Czy makaron tuczy? Wyniki badań naukowych


Szeroko rozpowszechniona opinia na temat makaronu jest taka, że makaron jest produktem tuczącym – ze względu na swój skład, czyli głównie węglowodany. Temat ten był zgłębiany przez badaczy. Przyjrzymy się, co naukowcy mają do powiedzenia na tytułowe pytanie „czy makaron tuczy”?
Czy makaron faktycznie tuczy?
Temat został sprawdzony przez badaczy z włoskiego IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed [1]. Analizie poddano dwie duże próby badanych – zmierzono zależności spożycia makaronu i wybranych parametrów antropometrycznych. Wyniki jakie otrzymano?
Makaron wbrew powszechnej opinii nie spowodował wzrostu masy ciała – a wręcz przeciwnie! Spożycie makaronu sprawiało, że badani cieszyli się lepszymi wskaźnikami BMI, niższym obwodem talii oraz WHR.
🔎 W innym badaniu badacze stwierdzili, że zastąpienie białego pieczywa, ryżu lub ziemniaków makaronem może dodatkowo poprawić ciśnienie rozkurczowe i poziom HDL. Wyniki te sugerują, że makaron może być korzystnym elementem diety w kontroli ryzyka kardiometabolicznego [2].
Podsumowanie
Ceniona przez wiele osób dieta śródziemnomorska nie musi być prowadzona z wykluczeniem, tak kochanego przez Włochów (i nie tylko!) makaronu. Szczególnie tego dobrej jakości – czyli z pełnego ziarna. Warto urozmaicić danie z makaronem dużą ilością warzyw.
Bibliografia:
- Pounis, G., Di Castelnuovo, A., Costanzo, S., Persichillo, M., Bonaccio, M., Bonanni, A., … & Iacoviello, L. (2016). Association of pasta consumption with body mass index and waist-to-hip ratio: results from Moli-sani and INHES studies. Nutrition & diabetes, 6(7), e218-e218.
- Shyam S, Nishi SK, Ni J, Martínez-González MÁ, Corella D, Schröder H, Martínez JA, Alonso-Gómez ÁM, Wärnberg J, Vioque J, Romaguera D, López-Miranda J, Estruch R, Tinahones FJ, Lapetra J, Serra-Majem L, Bueno-Cavanillas A, Tur JA, Martín Sánchez V, Pintó X, Delgado-Rodríguez M, Matía-Martín P, Vidal J, Vázquez C, Daimiel L, Ros E, Gaforio JJ, Ruiz-Canela M, Fernández-Carrión R, Goday A, Garcia-Rios A, Torres-Collado L, Cueto-Galán R, Zulet MA, Prohens L, Casas R, Castillo-Hermoso MA, Tojal-Sierra L, Am GP, García-Arellano A, Sorlí JV, Castañer O, Arenas-Larriva AP, Oncina-Cánovas A, Goñi L, Fitó M, Babio N, Salas-Salvadó J. Pasta Consumption and Cardiometabolic Risks in Older Adults with Overweight/Obesity: A Longitudinal Analysis. J Am Nutr Assoc. 2025 Feb 19:1-13. doi: 10.1080/27697061.2025.2463454. Epub ahead of print. PMID: 39970054.
- Data pierwotnej publikacji: 9.07.2016
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 20.02.2025
Dietetycy.org.pl » Żywność » Produkty Zbożowe » Czy makaron tuczy? Wyniki badań naukowych
