7 faktów dotyczących odchudzania

Avatar photo
fakty odchudzanie

Sposobów odchudzania jest wiele. Ile osób, tyle pomysłów. Setki „diet cud”, tabletki spalające tkankę tłuszczową, odchudzająca żywność i desery z ujemnymi kaloriami. Z każdego kolorowego czasopisma wyskakuje szczupła pani z zielonym koktajlem, a w reklamach telewizyjnych fantazja mocno ponosi speców od marketingu. Jak nie zagubić się w gąszczu informacji? Co wybrać, aby chudnąć zdrowo, skutecznie i nie obawiać się efektu jo-jo? Poniżej przedstawiam fakty dotyczące odchudzania – zbiór wskazówek, które pomogą nie tylko w efektywnym odchudzaniu, ale będą krokiem w stronę zmiany nawyków żywieniowych.

  1. Jedz 5 posiłków dziennie

Regularne spożywanie posiłków o niezbyt dużej objętości sprzyja utrzymywaniu wysokiego tempa przemiany materii, ułatwia kontrolę uczucia głodu i zapobiega skokom poziomu cukru we krwi. Nigdy nie zapominaj o śniadaniu. Unikniesz w ten sposób napadów wilczego apetytu.

  1. Mała liczba posiłków sprzyja tyciu

Obfite, pojawiające się rzadko posiłki sprzyjają powstawaniu tkanki tłuszczowej. Gdy organizm nie otrzymuje energii regularnie, metabolizm zwalnia – „spalanie” składników odżywczych zachodzi dużo wolniej i mniej efektywnie. Dostarczanie jednorazowo zbyt dużej ilości kalorii to prosta droga do nadwagi. Organizm w danym czasie jest w stanie wykorzystać tylko określoną ilość energii. Wszelkie nadwyżki odkładane są w postaci tkanki tłuszczowej.

  1. Głodówki sprzyjają nadwadze

Głodówki pozornie dają bardzo dobre efekty odchudzania. Dlaczego tylko pozornie? Podczas głodówki w pierwszej kolejności wykorzystywany jest glikogen, czyli zapasowa substancja energetyczna z mięśni i wątroby. Co to ma wspólnego z chudnięciem? Glikogen ma bardzo dużą zdolność do wiązania wody – gromadzi jej nawet trzykrotnie więcej, niż sam waży. Wraz ze zużyciem glikogenu organizm pozbywa się wody, co jest widoczne w postaci spadku wagi. W rzeczywistości jednak głodówki spowalniają procesy metaboliczne, a spalanie tłuszczu zachodzi bardzo wolno.

  1. Przekąski powodują tycie

Zwykle w chwili słabości sięgamy po coś słodkiego lub słonego. To tylko kilka kęsów, jednak zgubnych dla zmagań z wagą. Niepozorna garstka orzeszków w czekoladzie lub paprykowej skorupce to nawet 300 kcal!

  1. Picie wody pomaga kontrolować łaknienie

Picie wody małymi łykami przez cały dzień pomaga utrzymywać uczucie sytości, zapobiega przykremu burczeniu w brzuchu, a przede wszystkim zapewnia prawidłowe nawodnienie organizmu. Wypicie szklanki wody 10 minut przed posiłkiem powoduje wypełnienie żołądka i sprawia, że do mózgu szybciej dociera informacja o sytości – zatem zjemy mniej.

Zobacz również
czkawka

  1. Panierki tuczą

Nie dość, że panierki to dodatkowa porcja łatwo przyswajalnych węglowodanów, to mają one zdolność absorbowania ogromnych ilości tłuszczu. Wystarczy spojrzeć, jak szybko olej znika z patelni podczas smażenia tradycyjnego schabowego. Lepiej wybierać mięso przyrządzone bez panierki, najlepiej na patelni grillowej lub na tłuszczu, który samoczynnie wytopi się z mięsa.

  1. Warzywa można jeść bez ograniczeń

Prawie wszystkie warzywa to produkty o bardzo niskiej zawartości kalorii. Zatem zjadając nawet dużą porcję, nie zaszkodzimy naszym zmaganiom z wagą. Ponadto dostarczymy sobie  dużą ilość błonnika, który wypełni żołądek, da uczucie sytości i będzie regulował pracę jelit. Nie zapominajmy też, że warzywa to doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Jedzmy ich jak najwięcej.

Przeczytaj także: