Kurkumina pomocna w walce z rakiem trzustki

Kurkumina to składnik, który nadaje kurkumie jej charakterystyczną żółtą barwę. Sprawia także, że ta popularna – szczególnie w kuchni azjatyckiej – przyprawa, posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Często jest z tego powodu brana pod lupę przez badaczy (tutaj więcej na temat > właściwości kurkumy).

I tak też zrobili naukowcy z zespołu dr Ajay Goel, a wyniki opublikowali w czasopiśmie Carcinogenesis.

pixabay, cc0

Kurkumina a rak trzustki

Częstym problemem w chemioterapii raka trzustki jest oporność na stosowaną terapię. Według najnowszych badań wykorzystanie kurkuminy może obniżać tę barierę. Wcześniejsze badania wskazywały na możliwe korzystne działanie kurkuminy przy chemioterapii – jednak sposób w jaki to się działo pozostawał niezgłębiony.

Zespół badaczy wskazał, że stosowanie kurkuminy zatrzymuje efekt prowadzący do oporności na chemioterapię, w którym kluczową rolę gra EZH2 (Enhancer of Zeste Homolog 2), blokujący leczenie. Komórki rakowe stają się zatem bardziej podatne na stosowane chemioterapeutyki.

Badanie dostępne na: academic.oup.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia