Ateny do zjedzenia – Bartek Kieżun [Recenzja]

Avatar photo
ateny do zjedzenia

Wakacje już się skończyły. Pogoda za oknem w niczym nie przypomina tej z letnich widokówek. Jednak są sposoby, by przywołać przyjemny śródziemnomorski nastrój. Jednym z nich jest książka Bartka Kieżunia zatytułowana „Ateny do zjedzenia”. To pięknie ilustrowany album wydany nakładem wydawnictwa Buchmann. Autor zabiera czytelników na pełną wrażeń, atrakcji, anegdot i ciekawych przypowiastek wycieczkę po stolicy Grecji. Bartek Kieżun zagłębił się w antyczną historię tego miasta. W publikacji przytoczył dawne dzieje, nawiązania do mitologii, starodawnej architektury oraz nieznanych przyjezdnym zakątków tej antycznej metropolii.

Tytuł: Ateny do zjedzenia
Autor: Bartek Kieżun
Wydawnictwo: Buchmann
Ilość stron: 288
Rok wydania: 2022

Co znajdziesz w środku?

Opisy historyczne nie przytłaczają, a jedynie dodają nastroju tej bądź co bądź kulinarnej książce. Obfitość zebranych w niej przepisów zaskakuje. Zdawać by się mogło, że jedno miasto może mieć do zaoferowania nie więcej niż kilkanaście potraw. Ateny mogą się jednak wymykać temu wrażeniu z uwagi na swoją wielowiekową obecność w kulturze greckiej, jak i światowej.

Ponadto różnorodności dań i przepisów sprzyja region geograficzny, w którym miasto jest usytuowane. Bliskość Morza Śródziemnego i łagodny klimat sprawiają, że przepisy obfitują w ryby, warzywa i owoce. Pełnoziarniste produkty zbożowe, niewielki udział nabiału i chudych mięs sprawia, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie.

Znalazła ona też odzwierciedlenie w publikacji Bartka Kieżunia Ateny do zjedzenia. Autor zachwycił się różnorodnymi sałatkami od tych najprostszych zdominowanych przez ziemniaki po te z soczewicy, oliwek, pomidorów, a nawet młodych ośmiornic. W książce znalazły się przepisy na lokalne dania jednogarnkowe z brokułów, fasoli, ryb, szparagów czy ziemniaków. Kuchnia śródziemnomorska nie mogłaby się obyć bez dań z owoców morza. Autor skrzętnie wynotował takie przepisy. Na szczególną uwagę zasługują duszone mule, pieczone sardele, grillowana dorada czy pieczona makrela.

Na fanów makaronu i wytrawnych wypieków w Atenach do zjedzenia czekają takie wspaniałości jak chrupiące precle z sezamem czy makaron z jagnięciną.

Dla łasuchów zaś sporo przepisów na lody, ciastka i ciasteczka.

Jeśli zainteresował Was ten temat – spotkanie autorskie z Bartkiem Kieżunem wokół książki „Ateny do zjedzenia” odbędzie się 9 listopada (środa) godz.18.00 w Loreta Bar, Puro hotel ul. Widok 9, Warszawa. Spotkanie poprowadzi Kasia Burzyńska. Po spotkaniu organizatorzy zaproszą gości na lampkę wina.

Podsumowanie

Książka Bartka Kieżynia to atrakcyjny pomysł na prezent zarówno dla osób zainteresowanych dziejami przedwiecznego miasta, jakim są Ateny, jak i fanów kulinariów. Jedni i drudzy znajdą w tej publikacji wiele inspiracji i ciekawostek.