Bez jaj, roślinna cukiernia – Agata Wilkowska [Recenzja]

Avatar photo
bez jaj

Kuchnia roślinna od wielu lat zyskuje na popularności. Świadczyć o tym mogą rankingi eksperckie, które potwierdzają korzyści dla zdrowia wynikające z diety ograniczającej mięso i produkty odzwierzęce – zarówno w polskich, jak i zagranicznych zestawieniach.

W tym trendzie utrzymana jest także książka Agaty Wilkowskiej „Bez jaj, roślinna cukiernia”. Autorka z wykształcenia jest historykiem sztuki, założycielka bloga kulinarnego i jak sama o sobie mówi: samozwańcza wegańska cukierniczka.

Tytuł: Bez jaj. Roślinna cukiernia
Autor: Agata Wilkowska
Wydawnictwo: Publicat
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 192

Roślinna cukiernia

Agata Wilkowska w swojej książce zebrała kilkadziesiąt pomysłowych przepisów na ciasta, ciasteczka, batoniki, muffiny, jagielniki, tofurniki, chałki i rogaliki oraz torty i tarteletki. A wszystko to bez jajek, mleka, masła czy śmietany. Brzmi futurystycznie? Sprawdźcie to we własnej kuchni!

We wstępnej części autorka podpowiedziała, jakie roślinne zamienniki będą najbardziej zbliżone konsystencją i właściwościami do tytułowych jajek. Czy wiedzieliście, że mus jabłkowy, purée z dyni czy rozgnieciony banan to doskonała alternatywa dla jaj przy wypieku biszkoptów, ciastek i muffinów? Mniej oczywistym substytutem mogą okazać się jogurt sojowy, zblendowane tofu czy „maślanka sojowa”, które nadadzą ciągliwości takim wypiekom, jak brownie, wilgotne biszkopty czy ciasta drożdżowe? Te praktyczne porady i wiele innych znajdziecie w „Bez jaj, roślinna cukiernia”.

Wśród ciekawszych propozycji przepisowych w książce Agaty Wilkowskiej znalazły się między innymi ciastka na maśle orzechowym, gruszkowe babeczki z kremem waniliowym, muffiny czekoladowe z proteinami. Dla smakoszy serników autorka zaproponowała wiele alternatyw dla głównego składnika. W „Bez jaj, roślinna cukiernia” znalazły się między innymi tofurnik z galaretką, jagielnik orzechowy z solonym karmelem czy ten z czekoladą, niewymagający pieczenia.

Zobacz również
dietetyczne back to school

Prawdopodobnie największym wyznawaniem dla niewprawnych wegańskich cukierników będą ciasta drożdżowe przygotowywane bez jaj, masła, śmietany czy mleka. Dla amatorów, którzy nie boją się bycia w opozycji do zero waste, można polecić przepisy na rogaliki, placek z owocami czy klasyczne pączki z marmoladą i chałkę z kruszonką. Gdyby Wam się upiekło – dajcie znać!

Podsumowanie

Książka „Bez jaj, roślinna cukiernia” to dobra propozycja dla zdeklarowanych wegan, osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. To także pomysłowa książka przepisowa dla lubiących kulinarne eksperymenty. Dzięki niej mogą zaskoczyć znajomych i rodzinę niestandardowym deserem.