RYBY: Zalecenia a nowe wyniki badaƄ

Avatar photo
ryby wyniki badaƄ

Do gatunkĂłw ryb morskich najzasobniejszych w tƂuszcze naleĆŒÄ… makrela, ƛledĆș, tuƄczyk, Ƃosoƛ, sardynki, halibut, zaƛ wƛrĂłd sƂodkowodnych przede wszystkim pstrąg. Oleje rybne są szeroko badane przez ƛrodowiska związane z medycyną i ochroną zdrowia ze względu na swoje prozdrowotne walory.

Kwasy tƂuszczowe w rybach

Na uwagę zasƂugują przede wszystkim dwa kwasy tƂuszczowe z rodziny omega 3 zawarte z tƂuszczu rybim, a są to: kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA).

Filety z tƂustych ryb zawierają do 30% kwasĂłw tƂuszczowych, ich iloƛć moĆŒe rĂłĆŒnić się w zaleĆŒnoƛci od gatunku ryby i częƛci kulinarnej. Ryby biaƂe są przewaĆŒnie mniej zasobne w tƂuszcze – a najwyĆŒsze ich stÄ™ĆŒenie notowane jest w wątrobie tych zwierząt. TƂuste ryby poza dobroczynnymi tƂuszczami są dobrym ĆșrĂłdƂem peƂnowartoƛciowego biaƂka a takĆŒe witaminy A oraz D3.

Zalecenia spoĆŒycia ryb a wyniki badaƄ

ƚrodowiska medyczne zalecają spoĆŒywanie zarĂłwno tƂustych ryb, jak i produkowanych z nich suplementĂłw diety, z uwagi na rzekome korzyƛci dla zdrowia – jednak badania przeprowadzone w przeciągu ostatniej dekady przyniosƂy mieszane rezultaty w zakresie korzyƛci pƂynących dla zdrowia w wyniku spoĆŒycia tƂuszczĂłw rybnych.

Kwasy omega 3 a rak prostaty

Badania są niejednoznaczne. Wykazano, ĆŒe kwasy omega 3 zmniejszają ryzyko rozwoju raka prostaty u mÄ™ĆŒczyzn, ktĂłrzy przestrzegają diety o niskiej podaĆŒy tƂuszczĂłw – ale takĆŒe mogą zwiększać ryzyko wystąpienia zƂoƛliwej postaci tego nowotworu. W artykule opublikowanym w Journal of the National Cancer Institute wykazano, ĆŒe wzrost spoĆŒycia tƂuszczĂłw rybnych zwiększa ryzyko wystąpienia raka prostaty o 71% a pozostaƂych nowotworĂłw o 43%.

Kwas DHA czy przeciwdziaƂa depresji poporodowej?

Oleje rybne zapobiegają występowaniu objawĂłw depresji poporodowej, o ile pochodzą z ĆŒywnoƛci, a nie suplementĂłw diety – wykazaƂo badanie przeprowadzone na University of Connecticut School of Nursing.

Oleje rybne a ochrona ukƂadu krÄ…ĆŒenia

Z przeprowadzonej metaanalizy, obejmującej 70 tysięcy osĂłb, opublikowanej w Journal of the American Medical Association wynika, iĆŒ spoĆŒycie suplementĂłw olejĂłw rybich nie obniĆŒa ryzyka wystąpienia zawaƂ serca ani wylewu, czy przedwczesnej ƛmierci

Oleje rybne a SM

Czy oleje rybne mogą poprawić stan zdrowia pacjentów ze stwardnieniem rozsianym (SM)?

Istnieje przekonanie, ĆŒe oleje rybne mogą wspomĂłc terapię stwardnienia rozsianego. Badania przeprowadzone w 2012 roku na Uniwersytecie Medycznym w Bergen (Norwegia) wykazaƂy, ĆŒe podaĆŒ kwasĂłw omega 3 pacjentom z SM nie przynosi poprawy stanu zdrowia tych osĂłb.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
koszykĂłwka

 

 

Prewencja przed chorobą Alzheimera

Przez wiele lat istniaƂa teoria, ĆŒe regularne spoĆŒywanie olejĂłw rybnych moĆŒe powstrzymać rozwĂłj choroby Alzheimera. Badanie z 2010 roku obaliƂo ten pogląd wykazując, ĆŒe grupa badanych otrzymujących oleje omega 3 oraz grupa przyjmujących placebo, nie rĂłĆŒniƂy się w prewencji tego schorzenia. Badanie z 2007 roku opublikowane w Neurology wykazaƂo natomiast, ĆŒe dieta bogata w ryby, warzywa i owoce zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Oleje rybne korzystnie wpƂywają na pamięć?

Wykazano, ĆŒe kwasy omega 3 korzystnie wpƂywają na zdolnoƛci uczenia się i zapamiętywania mƂodych osĂłb dorosƂych  (badanie z 2012 roku opublikowane przez Journal PLOS)

 

 

Jakie są inne ĆșrĂłdƂa kwasĂłw omega 3 w diecie?

Poza tƂustymi gatunkami ryb kwasy te obecne są takĆŒe w siemieniu lnianym, oleju konopnym, spirulinie, orzechach wƂoskich, jajkach, nasionach chia.

Kwasy omega 3 są istotnym skƂadnikiem diety, dlatego warto dostarczać ich z rĂłĆŒnych ĆșrĂłdeƂ, ktĂłre poza tymi tƂuszczami niosą ze sobą bogactwo witamin i skƂadnikĂłw mineralnych.