Bez jaj, roślinna cukiernia – Agata Wilkowska [Recenzja]

Avatar photo
bez jaj

Kuchnia roślinna od wielu lat zyskuje na popularności. Świadczyć o tym mogą rankingi eksperckie, które potwierdzają korzyści dla zdrowia wynikające z diety ograniczającej mięso i produkty odzwierzęce – zarówno w polskich, jak i zagranicznych zestawieniach.

W tym trendzie utrzymana jest także książka Agaty Wilkowskiej „Bez jaj, roślinna cukiernia”. Autorka z wykształcenia jest historykiem sztuki, założycielka bloga kulinarnego i jak sama o sobie mówi: samozwańcza wegańska cukierniczka.

Tytuł: Bez jaj. Roślinna cukiernia
Autor: Agata Wilkowska
Wydawnictwo: Publicat
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 192

Roślinna cukiernia

Agata Wilkowska w swojej książce zebrała kilkadziesiąt pomysłowych przepisów na ciasta, ciasteczka, batoniki, muffiny, jagielniki, tofurniki, chałki i rogaliki oraz torty i tarteletki. A wszystko to bez jajek, mleka, masła czy śmietany. Brzmi futurystycznie? Sprawdźcie to we własnej kuchni!

We wstępnej części autorka podpowiedziała, jakie roślinne zamienniki będą najbardziej zbliżone konsystencją i właściwościami do tytułowych jajek. Czy wiedzieliście, że mus jabłkowy, purée z dyni czy rozgnieciony banan to doskonała alternatywa dla jaj przy wypieku biszkoptów, ciastek i muffinów? Mniej oczywistym substytutem mogą okazać się jogurt sojowy, zblendowane tofu czy „maślanka sojowa”, które nadadzą ciągliwości takim wypiekom, jak brownie, wilgotne biszkopty czy ciasta drożdżowe? Te praktyczne porady i wiele innych znajdziecie w „Bez jaj, roślinna cukiernia”.

Wśród ciekawszych propozycji przepisowych w książce Agaty Wilkowskiej znalazły się między innymi ciastka na maśle orzechowym, gruszkowe babeczki z kremem waniliowym, muffiny czekoladowe z proteinami. Dla smakoszy serników autorka zaproponowała wiele alternatyw dla głównego składnika. W „Bez jaj, roślinna cukiernia” znalazły się między innymi tofurnik z galaretką, jagielnik orzechowy z solonym karmelem czy ten z czekoladą, niewymagający pieczenia.

Prawdopodobnie największym wyznawaniem dla niewprawnych wegańskich cukierników będą ciasta drożdżowe przygotowywane bez jaj, masła, śmietany czy mleka. Dla amatorów, którzy nie boją się bycia w opozycji do zero waste, można polecić przepisy na rogaliki, placek z owocami czy klasyczne pączki z marmoladą i chałkę z kruszonką. Gdyby Wam się upiekło – dajcie znać!

Podsumowanie

Książka „Bez jaj, roślinna cukiernia” to dobra propozycja dla zdeklarowanych wegan, osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. To także pomysłowa książka przepisowa dla lubiących kulinarne eksperymenty. Dzięki niej mogą zaskoczyć znajomych i rodzinę niestandardowym deserem.