Annato – E160b

Avatar photo
annato e160b

Annato jest naturalnym barwnikiem należącym do karotenoidów, pochodzącym z nasion (lub ich otoczek) drzewa Arnoty właściwej (Bixa orellana L.). Komercyjnie jest znany jako E160b.

Czym jest annato?

Nasiona tej rośliny mają kształt trójkątów w czerwonym kolorze. Można je kupić w całości, w formie pasty lub w bloku. Na barwnik annato składają się dwie formy: głównym, aktywnym składnikiem annato jest nierozpuszczalna w wodzie biksyna, a drugim norbiksyna, która w wodzie się rozpuszcza.

W porównaniu do innych przeciwutleniaczy, biksyna jest odporna na światło i temperaturę, a zatem jest bezpieczna do spożycia przez ludzi.

Biksyna jest zatem szeroko stosowana jako barwnik i jako przeciwutleniacz w przemyśle medyczno-farmaceutycznym, spożywczym, kosmetycznym i barwnikowym. Im jej więcej, tym produkt jest bardziej pomarańczowy.

Nie oznacza to jednak, ĹĽe w przemyĹ›le nie wykorzystuje siÄ™ norbiksyny. Norbiksyna to gĹ‚Ăłwnie produkty hydrolizy biksyny w formie soli sodowych lub potasowych, a dodatkowo domieszki innych substancji barwiÄ…cych. Im jej wiÄ™cej, tym produkt jest bardziej żółty.

Zastosowanie annato E160b

Kiedyś annato używany był jako przyprawa (ma orzechowy aromat), barwnik do produkcji farb, czy farbowania tkanin, a przez Azteków jako pigment do malowania ciał.

annato e160b
Bixa orellana L., Ruttawee Joigunta / 123RF

Gdzie spotkamy go obecnie? Gama produktĂłw jest naprawdÄ™ szeroka, a najpopularniejsze z nich to:

Zobacz rĂłwnieĹĽ
oferty pracy

  • margaryny
  • oleje
  • pasty rybne
  • sery żółte
  • makarony
  • pĹ‚atki kukurydziane
  • sery topione
  • serowe przekÄ…ski
  • desery mleczne
  • lody

Bezpieczeństwo i normy

Unia Europejska określiła maksymalne ilości E160b, które mogą być stosowane w konkretnych produktach. Generalnie barwnik ten jest uznawany za bezpieczny. Można mieć na niego alergię (najczęstsze objawy: pokrzywka, obrzęk, spadek ciśnienia krwi, ból brzucha, biegunki)

Konieczne są dalsze badania biotechnologiczne tej przemysłowej i medycznej rośliny. W oparciu o wstępne badania transformacji genetycznej korzystne byłoby transformowanie genów, które mogłyby skutkować większą produkcją biksyny lub norbiksyny.

BIBLIOGRAFIA:

  1. Teixeira da Silva J A, Dobranszki J., Rivera–Madrid R.; The biotechnology (genetic transformation and molecular biology) of Bixa orellana L. (achiote); Planta; 2018 Aug;248(2):267-277
  2. Solymosi K. i wsp.; Annatto (E160b) [w:] Colour Additives for Food and Beverages; Woodhead Publishing, Cambridge 2015