Teraz czytasz
Kurkuma. Prozdrowotne właściwości kurkumy

Kurkuma. Prozdrowotne właściwości kurkumy

Ewelina Piątek-Jurzak
kurkuma

Kurkumina jest naturalnym związkiem otrzymywanym z kłączy ostryżu długiego, zwanego potocznie kurkumą. Ostryż (kurkuma) jest rośliną z rodziny imbirowatych, która na szeroką skalę uprawiana jest w Azji południowo-wschodniej, Chinach oraz Indiach. Powszechnie wykorzystywany jest jako przyprawa nadająca potrawom żółtopomarańczowe zabarwienie oraz charakterystyczny smak i zapach, stanowi składnik popularnej przyprawy curry.

Kurkuma i jej wartości odżywcze

Kurkuma stanowi bogate źródło energii, 100 g dostarcza ok. 390 kcal. Odznacza się dużą zawartością skrobi (ok. 69,4 %), w mniejszych ilościach białka (ok. 6,3%) oraz tłuszczu (ok. 5,1%). Zawiera także wapń, żelazo, potas, sód oraz witaminy: B1, B2, B3 i C.

Kurkuma poza walorami kulinarnymi, posiada również szereg właściwości prozdrowotnych, dlatego też od tysięcy lat stosowana jest w tradycyjnej chińskiej i hinduskiej medycynie.

Właściwości prozdrowotne

Liczne badania naukowe wykazały, że kurkumina wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Z tego powodu może być stosowana w prewencji oraz leczeniu wielu schorzeń, m.in.: astmy, miażdżycy, cukrzycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób neurodegeneracyjnych, nowotworów.

Kurkumina może hamować rozwój niektórych chorób ze względu na swoje silne działanie przeciwutleniające, które porównywalne jest z witaminą E oraz C. Jej spożycie neutralizuje w komórce reaktywne formy tlenu, powoduje też zwiększenie poziomu wewnątrzkomórkowego glutationu – związku o silnych właściwościach przeciwutleniających. Przeprowadzone na zwierzęcych modelach badania wykazały, że kurkumina działa również jako czynnik ochronny przed oksydacyjnym uszkodzeniem lipidów oraz wykazuje istotne znaczenie w ochronie układu krążenia.

Kurkumina wykazuje też przeciwzapalne działanie poprzez hamowanie aktywacji czynnika transkrypcyjnego NF-кB. Czynnik ten reguluje ekspresję genów, których produktami są cytokiny prozapalne. Dodatkowo kurkumina obniża syntezę cyklooksygenazy COX-2 – enzymu biorącego udział w produkcji prostaglandyn. Kurkuminę można więc zaliczyć do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NSAID).

Zobacz również
kurkumina a padaczka

Obecnie coraz więcej uwagi poświęca się również przeciwnowotworowemu działaniu kurkuminy. Liczne badania wykazują, iż związek ten może hamować wzrost komórek nowotworowych, a także zwiększać działanie niektórych leków przeciwnowotworowych. Kurkumina wykazuje ponadto działanie neuroprotekcyjne w chorobie Alzheimera, spowalniając progresje choroby poprzez hamowanie powstawania i agregację złogów β-amyloidu. Poza tym działa ochronnie na przewód pokarmowy.

Podsumowanie

Kurkumina, aktywny barwnik kurkumy pomimo tego, iż jest związkiem o niskiej biodostępności wykazuje wielokierunkowe działanie prozdrowotne. Włączenie kurkumy do codziennej diety z całą pewnością wywiera dobroczynne działanie na organizm.

Źródła:

    1. Kołodziejczyk J., Wachowicz B. Kurkumina jako naturalny antyoksydant chroniący układ krążenia. Postępy Fitoterapii 2009, 4: 239-244.
    2. Manikandan P, Sumitra M, Aishwarya S i wsp. Curcumin modulates free radical quenching in myocardial ischaemia in rats. Int J Biochem Cell Biol 2004; 36:1977-90.
    3. Przybylska S. Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Problemy Higieny i Epidemiologii 2015, 96(2): 414-420.
    4. Wei QY., Chen WF., Zhou B. Inhibition of lipid peroxidation and protein oxidation in rat liver mitochondria by curcumin and its analogues. Biochimica et Biophysica Acta 2006, 1760: 70-77.
5/5 (8)

Proszę oceń