CHIA – czyli nasiona szałwi hiszpańskiej
Zaliczane są do roślin z rodziny jasnotowatych, pochodzą z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Uprawiane były już przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Słowo Chia pochodzi od słowa Chian w języku nahuatl, znaczącego oleisty. Obecnie Chia uprawiana jest przede wszystkim w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali, gdzie jest najbardziej popularna.
Właściwości nasion Chia
- Kilkakrotnie większe źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 i 40% kwasów omega-6. Obniżają poziom „złego” cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych i poprawiają przemianę materii.
- wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka (ok. 20%)
- duża zawartość błonnika (ok. 25%) porównywalnie tyle, co w otrębach pszennych, który pozytywnie wpływa na przewód pokarmowy. Daje uczucie sytości, przez co jest idealny dla osób odchudzających się
- źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, 15 razy więcej magnezu niż brokuły, 3 razy więcej żelaza niż szpinak, cynk i selen
- redukują stany zapalne błon śluzowych
- zawiera 6 razy więcej wapnia niż mleko, nasiona posiadają boron – minerał uczestniczący w metabolizmie wapnia w ustroju
- polecane dla diabetyków, ponieważ mają niski IG i spowalniają wchłanianie węglowodanów
- regularne ich spożywanie usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego
- nawilżają organizm – ze względu na właściwości hydrofilowe potrafią zaabsorbować wodę w proporcji 12 do 1 (wagowo), zatem są doskonałym uzupełnieniem diety sportowców. Dzięki temu organizm jest dłużej nawodniony.
- są produktem bezglutenowym– ważna uwaga dla osób chorujących na celiakię !
Zastosowanie nasion chia w kuchni:
- dodatek do owsianki, musli czy jako zagęstnik do zup
- jako posypka do chleba, bułeczek lub ciast, używa się wtedy zmielonych nasion
- puddingi z owocami
Propozycja podania
-2 łyżki nasion chia
-2/3 szklanki mleka, dowolnego
-Łyżeczka miodu
-Ulubione owoce
Do shakera lub słoika wsypać nasiona, zalać mlekiem i dokładnie wstrząsnąć. Wstawić do lodówki na noc.
Przed jedzeniem dodać miód i udekorować ulubionymi owocami np. malinami.
UWAGA: zalecana dawka dziennego spożycia Nasion Chia to 1 łyżka stołowa, ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika w 100 g jest aż 30 g błonnika
Bibliografia:
-
- http://chia.pl/
-
- http://nasionachia.pl/zastosowanie/
-
- http://organeoblog.pl/nasiona-chia-lecznicza-moc-ukryta-w-malych-nasionkach/
- http://www.era-zdrowia.pl/naturalne-leczenie/utrzymanie-zdrowia/zloto-aztekow-czyli-cudowne-nasiona-chia.html
Dietetycy.org.pl » Żywność » Zioła i przyprawy » CHIA – czyli nasiona szałwi hiszpańskiej
Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach o specjalności dietetyka kliniczna. Zainteresowana racjonalnym odżywianiem i dietą w poszczególnych jednostkach chorobowych.