Neuroprotekcyjne dziaƂanie diety w sportach walki

Zuzanna Dubiel
sporty walki

Sporty walki coraz częƛciej cieszą się duĆŒÄ… popularnoƛcią. Przede wszystkim uprawianie ich poprawia sprawnoƛć fizyczną, zwiększa pewnoƛć siebie, pozwala w kontrolowany sposĂłb wyƂadować stres i polepszyć samopoczucie.  TakĆŒe sƂuĆŒy jako doskonaƂe narzędzie do samoobrony. OprĂłcz tego wpƂywa w znaczny sposĂłb na ksztaƂtowanie się niektĂłrych cech charakteru, poniewaĆŒ istotne jest wypracowanie wytrwaƂoƛci, cierpliwoƛci i dokƂadnoƛci. Jednak pomimo wyĆŒej wymienionych zalet istnieje wiele zagroĆŒeƄ związanych ze sportami walki [1].

Jakie są najczęstsze urazy w sztukach walki?

W kaĆŒdej dyscyplinie sportowej pojawia się ryzyko odniesienia obraĆŒeƄ i kontuzji. W sportach walki rodzaj urazu będzie ƛciƛle uzaleĆŒniony od sposobu oddziaƂywania na przeciwnika. W trakcie walki dochodzi do krępowania ruchĂłw, prĂłby wytrącenia z rĂłwnowagi, uderzeƄ oraz kopnięć gƂównie w najsƂabsze częƛci ciaƂa zawodnika, czego celem jest znokautowanie [2].

Tabela 1. Rodzaje urazĂłw

Obszar urazuNajczęstsze rodzaje urazu
Mięƛnie, ƛcięgnastƂuczenie, naciągnięcie, naderwanie, zerwanie
Stawyzwichnięcie, skręcenie, stƂuczenie
KoƛcizƂamanie
Skóraotarcia, zranienia, pęknięcia
GƂowawstrząs mózgu

WpƂyw sportów walki na ukƂad nerwowy

UkƂad nerwowy odgrywa znaczną rolę wƛrĂłd osĂłb uprawiających sztuki walki. To on odbiera informacje z otoczenia, reagując na bodĆșce wewnętrzne i zewnętrzne, np. odpowiada za odczuwanie bĂłlu czy napięcie mięƛni. Ponadto ukƂad nerwowy kontroluje ukƂad hormonalny poprzez uwalnianie i regulację hormonĂłw odpowiedzialnych za instynkt przetrwania.

Jednym z najwaĆŒniejszych narządĂłw znajdujących się w centrum gƂowy jest mĂłzg, ktĂłry kontroluje pracę caƂego ukƂadu nerwowego. W sportach walki jest to najczęƛciej naraĆŒony obszar na atak [3]. KaĆŒda osoba, ktĂłra miaƂa lub nadal ma do czynienia ze sztukami walki, zdaje sobie sprawę, ĆŒe urazy gƂowy są powszechne i nieuniknione. Jednak dlaczego są one w znacznym stopniu niebezpieczne?

Wszelkie urazy gƂowy wiÄ…ĆŒÄ… się z uszkodzeniem mĂłzgu, co z kolei będzie rzutowaƂo na funkcjonowanie caƂego organizmu. Sportowcy naraĆŒeni na uszkodzenia w obrębie gƂowy zmagają się często z objawami podobnymi do tych, ktĂłre występują w przypadku chorĂłb neurodegeneracyjnych. Obserwuje się, ĆŒe u osĂłb uprawiających sporty walki występuje często tzw. przewlekƂa traumatyczna encefalopatia pourazowa (inaczej nazywana encefalopatią bokserską) [4]. Częste uderzenia czy kopnięcia w gƂowę prowadzą do licznych uszkodzeƄ struktur mĂłzgowych. Odpowiedzialne za dany stan jest biaƂko zwane „tau”, ktĂłre dziaƂa nieprawidƂowo i powoli rozprzestrzenia się, gromadząc w mĂłzgu i prowadząc do neurodegeneracji. Na to, w jakim stopniu dojdzie do uszkodzenia gƂowy, wpƂyw będzie miaƂa uĆŒyta siƂa podczas uderzenia oraz lokalizacja wymierzonego ciosu. Encefalopatia bokserska rozwija się powoli, a jej pierwsze objawy są widoczne dopiero po ok. 15 latach od momentu rozpoczęcia zaawansowanego uprawiania sportĂłw walki [2]. Początkowo osoba ma problemy z funkcjami poznawczymi (trudnoƛci w zapamiętywaniu, kƂopot z wysƂowieniem się, zmiany nastroju, paranoje), ktĂłre z czasem stają się coraz częstsze i bardziej uciÄ…ĆŒliwe. W zaawansowanej fazie choroby dochodzi do tzw. otępienia bokserskiego.

SkƂadniki diety o dziaƂaniu neuroprotekcyjnym

SposĂłb ĆŒywienia bezsprzecznie jest istotny w kaĆŒdej dyscyplinie sportowej, aby wzmocnić ciaƂo i osiągać wyznaczone sobie cele. Dlatego takĆŒe bez wyjątku, stosowana dieta będzie waĆŒna dla sportowcĂłw uprawiających sporty walki. 

Treningi oraz zawody znacznie obciÄ…ĆŒają ukƂad nerwowy. Zatem coraz bardziej roƛnie zainteresowanie, w jaki sposĂłb dieta moĆŒe zapobiec lub zminimalizować ryzyko uszkodzenia danego ukƂadu. Neuroprotekcyjne dziaƂanie diety w gƂównej mierze ma na celu ochronę ukƂadu nerwowego przed redukcją neuronĂłw i podtrzymanie ich funkcji w sytuacji, kiedy doszƂo do ich uszkodzenia.

Kwasy omega-3

Zdecydowanie najwaĆŒniejszą rolę w ochronie ukƂadu nerwowego speƂniają kwasy omega-3. Jednak uwagę naleĆŒy gƂównie zwrĂłcić na kwas dokozaheksaenowy (DHA), ktĂłry jest strukturalnym skƂadnikiem bƂon komĂłrkowych kory mĂłzgu. Kwas dokozaheksaenowy stosunkowo w niskim poziomie jest tworzony w sposĂłb endogenny przez czƂowieka. Dlatego uzupeƂnienie diety w dany rodzaj kwasu moĆŒe przyczynić się do stworzenia optymalnych warunkĂłw dla prawidƂowej pracy mĂłzgu. Ponadto chroni komĂłrki przed szkodliwym wpƂywem stresu oksydacyjnego i dziaƂaniem cytokin prozapalnych [5,6].

Obecnie istnieją wstępne badania naukowe, ktĂłre donoszą, ĆŒe suplementacja kwasami omega-3 wykazuje protekcyjne dziaƂanie w przypadku Ƃagodnych urazĂłw gƂowy. Związane jest to ze zmniejszeniem uszkodzeƄ aksonĂłw lub caƂkowitej destrukcji komĂłrek nerwowych [9,10].

Instytut Ć»ywnoƛci i Ć»ywienia (2020) rekomenduje, aby spoĆŒycie kwasĂłw omega-3 przez dorosƂego czƂowieka wynosiƂo 250 mg na dzieƄ.  Jednak iloƛć przyjmowanych kwasĂłw omega- 3 powinny być dopasowane indywidualnie, w szczegĂłlnoƛci u sportowcĂłw, u ktĂłrych zapotrzebowanie na skƂadniki pokarmowe jest znacznie zwiększony. Warto przy ustalaniu dawki kierować się indeksem omega -3 lub dzienniczkiem ĆŒywieniowym [6,7,8, 29].

Odnoƛnie do zapotrzebowania na DHA nie okreƛlono dotychczasowo zalecanej dawki. Jednak w badaniu przeprowadzonym przez Armstronga i wsp. (2021) zaobserwowano, ĆŒe suplementacja 2 g DHA codziennie znacznie zmniejszaƂa tworzenia się biaƂka NFL, ktĂłry jest okreƛlany jako marker uszkodzeƄ aksonalnych [18].

W celu dostarczenia w szczegĂłlnoƛci DHA zaleca się, aby bazować na produktach pochodzenia zwierzęcego tj. ryby. WiÄ…ĆŒe się to z szeregiem czynnikĂłw odpowiedzialnych za konwersję ALA do DHA. Dlatego produkty pochodzenia roƛlinnego niewystarczającym ĆșrĂłdƂem pomimo wysokiej zawartoƛci danego kwasu.

Najcenniejszym ĆșrĂłdƂem kwasĂłw omega- 3 są:

  • ryby (w szczegĂłlnoƛci tƂuste ryby morskie, np. Ƃosoƛ, ƛledĆș, sardynki, tuƄczyk, makrela)
  • tran

Witamina D

TakĆŒe zainteresowano się protekcyjnym dziaƂaniem witaminy D względem ukƂadu nerwowego.  Neuroprotekcyjne dziaƂanie witaminy D jest związane z jej wpƂywem m.in. na produkcję i uwalnianie neurotrofin ( biaƂek wydzielanych przez ukƂad nerwowy, odpowiedzialnych za ĆŒywotnoƛć neuronĂłw), syntezę neuromediatorĂłw czy zapobieganie uszkodzeniom oksydacyjnym tkanki nerwowej. W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach przez Cekic i wsp. (2011) wykazano, ĆŒe szczury z niedoborem witaminy D miaƂy gorsze wyniki po urazie mĂłzgu w porĂłwnaniu ze szczurami z prawidƂowym jego poziomem [15,16].

Kreatyna

Kreatyna bezsprzecznie jest jednym z najczęƛciej stosowanych suplementĂłw diety przez osoby uprawiające zaawansowanie sport. Większoƛć sportowcĂłw stosuje ją ze względu na swĂłj potencjaƂ związany z budowaniem masy mięƛniowej. Dlatego takĆŒe zainteresowano się rĂłwnieĆŒ rolą kreatyny na ukƂad nerwowy [19]. Obecnie przeprowadzono szereg badaƄ na zwierzętach pod kątem dziaƂania kreatyny na ukƂad nerwowy. Odnotowuje się , ĆŒe przyjmowanie suplementĂłw  kreatyny podnosi poziom  samej kreatyny, a takĆŒe fosfokreatyny, ktĂłra jest alternatywnym ĆșrĂłdƂem energii dla mĂłzgu.

W jednym z badaƄ przeprowadzonych na szczurach przez Hausmanna i wsp. (2002) zauwaĆŒono, ĆŒe leczenie kreatyną wydaje się ograniczać rozprzestrzenianie się urazĂłw wtĂłrnych. W innym badaniu wykonanym przez  Sullivana i wsp. (2000) wykazano takĆŒe, ĆŒe suplementacja kreatyną przed obraĆŒeniem moĆŒe zredukować uszkodzenie związane z urazem mĂłzgu [13]. Jednak istnieje potrzeba dalszych badaƄ w celu oceny korzyƛci z przyjmowania kreatyny na ukƂad nerwowy oraz zalecanej dawki względem ochrony ukƂadu nerwowego [11,20].

NAC

N-acetylocysteina jest prekursorem glutationu i potencjalnym antyoksydantem, pomocnym w redukcji wolnych rodnikĂłw w organizmie. Przejawia dziaƂanie pobudzające na oƛrodkowy ukƂad nerwowy oraz wpƂyw na choroby neurodegeneracyjne. Znajduje się zastosowanie NAC takĆŒe w leczeniu urazowego uszkodzenia mĂłzgu poprzez naprawę dysfunkcji mitochondriĂłw. Wyniki badaƄ na zwierzętach sugerują, ĆŒe podawanie NAC po traumatycznym urazie mĂłzgu moĆŒe zmniejszać odpowiedĆș zapalną w uszkodzonym organie [21,22]. 

Witaminy z grupy B

Wszystkie witaminy z grupy B są niezbędne dla optymalnego zdrowia i pracy ukƂadu nerwowego. Pomagają rozwoju osƂonek mielinowych wokóƂ nerwĂłw, ktĂłre chronią je przed szkodzeniem. W szczegĂłlnoƛci naleĆŒy zwrĂłcić uwagę na cztery witaminy: witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 (pirydoksyna) i witamina B12 ( kobalamina).

Witamina B1 jest potrzebna do przewodnictwa sygnaƂów nerwowych i  utrzymywaniu funkcji bƂony nerwowej oraz syntezie mieliny i kilku rodzajĂłw neuroprzekaĆșnikĂłw. Pomaga wytwarzać acetylocholinę, ktĂłra jest neuroprzekaĆșnikiem i przekazuje wiadomoƛci z mĂłzgu do mięƛni, wpƂywając na ruch i zachowanie. NiedobĂłr tiaminy powoduje zmiany czynnoƛciowe w dziaƂaniu ukƂadu nerwowego.

Zobacz rĂłwnieĆŒ

Ryboflawina z kolei jest potrzebna do prawidƂowego funkcjonowania komĂłrek i ma silne dziaƂanie przeciwutleniające. OpĂłĆșnia ƛmierć neuronĂłw, jednak przeprowadzono bardzo niewiele badaƄ odnoƛnie do jej dziaƂania neuroprotekcyjnego. Badanie przeprowadzone przez Hoane i wsp. (2005) wykazaƂo,  ĆŒe suplementacja witaminą B2 doprowadziƂa do znacznego przywrĂłcenia funkcjonalnego funkcji czuciowo-ruchowej w eksperymentalnym uszkodzeniu mĂłzgu [27, 28].

Kolejną witaminą jest witamina B6, ktĂłra jest niezbędna do tworzenia i metabolizowania innych neuroprzekaĆșnikĂłw, takich jak serotonina i norepinefryna. Pirydoksynie moĆŒna rĂłwnieĆŒ przypisać rolę neuroprotekcyjną, ktĂłra wiÄ…ĆŒe się gƂównie z jej zdolnoƛcią do regulowania ukƂadu glutaminergicznego.

TakĆŒe bardzo waĆŒną witaminą z grupy B jest kobalamina. Jest ona istotna dla ukƂadu nerwowego, szczegĂłlnie w odniesieniu do syntezy mieliny, metabolizmu i regeneracji neuronĂłw. Uszkodzona mielina moĆŒe prowadzić do dysfunkcji nerwĂłw. Doniesiono, ĆŒe witamina B12 promuje wzrost aksonĂłw komĂłrek nerwowych po uszkodzeniu nerwĂłw obwodowych, co jest obecnie stosowane w leczeniu uszkodzenia nerwĂłw obwodowych  [28].

Hupercyna

Hupercyna jest wytwarzana z roƛliny. Związek ten ma silne dziaƂanie neuroprotekcyjne. ZostaƂo to przedstawione w badaniu Zhengrong Mei i wsp. (2021), w ktĂłrym odkryto, ĆŒe terapia hupercyną poprawiƂa wyniki histologiczne i poznawcze po traumatycznym urazie gƂowy. Ponadto takĆŒe zmniejszony zostaƂ obrzęk mĂłzgu i zmniejszony stres oksydacyjny. Zatem warto wykonać dalsze badania pod kątem jej dziaƂania na ukƂad nerwowy  [26].

Adaptogeny – ashwaganda , kurkumina

TakĆŒe obserwuje się znaczną rolę związkĂłw pochodzenia naturalnego na ukƂad nerwowy. Jedną z takich substancji jest ashwaganda, ktĂłra jest powszechnie stosowana w medycynie ajurwedyjskiej. W przeglądzie prac naukowych wykonanym przez Singh i wsp. (2011) zaobserwowano zdolnoƛć ashwagandhy do spowolnienia lub zapobiegania utracie funkcji mĂłzgu u osĂłb z chorobami neurodegeneracyjnymi, co takĆŒe moĆŒe znaleĆșć swoje zastosowanie wƛrĂłd osĂłb z urazami gƂowy w wyniku walki [25].

Innym skƂadnikiem, na ktĂłry rĂłwnieĆŒ zwrĂłcono uwagę, jest kurkumina. Jest to bioaktywny skƂadnik kurkumy ze względu na swoje wƂaƛciwoƛci przeciwutleniające i przeciwzapalne. Istnieje prawdopodobieƄstwo, ĆŒe moĆŒe być skuteczna w przypadku traumatycznego uszkodzenia gƂowy. Sharma i wsp. [2009] donieƛli w swoim badaniu, ĆŒe suplementacja kurkuminą przed urazem skutecznie utrzymywaƂa rĂłwnowagę energetyczną neuronĂłw po urazie gƂowy [23,24]

Dieta ketogeniczna a ochrona ukƂadu nerwowego

W trakcie stosowania diety ketogenicznej gƂównie bazuje się na produktach dostarczających jak największą iloƛć tƂuszczu, ograniczając przy tym znacznie spoĆŒycie biaƂka i węglowodanĂłw. Powszechnie dieta ketogeniczna jest stosowana w leczeniu padaczki lekoopornej, a takĆŒe znajduje juĆŒ swoje zastosowanie w leczeniu chorĂłb neurodegeneracyjnych, np. choroba Alzheimera czy Parkinsona. Zatem pojawia się pytanie, czy stosowanie tej diety moĆŒe rĂłwnieĆŒ dziaƂać neuroprotekcyjnie w przypadku sportowcĂłw uprawiający sztuki walki?

Przeprowadzono badanie przez McDougall i wsp. (2018), w ktĂłrym zaobserwowano, ĆŒe stosowanie diety ketogenicznej zmniejsza obrzęk mĂłzgu, poprawia metabolizm mĂłzgowy i wyniki behawioralne u gryzoni z urazem gƂowy. Autorzy jednak zaznaczają, ĆŒe przyszƂe badania powinny mieć na celu lepsze wyjaƛnienie mechanizmĂłw dziaƂania diety ketogenicznej wƛrĂłd ludzi z urazami gƂowy [30]. Zapewne istotne będzie zbadanie wpƂywu danej diety wƛrĂłd osĂłb, ktĂłre ćwiczą sporty walki. Dieta ketogeniczna swoją sƂawę juĆŒ znajduje juĆŒ wƛrĂłd sportowcĂłw, jednak warto mieć na uwadze, ĆŒe wprowadzanie restrykcji względem biaƂka czy węglowodanĂłw moĆŒe rzutować na wyniki osiągnięte w trakcie sparingĂłw i zawodĂłw. 

Podsumowanie

PrawidƂową dietą i zastosowaniem odpowiedniej suplementacji moĆŒe znacznie zmniejszyć powikƂania związane z uszkodzeniem ukƂadu nerwowego oraz zadbać w pewnym stopniu o bezpieczeƄstwo ukƂadu nerwowego. Obecnie ryzyko uszkodzenia neuronĂłw moĆŒna zminimalizować, ale nie ma moĆŒliwoƛci go uniknąć. Najwięcej istnieje badaƄ naukowych związanych ze stosowaniem kwasĂłw omega- 3, ktĂłre mają udowodnione dziaƂanie neuroprotekcyjne. W przypadku innych skƂadnikĂłw ĆŒywnoƛci istnieje potrzeba przeprowadzenia dalszych badaƄ, w ktĂłrych grupą docelową byƂyby osoby uprawiające sporty walki. 

Bibliografia:

  1. C. Fuller, V. Lloyd. (2020). Martial Arts and Well-Being Connecting Communities and Promoting Health.
  2. Tommy Saing. (2012). Frontal Cortex Neuropathology in Dementia Pugilistica. Journal of Neurotrauma. 29 (6), 054–1070.
  3. Nalepa, B., Alexander, A., Schodrof, S., Bernick, C., & Pardini, J. (2017). Fighting to keep a sport safe: toward a structured and sport-specific return to play protocol. The Physician and Sportsmedicine, 1–6.
  4. Maroon, J., Winkelman, R., Bost, J., Amos, A., Mathysssek, Ch., Miele, V. (2015). Chronic Traumatic Encephalopathy in Contact Sports: A Systematic Review of All Reported Pathological Cases. PLOS ONE.
  5. Mizera J., Mizera K.(2017)Dietetyka Sportowa”, Galaktyka, Warszawa.
  6. Tan, Z. S., Harris, W. S., Beiser, A. S., Au, R., Himali, J. J., Debette, S., 
 Seshadri, S. (2012). Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging. Neurology, 78(9), 658–664.
  7. Von Schacky, C. (2021). Importance of EPA and DHA Blood Levels in Brain Structure and Function. Nutrients, 13(4), 1074.
  8. Thielecke, F., & Blannin, A. (2020). Omega-3 Fatty Acids for Sport Performance—Are They Equally Beneficial for Athletes and Amateurs? A Narrative Review. Nutrients, 12(12), 3712.
  9. McGlory C. , Calder P.  Everson A. Nunes. (2019).The Influence of Omega-3 Fatty Acids on Skeletal Muscle Protein Turnover in Health and Disease. Front Nutr. 6: 144.
  10. Salem N, Jr., Litman B, Kim HY, Gawrisch K.(2001). Mechanisms of action of 792 docosahexaenoic acid in the nervous system. Lipids. 36(9):945-59.
  11. Oliver, J. M., Anzalone, A. J., & Turner, S. M. (2018). Protection Before Impact: the Potential Neuroprotective Role of Nutritional Supplementation in Sports-Related Head Trauma. Sports Medicine, 48(S1), 39–52.
  12. Bartman W., Adamczyk-Sowa M. (2022). Miejsce witamin B we wspóƂczesnej terapii schorzeƄ neurologicznych. Medycyna Po Dyplomie. Neurologia. 10.
  13. P G Sullivan , J D Geiger, M P Mattson, S W Scheff. (2000). Dietary supplement creatine protects against traumatic brain injury. Ann Neurol. 48(5):723-9
  14. Maroon JC, Lepere DB, Blaylock RL, Bost JW. (2012). ZespóƂ po wstrząƛnieniu mĂłzgu: przegląd patofizjologii i potencjalnych niefarmakologicznych podejƛć do leczenia. Phys Sportsmed. 40 (4):73–87. 
  15. Cook AM, Peppard A, Magnuson B.(2008). Względy ĆŒywieniowe w urazowym uszkodzeniu mĂłzgu. Praktyka Nutr Clin. 23 (6):608–20. 
  16. Cekic M, Cutler SM, VanLandingham JW, Stein DG.(2011).  NiedobĂłr witaminy D zmniejsza korzyƛci leczenia progesteronem po urazie mĂłzgu u starszych szczurĂłw. Starzenie się neurobiolu. 32 (5):864–74.
  17. Dolan, E., Gualano, B., & Rawson, E. S. (2018). Beyond muscle: the effects of creatine supplementation on brain creatine, cognitive processing, and traumatic brain injury. European Journal of Sport Science, 1–14.
  18. Armstrong A.,  Anzalone A. J.,Pethick W. ,Murray H., Dahlquist D. T., Askow A. T., J. L., L.M. (2021). An Evaluation of Omega-3 Status and Intake in Canadian Elite Rugby 7s Players.Nutrients.13(11): 3777.
  19. Ainsley Dean, P. J., Arikan, G., Opitz, B., & Sterr, A. (2017). Potential for use of creatine supplementation following mild traumatic brain injury. Concussion, 2(2), CNC34.
  20. Hausmann, O., Fouad, K., Wallimann, T., & Schwab, M. (2002). Protective effects of oral creatine supplementation on spinal cord injury in rats. Spinal Cord, 40(9), 449–456.
  21. Hicdonmez, T., Kanter, M., Tiryaki, M., Parsak, T., & Cobanoglu, S. (2006). Neuroprotective Effects of N-acetylcysteine on Experimental Closed Head Trauma in Rats. Neurochemical Research, 31(4), 473–481.
  22. Bavarsad Shahripour, R., Harrigan, M. R., & Alexandrov, A. V. (2014). N-acetylcysteine (NAC) in neurological disorders: mechanisms of action and therapeutic opportunities. Brain and Behavior, 4(2), 108–122.
  23. Farkhondeh, T., Samarghandian, S., Roshanravan, B., & Peivasteh-roudsari, L. (2019). Impact of curcumin on traumatic brain injury and involved molecular signaling pathways. Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture, 10.
  24. Sharma S, Zhuang Y, Ying Z . (2009). Suplementacja diety kurkuminą przeciwdziaƂa obniĆŒeniu poziomĂłw cząsteczek zaangaĆŒowanych w homeostazę energii po urazie mĂłzgu. Neuronauka. 161:1037–44.
  25. Singh, N., Bhalla, M., De Jager, P., & Gilca, M. (2011). An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines, 8(5S).
  26. Zhengrong Mei, Ye Hong, Haiyi Yang,Qiongyu Sheng, Bing Situ. (2021).  Huperzine A protects against traumatic brain injury through anti-oxidative effects via the Nrf2-ARE pathway. Iran J Basic Med Sci.24(10): 1455–1461.
  27. Vonder Haar, C., Peterson, T. C., Martens, K. M., & Hoane, M. R. (2016). Vitamins and nutrients as primary treatments in experimental brain injury: Clinical implications for nutraceutical therapies. Brain Research, 1640, 114–129.
  28. Hoane MR, Wolyniak JG, Akstulewicz SL. (2005). Podawanie ryboflawiny poprawia wyniki behawioralne i zmniejsza powstawanie obrzękĂłw i ekspresję kwaƛnych biaƂek fibrylarnych gleju po urazowym uszkodzeniu mĂłzgu. Dziennik neurotraumy. 22 :1112-1122. 
  29. Jarosz M. (2020) Normy ĆŒywienia dla populacji polskiej i ich zastosowania, Warszawa
  30. McDougall, A., Bayley, M., & Munce, S. E. (2018). The ketogenic diet as a treatment for traumatic brain injury: a scoping review. Brain Injury, 32(4), 416–422.