Co jeść przy nadciśnieniu – Wiesława Rusin [RECENZJA]

Avatar photo
Tytuł: Co jeść przy nadciśnieniu
Autor: Wiesława Rusin
Rok wydania: 2013
Wydawnictwo: Dragon
Ilość stron: 96

Co jeść przy nadciśnieniu to prosty i zrozumiały poradnik dla osób chcących zawczasu obniżyć ryzyko wystąpienia problemów z ciśnieniem lub dla osób chorujących na tę przewlekłą chorobę, których celem jest wspomożenie farmakoterapii za pomocą diety.

We wstępie autorka zebrała informacje dotyczące istoty, objawów, diagnostyki i leczenia nadciśnienia. Zwróciła uwagę na terapeutyczny wpływ higienicznego stylu życia, jak i odpowiedniej diety przy problemach z nadciśnieniem. Zebrane w punktach porady są zrozumiałe nawet dla osób nie związanych z tematyką żywienia, co szczególnie ważne w przypadku doboru produktów – w książce znajdziemy jasne rozgraniczenie na żywność z której lepiej zrezygnować (np. biały cukier, smalec, słodycze) i tę którą warto włączyć do jadłospisu (warzywa owoce, strączkowe, fermentowane przetwory mleczne czy NNKT). W skrótowej formie ale bardzo przystępnie autorka ujęła temat przeciwutleniaczy i niektórych składników odżywczych odgrywających rolę w dietoterapii nadciśnienia tętniczego.

To, co zwróciło moją uwagę, to wyraźne zachęcenie czytelnika do zastąpienia soli przyprawami – przede wszystkim ziołami, a także włączania do diety superpokarmów, które zostały pokrótce opisane w tej publikacji, w aspekcie terapii nadciśnienia. Dla nadciśnieniowców autorka podaje dwa modele diet korzystnie wpływające na zdrowie – a mianowicie śródziemnomorska i DASH.

Książka może być przydatna w praktyce dietetyka ze względu na bardzo dobrze dobrane przepisy kulinarne do stosowania w tej jednostce chorobowej. Dla ułatwienia korzystania książka została podzielona na sekcje: śniadania, obiady, kolacje, napoje.

Każda z nich zawiera przepisy na 4 pory roku, dostosowując menu do sezonowości produktów. Przepisy nasuwają na myśl kuchnię śródziemnomorską, z dużą ilością świeżych warzyw owoców i ryb. W przepisach przewija się często oliwa z oliwek, orzechy i pestki – a dania na ogół są gotowane na parze, duszone i pieczone.

Bogato ilustrowana, przejrzysta, z prostymi, niewymagającymi wymyślnych składników i czasu, przepisami książka „Co jeść przy nadciśnieniu” jest godna polecenia zarówno pacjentom, chcącym poprawić swój stan zdrowia, jak i dietetykom, mogącym inspirować się dobrymi przepisami.