Curry – mieszanka na każdą okazję. Właściwości i wartości odżywcze
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/natalia-plewa-80x80.jpg)
![curry mieszanka](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/04/foodandmore1.jpg)
Curry to mieszanka przypraw bardzo bogatej i różnorodnej kuchni południowo-azjatyckiej. Słowo „curry” pochodzi z języka tamilskiego (język jednego z regionów Indii) i oznacza dosłownie „sos”. W kuchni indyjskiej jest to sposób przyrządzania potrawy, a w niektórych jej odmianach oznacza danie, które przypomina zupę z jogurtu, na bazie masła klarowanego, przypraw i ciecierzyca.
Spis treści:
Z czego składa się curry?
W kulturze zachodniej znane jest jednak jako charakterystyczna mieszanka przypraw, której głównym składnikiem jest kurkuma, nadająca mieszance charakterystyczny żółty kolor. Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek. Wszystkie razem stanowią istną bombę prozdrowotną.
![kurczak curry](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/04/Ramon-Grosso-Dolarea.jpg)
Właściwości prozdrowotne
Przeprowadzono wiele badań dotyczących wpływu mieszanki przypraw curry oraz związku występującego w kurkumie – kurkuminy, na zdrowie człowieka. Zaobserwowano następujące właściwości:
- działanie korzystne w prewencji nowotworów,
- zmniejszenie ryzyka anemii, gdyż mieszanka curry jest bogatym źródłem żelaza,
- korzystny wpływ na profil lipidowy [9],
- obniżenie ciśnienia krwi,
- utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy,
- poprawa poposiłkowej funkcji śródbłonka i poprawa funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego,
- korzystny wpływ na funkcje poznawcze,
- wpływ na zmniejszenie stanów zapalnych oraz łagodzenie bólów stawów,
- działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe
- pobudzenie metabolizmu.
Szczególnie ciekawe wydaje się przypuszczenie, iż przyprawa, a dokładniej wspomniana już wcześniej kurkumina, wpływa na zdolności poznawcze i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Badacze coraz bardziej interesują się tym tematem, dlatego też powstaje coraz więcej dowodów naukowych potwierdzających te korzystne właściwości przyprawy.
![curry przyprawy](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/04/foodandmore2.jpg)
Przeciwwskazania
Mieszanka przypraw curry jest silnym koagulantem, dlatego też nie powinny spożywać jej osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew. U pozostałych osób, żółta przyprawa powinna na stałe zagościć w jadłospisie, gdyż jej właściwości prozdrowotne są nieocenione.
Bibliografia:
- http://www.przyprawowy.pl/curry.html
- https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/curry-przyprawa-wlasciwosci-i-zastosowanie-aa-sFf4-taii-vjv3.html
- https://natemat.pl/104395,curry-cenne-wlasciwosci-o-ktorych-mozesz-nie-miec-pojecia
- „A potential role of the curry spice curcumin in Alzheimer’s disease” JM. Ringman i Inn., 2005
- „Association of curry consumption with blood lipids and glucose levels” Y. Kwon, 2016
- „A single consumption of curry improved postprandial endothelial function in healthy male subjects: a randomized, controlled crossover trial.” H. Nakayama i Inn., 2014
- „Curry consumption and cognitive function in the elderly” Tze-Pin Ng i Inn., 2006
- „Effect of dietary curries on the glycaemic index.” S. Pirasath i Inn, 2010
- Musazadeh, V., Roshanravan, N., Mohammadizadeh, M., Kavyani, Z., Dehghan, P., & Mosharkesh, E. (2022). Curcumin as a novel approach in improving lipid profile: An umbrella meta-analysis. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.
- Data pierwotnej publikacji: 2.05.2019
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 11.09.2022
Dietetycy.org.pl » Żywność » Zioła i przyprawy » Curry – mieszanka na każdą okazję. Właściwości i wartości odżywcze
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/natalia-plewa-172x172.jpg)
Absolwentka dietetyki na AWF w Poznaniu. Obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich. Szczególnie interesuję się żywieniem kobiet w okresie ciąży i laktacji, a także psychodietetyką i dietami wege