Teraz czytasz
Cynamon a cukrzyca – przeciwcukrzycowe działanie cynamonu

Cynamon a cukrzyca – przeciwcukrzycowe działanie cynamonu

cynamon laska

Czy przyprawy mogą obniżać poziom cukru we krwi i działać przeciwcukrzycowo? Okazuje się, że choć dodawana w małych ilościach do potraw, pewna przyprawa ma właśnie takie właściwości, o których przeczytasz w artykule „cynamon a cukrzyca„.

Mowa o cynamonie, czyli popularnej przyprawie kojarzącej się z jesiennymi wieczorami i świątecznymi wypiekami.

Dowiesz się – po pierwsze, dlaczego cukrzycy powinni włączyć cynamon do swojej codziennej diety? Po drugie, w jaki sposób ta przyprawa wspiera leczenie zespołu metabolicznego? Wreszcie zweryfikujemy mit, że cynamon nadaje się jedynie do pierników i szarlotki.

W następnej części poznamy odpowiedzi na powyższe pytania i przyjrzymy się bliżej wyjątkowym właściwościom cynamonu.

Jaki wpływ ma cynamon na zdrowie?

Cynamon (cinnamomum verum) to roślina lecznicza pochodząca ze Sri Lanki, Azji Wschodniej i Środkowej. Jest to jedna z najważniejszych i najpopularniejszych przypraw stosowanych na całym świecie nie tylko do gotowania, ale także w medycynie tradycyjnej i nowoczesnej. Na całym świecie zidentyfikowano około 250 gatunków cynamonu.

W medycynie tradycyjnej cynamon był stosowany jako środek przeciwkaszlowy, przeciwdrobnoustrojowy, przeciwzapalny oraz stosowany w leczeniu bólu i problemów stomatologicznych. Można stwierdzić zatem, że jest to środek niemalże uniwersalny, pomagający w wielu dolegliwościach [1-3].

Co natomiast o cynamonie mówi medycyna współczesna?

Właściwości lecznicze cynamonu

Jak się okazuje, najnowsze badania potwierdzają znane już dawno temu prozdrowotne działanie cynamonu. Wykazuje on m.in. działanie:

  • przeciwutleniające,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe.

Jeśli chodzi o powyższe właściwości, można powiedzieć, że są one ze sobą mocno powiązane. Przeciwutleniacze neutralizują nadmiar wolnych rodników w organizmie, które z kolei przyczyniają się do procesu nowotworzenia.

To jednak nie wszystko. Cynamon ma również bardzo silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Nowe badania przeprowadzone w National Library of Medicine w Stanach Zjednoczonych wykazały, że cynamon jest skuteczny w leczeniu niektórych infekcji oraz powiązanych z nimi objawów, np. w postaci biegunki i wymiotów.

Cynamon a cukrzyca – na czym polega jego efekt?

Cukrzyca to choroba, która stała się plagą XXI wieku. Objawia się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi i zarazem zmniejszoną wrażliwością tkanek na działanie insuliny, hormonu, który transportuje glukozę do komórek, obniżając jej poziom we krwi.

cynamon
© serezniy / 123RF

Czy cukrzyca to jedynie problem zaburzonej gospodarki węglowodanowej?

Otóż nie: osoby cierpiące na tę chorobę zazwyczaj mają inne zaburzenia metaboliczne. Wynika to z podwyższonego stanu zapalnego w organizmie, otyłości czy nadciśnienia.

U takich osób bardzo często stwierdza się obecność zespołu metabolicznego, charakteryzującego się:

  • dyslipidemią,
  • otyłością brzuszną,
  • insulinoopornością,
  • nadciśnieniem,
  • hiperglikemią [3].

W jaki sposób cynamon może okazać się skuteczny przy cukrzycy i zespole metabolicznym?

Cynamon ma udowodnione działanie obniżające poziom lipidów i ciśnienie krwi poprzez przywrócenie prawidłowego napływu Ca2 + i relaksacje naczyń oraz hamowanie lipogenezy i wchłaniania lipidów w jelitach.

Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne (American Diabetes Association) opublikowało badanie dotyczące wpływu cynamonu na poziom glukozy oraz lipidogram u osób z cukrzycą typu 2. Wyniki pokazały, że po 40 dniach spożywania 1, 3 lub 6 gramów cynamonu dziennie zmniejszyły średni poziom glukozy w surowicy na czczo (o 29%), trójglicerydów (o 30%), cholesterolu LDL (o 27%) i cholesterolu całkowitego (o 26%). Mimo to nie odnotowano żadnych istotnych zmian w grupach placebo [4].

Zobacz również
tymianek

Jeśli chodzi o profilaktykę, cynamon chroni przed cukrzycą typu 2 m.in. poprzez zmniejszenie wchłaniania glukozy w jelicie cienkim oraz zwiększenie ekspresji genów receptora dla insuliny [5].

Co za dużo to nie zdrowo?

Mimo że cynamon ma dobroczynny wpływ na organizm, należy zachować umiar w jej spożywaniu. Najczęstszymi działaniami niepożądanymi w przypadku spożycia dużych ilości cynamonu są zaburzenia żołądkowo-jelitowe i reakcje alergiczne, które w większości przypadków ustępują samoistnie. Nie określono referencyjnej wartości spożycia dla cynamonu, jednak dzienne spożycie nie powinno przekraczać 6 g, również w formie suplementu [6], [7].

Cynamon – czy tylko pasuje do szarlotki?

Mimo że kojarzymy tę przyprawę głównie z wypiekami, dodanie cynamonu może zdecydowanie podkręcić smak wielu dań, o których byśmy nie pomyśleli.

Indyjski dal z soczewicy

Oprócz przypraw takich jak kmin rzymski, curry i kurkuma, do tego rozgrzewającego dania warto dodać odrobinę cynamonu – spróbujcie sami!

Fasolka szparagowa – tym razem nie z bułką tartą

Chociaż to połączenie jest wyjątkowo smaczne i kojarzy się z latem, fasolkę można przyrządzić na wiele innych sposobów. Jednym z nich wersja ze smażonymi pomidorami, czosnkiem i właśnie cynamonem. Nietypowe połączenie, ale jakie pyszne!

Cynamon doskonale smakuje z warzywami bogatymi w beta-karoten, takich jak bataty, dynia czy marchew. Przygotowując zupę krem lub piekąc te warzywa, pamiętajcie o paru szczyptach cynamonu wraz z innymi ulubionymi przyprawami.

Podsumowanie

Kto by pomyślał, że przyprawa, która kojarzy się nam ze słodkościami, pomaga regulować poziom glukozy we krwi i ma tyle prozdrowotnych właściwości? Zresztą, korzyści odniosą nie tylko cukrzycy, ale osoby zmagające się z zespołem metabolicznym czy wszelkimi infekcjami. To szczególnie ważne z uwagi na trwający obecnie sezon jesienno-zimowy.

Źródła:

  1. Kawatra, P., & Rajagopalan, R. (2015). Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Research7(5), 1. https://doi.org/10.4103/0974-8490.157990
  2. Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2014, 1–12. https://doi.org/10.1155/2014/642942
  3. Mollazadeh, H., & Hosseinzadeh, H. (2016). Cinnamon effects on metabolic syndrome: a review based on its mechanisms. Iranian Journal of Basic Medical Sciences19(12), 1258–1270. https://doi.org/10.22038/ijbms.2016.7906
  4. [4] Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes. Diabetes Care26(12), 3215–3218. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
  5. Zare, R., Nadjarzadeh, A., Zarshenas, M. M., Shams, M., & Heydari, M. (2019). Efficacy of cinnamon in patients with type II diabetes mellitus: A randomized controlled clinical trial. Clinical Nutrition38(2), 549–556. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.03.003
  6. Cinnamon. (n.d.). NCCIH. https://www.nccih.nih.gov/health/cinnamon
  7. Hajimonfarednejad, M., Ostovar, M., Raee, M. J., Hashempur, M. H., Mayer, J. G., & Heydari, M. (2019). Cinnamon: A systematic review of adverse events. Clinical Nutrition (Edinburgh, Scotland)38(2), 594–602. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.03.013
5 2 głosy
Oceń artykuł :-)
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze