EFSA: ADI dla sacharyny podwyższone do 9 mg/kg masy ciała
Sacharyna (E 954) oraz jej sole sodowe, potasowe i wapniowe to popularne substancje słodzące stosowane w przemyśle spożywczym.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że sacharyna jest bezpieczna dla ludzi przy poziomie stosowania 9 mg/kg masy ciała i tym samym zastąpiła poprzednie wytyczne ADI na poziomie 5 mg/kg masy ciała.
Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku dzieci i osób z ograniczonym spożyciem energii, gdzie nadmierne spożycie sacharyny może być większym wyzwaniem.
Wyniki te zostały opublikowane w opinii naukowej przedstawionej dziś na stronach EFSA.
Wnioski dla dietetyków
ADI to ilość substancji, którą można bezpiecznie spożywać codziennie przez całe życie. Nowe ADI obejmuje sacharynę oraz jej sole sodowe, wapniowe i potasowe (E 954).
Eksperci EFSA potwierdzili, że sacharyna nie powoduje uszkodzeń DNA ani nie wiąże się z ryzykiem wystąpienia raka u ludzi. Konsumpcja sacharyny wśród konsumentów jest poniżej nowego poziomu ADI, co oznacza brak zagrożenia zdrowotnego.
Chcesz być na bieżąco z codziennymi wiadomościami na temat nowych badań naukowych? Odwiedź Klub Doskonalenia Dietetyków.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » EFSA: ADI dla sacharyny podwyższone do 9 mg/kg masy ciała