Ananas pinkglow. Jak smakuje i co jest w nim niezwykłego prócz wyglądu?

kinga latocha
ananasy

Ananas pinkglow to genetycznie modyfikowany owoc uprawiany na farmie w południowo-środkowej części Kostaryki. Ten zakątek kraju ma idealną glebę i klimat do uprawy ananasów. Nazwa „Pinkglow” jest zastrzeżona. Fresh Del Monte jest jedyną firmą, która uprawia tę wyjątkową różową odmianę ananasa [1].

Dostępność i cena

Cena ananasa pinkglow może przyprawić o zawrót głowy. To aż 49 dolarów za jeden owoc. Wysoka cena spowodowana jest długością uprawy tych niezwykłych owoców – to aż 24 miesiące [5]. Różowy ananas trafił na półki sklepowe w Stanach Zjednoczonych pod koniec 2020 roku. Dla reszty świata jest dostępny jedynie poprzez sklep internetowy [3].

Czy różowe ananasy są bezpieczne?

Podobnie jak w przypadku wszystkich genetycznie modyfikowanych produktów spożywczych, owoc ten przeszedł długą drogę regulacyjną. Różowe ananasy zostały dokładnie przebadane pod kątem bezpieczeństwa dla ludzi i środowiska. W 2016 roku amerykańska agencja ds. Żywności i Leków (FDA) dokonała oceny ananasa DEL Monte. Ustalono, że różowe ananasy są tak samo bezpieczne i pożywne, jak ich konwencjonalne odpowiedniki [4].

Głos sprzeciwu

Anne Petermann z Global Justice Ecology Project sceptycznie podchodzi do ananasów pinkglow. Twierdzi, że FDA ignoruje fakt, że manipulacje materiałem genetycznym w jakimkolwiek organizmie mogą powodować mutacje i inne negatywne skutki. Zarzuca producentom, że produkcja negatywnie wpływa na jakość i bioróżnorodność gleby, zdrowie pracowników oraz jakość wody pitnej. Uważa także, że promowanie potencjalnie niebezpiecznego i nieprzewidywalnego organizmu tylko dlatego, że jest ładniejszy i bardziej słodki jest zupełnie niedorzeczne [2].

Jak smakuje ananas pinkglow?

Różowy ananas charakteryzuje się pysznym i niepowtarzalnym smakiem, z nutami aromatów cukierków ananasowych. Jest też mniej kwaśny niż tradycyjny ananas, bardziej soczysty i słodszy w smaku.

Zobacz również
pieczarki

Przechowywanie

Ananasy Pinkglow są zbierane w szczytowej fazie dojrzałości i najlepiej spożywać je krótko po zakupie. Można go jednak przechowywać w warunkach chłodniczych. Aby zapewnić najwyższą jakość smaku i świeżości, przechowuj Pinkglow w następujący sposób:

Cały Pinkglow

  • Lodówka do 2 dni
  • Lada/Spiżarnia do 3 dni (nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych)

Kawałki Pinkglow

  • Lodówki do 7 dni
  • Zamrażarka do 1-3 miesięcy [4].

Podsumowanie

Ananas Pinkglow może być ciekawym składnikiem deserów, sałatek oraz koktajli. Jednak dzięki swojej wysokiej cenie i ograniczonej dostępności jest on mało znany na polskim rynku. Prawdopodobnie wraz z upływem czasu i wzrostem produkcji stanie się bardziej dostępny dla przeciętnego konsumenta.

Bibliografia:

  1. https://gmoanswers.com/all-about-pink-pineapples
  2. https://stopgetrees.org/whats-point-behind-fda-approved-gmo-pink-pineapple/
  3. https://www.fox5atlanta.com/news/pink-pineapples-are-now-available-to-buy-but-itll-cost-you
  4. https://www.pinkglowpineapple.com/
  5. https://www.thekitchn.com/pink-pineapple-del-monte-23094418