczy spojrzeć, jak szybko olej znika z patelni podczas smażenia tradycyjnego schabowego. Lepiej wybierać mięso przyrządzone bez panierki, najlepiej na patelni grillowej lub na tłuszczu, który samoczynnie wytopi się z mięsa.
-
Warzywa można jeść bez ograniczeń
Prawie wszystkie warzywa to produkty o bardzo niskiej zawartości kalorii. Zatem zjadając nawet dużą porcję, nie zaszkodzimy naszym zmaganiom z wagą. Ponadto dostarczymy sobie dużą ilość błonnika, który wypełni żołądek, da uczucie sytości i będzie regulował pracę jelit. Nie zapominajmy też, że warzywa to doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Jedzmy ich jak najwięcej.
Przeczytaj także:
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Odchudzanie » 7 faktów dotyczących odchudzania
Absolwentka studiów z obszaru żywności, żywienia i dietetyki. Zwolenniczka prostej, zdrowej kuchni i świadomych wyborów w codziennym odżywianiu. Do moich głównych zainteresowań należy leczenie i wspomaganie leczenia chorób poprzez właściwe jedzenie, a także psychologiczne aspekty odżywiania i budowanie trwałych zmian nawyków żywieniowych. Uważam, że edukacja żywieniowa jest bardzo istotna, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Chętnie podejmuję się prowadzenia tego typu zajęć.