5/5 (3)

Annato jest naturalnym barwnikiem należącym do karotenoidów, pochodzącym z nasion (lub ich otoczek) drzewa Arnoty właściwej (Bixa orellana L.). Komercyjnie jest znany jako E160b.

Czym jest annato?

Nasiona tej rośliny mają kształt trójkątów w czerwonym kolorze. Można je kupić w całości, w formie pasty lub w bloku. Na barwnik annato składają się dwie formy: głównym, aktywnym składnikiem annato jest nierozpuszczalna w wodzie biksyna, a drugim norbiksyna, która w wodzie się rozpuszcza.

W porównaniu do innych przeciwutleniaczy, biksyna jest odporna na światło i temperaturę, a zatem jest bezpieczna do spożycia przez ludzi.

Biksyna jest zatem szeroko stosowana jako barwnik i jako przeciwutleniacz w przemyśle medyczno-farmaceutycznym, spożywczym, kosmetycznym i barwnikowym. Im jej więcej, tym produkt jest bardziej pomarańczowy.

Nie oznacza to jednak, że w przemyśle nie wykorzystuje się norbiksyny. Norbiksyna to głównie produkty hydrolizy biksyny w formie soli sodowych lub potasowych, a dodatkowo domieszki innych substancji barwiących. Im jej więcej, tym produkt jest bardziej żółty.

Zastosowanie annato E160b

Kiedyś annato używany był jako przyprawa (ma orzechowy aromat), barwnik do produkcji farb, czy farbowania tkanin, a przez Azteków jako pigment do malowania ciał.

annato e160b
Bixa orellana L., Ruttawee Joigunta / 123RF

Gdzie spotkamy go obecnie? Gama produktów jest naprawdę szeroka, a najpopularniejsze z nich to:

  • margaryny
  • oleje
  • pasty rybne
  • sery żółte
  • makarony
  • płatki kukurydziane
  • sery topione
  • serowe przekąski
  • desery mleczne
  • lody

Bezpieczeństwo i normy

Unia Europejska określiła maksymalne ilości E160b, które mogą być stosowane w konkretnych produktach. Generalnie barwnik ten jest uznawany za bezpieczny. Można mieć na niego alergię (najczęstsze objawy: pokrzywka, obrzęk, spadek ciśnienia krwi, ból brzucha, biegunki)

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Mykotoksyny w sokach jabłkowych

Konieczne są dalsze badania biotechnologiczne tej przemysłowej i medycznej rośliny. W oparciu o wstępne badania transformacji genetycznej korzystne byłoby transformowanie genów, które mogłyby skutkować większą produkcją biksyny lub norbiksyny.

BIBLIOGRAFIA:

  1. Teixeira da Silva J A, Dobranszki J., Rivera–Madrid R.; The biotechnology (genetic transformation and molecular biology) of Bixa orellana L. (achiote); Planta; 2018 Aug;248(2):267-277
  2. Solymosi K. i wsp.; Annatto (E160b) [w:] Colour Additives for Food and Beverages; Woodhead Publishing, Cambridge 2015

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Joanna Dauksza

Absolwentka PUM Szczecin na kierunku dietetyka. Interesuje się przede wszystkim dietetyką kliniczną; z naciskiem na leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit. Uwielbiam gotować, a swoimi przepisami dzielę się na Instagramie (samaprzyjemnosc). Kiedy mam ochotę na trening, najczęściej jest to tenis lub joga.

Yes No