Czarna sól z lawy – co to takiego?

Avatar photo
czarna sól z lawy

Różne rodzaje czarnej soli

Istnieją trzy rodzaje czarnej soli, a mianowicie: sól rytualna, sól z lawy oraz sól indyjska. Pierwsza z wymienionych, znana jako sól czarownic, nie jest przeznaczona do jedzenia. Używana w obrzędach oczyszczania i ochrony, do odpędzania zła i negatywnej energii. Czarna rytualna sól jest zrobiona ze skrawków zwęglonych ziół, popiołu i żelaza na dnie kotła zmieszanego z solą. Trzecia z wymienionych, to kala namak, niezwykle interesująca, zyskująca popularność sól o jajecznym smaku i zapachu. Jednak teraz skupimy się na czarnej soli lava….

Otrzymywanie soli z lawy

Sól z czarnej lawy jest solą morską zmieszaną z aktywowanym węglem drzewnym. Czarna sól powstaje na hawajskiej wyspie Molokai znajdującej się na Oceanie Spokojnym. Dla mieszkańców Hawajów jest jednym ze składników potrzebnych do osiągnięcia wewnętrznej harmonii. To od wieków symbol połączenia z naturalnym środowiskiem. Czarny kolor wskazuje natomiast na wulkaniczne pochodzenie. Proces wytwarzania czarnej soli rozpoczyna się od filtrowania wody, którą następnie przelewa się do specjalnych mis wytworzonych ze skały wulkanicznej. Dalej wodę poddaje się działaniu promieni słonecznych aby odparowała. W ten sposób powstająca sól miesza się ze składnikami mineralnymi.  

łopatka sól czarna
© Vova Schewchuk / Shutterstock

Właściwości prozdrowotne i wykorzystanie

Czarna sól wykazuje właściwości antytoksyczne- usuwa szkodliwe substancje z organizmu. Ponadto jest silnym przeciwutleniaczem i hamuje wytwarzanie wolnych rodników. Pomocne działanie wykazuje w dolegliwościach układu pokarmowego – stosowana na bóle brzucha czy wzdęcia. Ze względu na zawartość aktywnego węgla, który nadaje soli charakterystyczną barwę, lava wykazuje także działanie antybakteryjne.

Czarna sól cechuje się specyficznym aromatem. Gorzka, o nieco ziemistym smaku i delikatnym zapachu siarki. Sprawia to, iż najczęściej używana jest do dań rybnych oraz grillowanych. Jednakże jej charakterystyczny aromat nada posmaku również wielu innym potrawom. Ze względu na kolor, stosowana może być również jako dekoracja posiłków. Należy pamiętać, aby dodawać ją pod koniec przygotowywania posiłków. Czarna sól lava stosowana jest bowiem jako sól wykończeniowa.

Zobacz również
magnez

Nie zapominajmy jednak, że czarna sól to w dalszym ciągu głównie chlorek sodu. Mimo iż brzmi i smakuje orientalnie, dalej należy traktować ją jak sól w diecie i nie stosować jej w nadmiarze.

Bibliografia:

  1. https://portal.abczdrowie.pl/hawajska-czarna-sol-wlasciwosci-i-zastosowanie
  2. http://www.przyprawowy.pl/sol-rodzaje.html
  3. https://www.onegreenplanet.org/vegan-food/everything-you-need-to-about-black-salt/
  4. https://happyherbivore.com/2012/02/types-black-salt/