Cukier a choroby sercowo-naczyniowe
Wysokie spożycie cukru podwyższa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych nawet u zdrowych osób
Również zdrowe osoby spożywające cukier w nadmiarze są narażone na zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Przełomowe badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Surrey w Wielkiej Brytanii wykazało, że u zdrowych mężczyzn stwierdzono podwyższony poziomy lipidów we krwi i tłuszczów odkładanych w wątrobie po spożyciu diety o wysokiej zawartości cukru.
Badanie, opublikowane w „Clinical Science” analizuje dane na temat dwóch grup mężczyzn o wysokim lub niskim stężeniu tłuszczu w wątrobie. W badaniu udział wzięło 11 zdrowych mężczyzn oraz 14 mężczyzn o wysokim stężeniu tłuszczu odkładanego w wątrobie (stan znany jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD). Grupom podawano dietę o wysokiej lub niskiej zawartości cukrów w celu sprawdzenia czy ilość cukru wpływa na efekt podwyższenia poziomu tłuszczów w wątrobie (co z kolei koreluje z dobrostanem układu sercowo-naczyniowego). Dieta o niskiej zawartości cukru zawierała nie więcej niż 140 kcal (6% całości dobowej energii) dziennie w ilości cukru, podczas gdy wysoka o wysokiej zawartości cukru zawierała 650 kalorii (26% całości dobowej energii).
Wyniki obserwacji:
Po 12 tygodniach na diecie wysokocukrowej u mężczyzn z wysokim stężeniem tłuszczu odkładanego w wątrobie stwierdzono zmiany w ich metabolizmie tłuszczowym, który jest związany ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, atakami serca i udarem mózgu. Metabolizm tłuszczów jest procesem biochemicznym, za pomocą którego tłuszcze są emulgowane, a ostatecznie wchłaniane z jelit do krwi, aby zostać wykorzystywane przez komórki ciała.
Wyniki wykazały również, że gdy grupa zdrowych mężczyzn o niskim poziomie tłuszczu wątrobowego spożywa dietę o wysokiej zawartości cukru, poziom odkładanych tłuszczów w wątrobie wzrastał, a ich metabolizm tłuszczu stał się podobny do tego u mężczyzn z NAFLD. Odkrycia te dostarczają nowych dowodów, że spożywanie dużych ilości cukru może zmienić metabolizm tłuszczu w sposób, który zwiększyłby ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
NAFLD w kontekście diety dzieci i młodzieży
Podczas gdy większość dorosłych nie spożywa takiej ilości cukru, którego użyto w tym badaniu, przypuszcza się, że niektóre dzieci i nastolatki mogą osiągnąć takie poziomy spożycia cukru przez nadmierną konsumpcję napojów gazowanych i słodyczy. Powoduje to obawy o przyszłe zdrowie młodego pokolenia, zwłaszcza w związku z niepokojąco wysoką częstością występowania NAFLD u dzieci i młodzieży.
Źródło:
A. Margot Umpleby, Fariba Shojaee-Moradie, Barbara Fielding, Xuefei Li, Andrea Marino, Najlaa Alsini, Cheryl Isherwood, Nicola Jackson, Aryati Ahmad, Michael Stolinski, Julie Anne Lovegrove, Sigurd Johnsen, Jeewaka Mendis, John Wright, Malgorzata E Wilinska, Roman Hovorka, Jimmy Bell, Louise E Thomas, Gary Frost, Bruce Arthur Griffin. Impact of liver fat on the differential partitioning of hepatic triacylglycerol into VLDL subclasses on high and low sugar diets. Clinical Science, 2017.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Cukier a choroby sercowo-naczyniowe
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl