Czego nie jeść w ciąży?
Ciąża to dla każdej kobiety okres wyjątkowy. Dbanie o rozwój dziecka obejmuje dietę w czasie ciąży. Oczywiście kluczowe jest dostarczenie organizmowi matki i dziecka pełnego zestawu potrzebnych wartości odżywczych – jednak uwaga – nie każdy produkt jest w czasie ciąży pożądany. O tym, jakiego jedzenia należy unikać, opowiemy pokrótce w tym artykule.
Nie tylko alkohol
O tym, że w ciąży unikamy alkoholu nie trzeba już nikogo uświadamiać. Ze względu, że trudno podać ilość jaka jest bezpieczna dla danej osoby lepiej przyjąć po prostu zasadę, by alkoholu mocnego – czy też słabego – nie przyjmować w ogóle.
Uwaga na bakterie i pasożyty
W czasie ciąży warto mieć również ograniczone zaufanie do produktów, które mogłyby zawierać szkodliwe bakterie i pasożyty. Chociaż zdrowy organizm zwykle sobie z nimi radzi, to w okresie ciąży najlepiej zawsze upewnić się, by nie spożywać niedogotowanych, niedosmażonych ryb i owoców morza. Nie znaczy to, że ryb nie należy jeść – bardzo ważne w okresie ciąży jest dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów omega-3. W rybach jest ich całe bogactwo. Warto jednak zawsze je dobrze przyrządzić (większość sushi może być nieprzyjazna dla ciężarnych!).
Trzeba tylko uważać na te ryby, które mogą zawierać zbyt dużo rtęci – mogą to być głównie ryby drapieżne – m.in. rekiny, makrele, tuńczyki i szczupaki. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule „rtęć a spożycie ryb„.
Podobna zasada obowiązuje matki chcące wzbogacić dietę w niepasteryzowane mleko. Lepiej na okres ciąży je odstawić i zastąpić bardziej bezpiecznym źródłem wapnia. Tu wystarczy tradycyjne mleko UHT. To samo dotyczy również serków pleśniowych i serków feta ze względu na proces ich produkcji (chyba, że są wykonane z pasteryzowanego mleka).
Uważaj na inne produkty, które łatwo mogą zarazić Cię bakteriami – zrezygnuj z surowych jajek, surowego mięsa i wędlin. Z tego też powodu jeśli przygotowujesz ciasta – muszą być dobrze dopieczone. Zakalce mogą być dla Ciebie niebezpieczne ze względu na możliwość zatrucia się salmonellą.
Jedz w domu, nie na mieście
Prosta zasada bezpieczeństwa mówi, że lepiej ograniczyć jedzenie na mieście – szczególnie jeśli jest się wielbicielką barów sałatkowych. Na mieście zawsze łatwiej się podtruć niż w domu, kiedy wiesz dokładnie co wkładasz do garnka, czy data ważności nie upłynęła, czy warzywa były dokładnie umyte. Nie chcesz przecież wraz ze zdrowymi warzywami napychać się osadzonymi na liściach i skórkach pestycydami…
Niektóre warzywa i szczególnie surowe kiełki (n.p. rzodkiewki) będzie bezpieczniej poddać w domu obróbce cieplnej ze względu na to, że mogą zawierać niektóre bakterie.
Nie warto też eksperymentować z nietypowymi ziołami, których działania nie jesteś pewna. Na okres ciąży czasem trzeba przyhamować pęd do poznawania nowych smaków.
To też dotyczy wszystkich wypieków i lodów kulkowych – wszystkie one mogą zawierać surowe i niedogotowane jajka, których spożycie może grozić zarażeniem salmonellą.
Żywność przetworzona
🔎 Spożycie szybkiego jedzenia i żywności ultraprzetworzonej przez kobiety w ciąży wiąże się z wyższymi poziomami ftalanów. To zdaniem badaczy [1] może zwiększać ryzyko niskiej masy urodzeniowej, przedwczesnego porodu oraz zaburzeń zdrowia psychicznego u dzieci, takich jak autyzm i ADHD.
Uważaj na ciśnienie i kofeinę
W ciąży odradza się spożywanie produktów zawierających kofeinę. To nie tylko niepotrzebne podnoszenie ciśnienia we krwi – kofeina może zwiększać ryzyko poronienia w pierwszych tygodniach ciąży. Co za tym idzie cola oraz kawa oprócz dostarczenia organizmowi zbędnej kofeiny wypłucze minerały. Uwaga również na pułapkę – kawa bezkofeinowa w ciąży jest również niewskazana, ponieważ zawiera także pewne ilości kofeiny.
Bezpiecznie i różnorodnie
Pamiętając o powyższych wskazówkach, warto przede wszystkim przywiązywać większą uwagę do tego co się je, czy jest wartościowe dla dziecka i czy nie grozi w żaden sposób bezpieczeństwu zdrowia. Choć w większości przypadków spożycie umiarkowanej ilości któregoś z tych produktów nie zakończy się niczym złym, to warto minimalizować ich spożycie. Jeśli nie jesteś pewna niektórych produktów – najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym ciążę lub dietetykiem.
Bibliografia:
- https://newsroom.uw.edu/news-releases/study-pregnant-women-should-avoid-ultraprocessed-fast-foods, dostęp: 10.02.2024
- Data pierwotnej publikacji: 16.09.2013
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 10.02.2024
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Czego nie jeść w ciąży?